Srijeda, 24. travnja 2024.

INTERSLAST Pred nama je prava poslastica, revija hrvatskih i svjetskih izvornih kolača

Ovogodišnji 11. internacionalni kongres slastičarstva, sladoledarstva i konditorstva "Interslast" održat će se u utorak, 18. listopada, u Tuheljskim toplicama

- Oglas -

Ovogodišnji 11. internacionalni kongres slastičarstva, sladoledarstva i konditorstva “Interslast” održat će se u utorak, 18. listopada, u Tuheljskim Toplicama u hotelu Well.

Zemlja partner je Italija, a partnerstvo je osigurano u suradnji s uredom agencije ICE; Talijanskog instituta za vanjsku trgovinu u Zagrebu – odjel veleposlanstva Italije za promidžbu gospodarsko-trgovinske razmjene.

Interslast će posjetiti između ostalih talijanski veleposlanik u Hrvatskoj Pierfrancesco Sacco. I ove godine hrvatski pokrovitelj Interslasta je Krapinsko-zagorska županija i župan Željko Kolar, Turistička zajednica Krapinsko-zagorske županije i Obrtnička komora Krapinsko-zagorske županije.

- Oglas -

Stručni pokrovitelj je HKS, Hrvatski kuharski savez i Savez slastičara Hrvatske. Glavni sponzori su Podravka, Dukat, MIP Mlin pekare Sisak i Unigrà S.r.l. Italija i njezina tvrtka Master Martini.

Program se sastoji od predavanja eminentnih slastičarskih stručnjaka, stručnih radionica (work shops), natjecanja slastičara juniora s područja Alpe Adria i zemalja bivše Jugoslavije, natjecanja slastičara seniora i hobby slastičara, a posebno mjesto zauzima prezentacija izvornih hrvatskih proizvoda na posebnim promo štandovima. Za natjecanje seniora prijavilo se 70 ekipa iz cijele Hrvatske, a za natjecanje učenika srednjih slastičarskih, prehrambenih, pekarskih i poljoprivrednih škola Hrvatske i Slovenije prijavljeno je 50 ekipa.

– S posebnim zadovoljstvom ističemo sudjelovanje eminentnog slastičara svjetskog glasa Federica Anzellottia, petog slastičara svijeta, predsjednika udruženja PASTRY & CULTURE ITALIAN STYLE ETS, koji će održati dvije radionice i pokazati kako se rade najmodernije torte i kolači u svijetu – ističe Stjepan Odobašić, direktor Novinske kuće Robinson iz Zagreba koja je organizator Interslasta i kojem je Krapinsko-zagorska županija već 11 puta domaćin. Uz talijanskog majstora slastičarstva radionice će imati Japan, Australija, Italija, Izrael, Hrvatska i Slovenija.

Prezentacija Interslasta izazvala je velik interes publike
Interslast uvijek izaziva velik interes // Foto: Robinson

Ove godine uz Anzellottija Interslastu su se odazvale slastičarke Maki Nagayoshi iz Japana (Sapporo), Snježana Bošnjak iz Australije (država Victoria), a znakovito je sudjelovanje Sarkisa Yacoubiana, predsjednika Taste of peace iz Izraela (Tel Aviv). To je svjetska organizacija Kuhari bez granica koja okuplja kuhare i slastičare bez obzira na nacionalnost vjeru i boju kože.

U prezentacijama izvornih hrvatskih kolača sudjeluje 11 udruga i društava žena iz pet hrvatskih županija.

- Oglas -

– Članice ovih društava su čuvarice hrvatske slastičarske baštine – rekao nam je Miroslav Dolovčak, predsjednik sekcije ocjenjivačkog suda pri HKS-u, Hrvatskom kuharskom savezu, koji je ujedno i predsjednik žirija Interslasta.

Svake godine nadahnjuju svojim izvornim kolačima i njihovom kvalitetom. Organizatori su zadovoljni jer će na Interslastu biti sudionici iz cijele Hrvatske, od Slavonskog Broda do Splita i do Istre.

– Ove godine imamo premijeru nekoliko izvornih kolača od kojih će neki zasigurno biti zaštićeni ne samo na području Hrvatske, nego i u Europskoj uniji – zadovoljna je Štefica Gulija, članica stručnog žirija, vlasnica poznatih slastičarnica Tri užitka čije su slastice oduševile ljubitelje slastica iz Hrvatskog zagorja.

Ove godine će po prvi puta široj javnosti predstaviti svatovsku pogaču koju priprema Božica Lacković iz Oroslavja te stubičku težačku pogaču autorice Mirice Sinković iz Donje Stubice.

Članica Babičnih kolača Štefica Filipaj iz Krapinskih Toplica priprema prezentaciju zagorske pogače. Uz to priprema se i premijera novigradske pogače, izuzetne izvorne pogače autorice Ane Trnski, članice Udruge žena Novigrada Podravskog. Tu je i nezaobilazna i sudionicima Interslasta već poznata pogača z oreji koju će predstaviti Mirjana Mišulin, predsjednica đurđevačke Udruge žena.

– Domaće, hrvatske pogače su vrlo zanimljivi i originalni kolači! – rekao nam je Dražen Đurišević, član žirija Interslasta.

Zato su odlučili da će ove godine biti posebno ocjenjivanje hrvatskih pogača, ali će žiri biti sastavljen od inozemnih slastičara koji će nazočiti Interslastu.

“Zanima nas što stranci misle o našim pogačama. Svakako treba dodati da će premijeru na Interslastu imati podravske kremšnite koje radi Draženka Mihoković iz podravskog mjesta Delovi, ujedno predsjednica Udruge žena Delova. Ona će predstaviti publici kašnjake, tipične i stare kolače sjeverozapadne Hrvatske, ali udomaćene u Podravini koji kreću zaštitu po zemljopisnoj izvornosti. Sudionici će moći kušati bregofsku pitu koja je već zaštićena u Hrvatskoj, a predstavit će je Udruga žena iz Koprivničkih Bregi, zatim izvrsnu podravsku (virovsku) mazanicu koju će predstaviti Društvo žena Virje (zaštićena je na razini Hrvatske), sudionici će po prvi puta konzumirati vrbovečku peru koju predstavljaju Vrbovčani te izuzetnu slasticu vidovečki gibanik koji će pripremiti Ivanka Lonjak, predsjednica Udruge žena Vidovca. Članice Udruge žena Goričko srce predstavit će različite inačice najpopularnije slastice, a to su štruklji”, poručuju organizatori.

Interslast ove godine nudi pravu reviju izvornih, hrvatskih kolača. Ovaj kongres je postao nezaobilazan događaj u preferiranju hrvatske i svjetske slastičarske baštine. To je susret struke i entuzijazma kojeg pri spravljanju slastica ne nedostaje. Budući da će u programu biti predavanje o licitarima i medičarima organizator je pozvao obrt Zozolly vlasnice Vlaste Hubicki iz Marije Bistrice koji će prezentirati svoje proizvode. Posebno je zanimljiva izložba slastičarskih starih alata, strojeva, knjiga, brošura i starih slastičarskih receptura starijih više od 100 godina s kojima se ponosi kolekcionar Zlatko Puntijar.

Torta
Slastice koje oduzimaju dah // Foto: Robinson
Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti