Četvrtak, 23. svibnja 2024.

INTERVJU Mirko Habijanec, čelni čovjek Radnika: ‘Imamo 40-ak aktivnih gradilišta diljem Hrvatske, politička stabilnost ključna je za napredak naše države’

Za Klikaj.hr Habijanec je progovorio o trenutačnoj situaciji u građevinarstvu, stanju u tvrtki, porastu cijena nekretnina i kapitalnim projektima, a osvrnuo se i na nedavno održane parlamentarne izbore

- Oglas -

U povodu Praznika rada razgovarali smo s čelnim čovjekom križevačkog Radnika, jedne od najjačih građevinskih tvrtki u Hrvatskoj. Za Klikaj.hr Mirko Habijanec je progovorio o trenutačnoj situaciji u građevinarstvu, stanju u tvrtki, porastu cijena nekretnina i kapitalnim projektima, a osvrnuo se i na nedavno održane parlamentarne izbore.

Nakon što ste proslavili 76 godina poslovanja, objektivno to je velika brojka za jednu građevinsku firmu u Hrvatskoj, kakva je trenutačna situacija u tvrtki?

Tvrtka Radnik bilježi 76 godina poslovanja, a naš cilj je osigurati kontinuitet uspjeha i u narednim generacijama. S ponosom ističemo naših 400 zaposlenika diljem Hrvatske, dok grupacija ukupno broji oko 800 ljudi. Ponosni smo što većinu našeg tima čine hrvatski državljani – čak 85 posto naše radne snage. No, također smo otvoreni i za ljude iz susjednih zemalja te iz drugih dijelova svijeta. Ključ našeg uspjeha leži u pažljivom odabiru suradnika. Uzimamo u obzir kvalitetu i stručnost prilikom zapošljavanja te provodimo probni rad kako bismo osigurali odgovarajuće kompetencije. Usto, ponosni smo na naš program stipendiranja za učenike strukovnih škola, kojeg trenutačno koristi oko 50 stipendista.

- Oglas -

Naša briga za zaposlenike ne staje na poslu. Osiguravamo im povoljne uvjete za stambene kredite, uz minimalnu kamatu od dva posto, te podršku u pristupu zdravstvenim uslugama, posebno u situacijama dugih lista čekanja. Unatoč pozitivnom rastu plaća, suočavamo se s izazovima u području strukovne osposobljenosti i kvalitete obrazovnog sustava. Smatram da rast plaća ne prati adekvatno rastuće cijene, što predstavlja dodatni izazov za naše zaposlenike. Također, treba napomenuti da su nedavni parlamentarni izbori održani radnim danom, što je imalo negativan utjecaj na naše poslovanje. Procjenjujemo da nas je to koštalo preko 100.000 eura samo na plaćama radnika.

Kao tvrtka koja intenzivno djeluje na terenu, cijenimo napore Vlade Republike Hrvatske u stvaranju povoljnog okruženja za naše poslovanje, posebno kroz pravo na neoporezivi terenski dodatak i mogućnost pokrivanja troškova stanovanja i prehrane. Uspješan poslovni model tvrtke Radnik temelji se na dugoročnoj suradnji s kvalitetnim kadrovima, brizi za njihovo blagostanje i kontinuiranom ulaganju u njihovu budućnost.

Mirko Habijanec
Mirko Habijanec // Foto: Marko Horvat

Koji su najznačajniji projekti na kojima tvrtka sudjeluje ove godine i kakve su perspektive i planovi tvrtke za buduće projekte i suradnje? 

Trenutačno imamo aktivnih više od 40 gradilišta diljem Hrvatske. Ističu se projekti na logističkom centru i tvornici tjestenine i tvornici za preradu rajčice za Podravku d.d. Očekujemo da će ti projekti biti završeni do kraja ove godine. Osim toga, angažirani smo na projektima kao što su Aglomeracija 1 i Aglomeracija 2 u Koprivnici, tu su i projekti za MORH, aglomeracije u Križevcima i na otocima Hvaru, Lošinju i Cresu, izgradnje crkvi, Stop Shopova, bolnica poput Opće bolnice Varaždin, Rebra i Jordanovca. Također, sudjelovali smo u projektima poslovnih centara u gradovima poput Vukovara, Đakova i Vinkovaca. Zatim, potrebno je spomenuti i radove na obnovi objekata od potresa, turističkog naselja u Filip i Jakovu…

Ove godine smo započeli radove na projektima u vrijednosti od oko 70 milijuna eura. Među njima su projekti poput radova za Imperijal Rivijera d.d. u Rabu, projektiranje i izgradnja dječjeg vrtića u Koprivnici, izgradnja centara Stop Shop u Krapini  i Virovitici, nadalje, imamo i nove projekte u Istri, poput izgradnje upravne zgrade za Plavu Lagunu u Poreču i staračkog doma u Puli, objekta u Podgariću i drugo. U završnoj fazi je i natječaj za  građenje vojnog objekta u Slunju.

- Oglas -

Kako biste ocijenili trenutačno stanje u građevinarstvu u usporedbi s prethodnim godinama, s obzirom na povećanje investicija i razvojne projekte potaknute europskim fondovima?

Stanje u građevinarstvu svakako ima pozitivne trendove, osobito zahvaljujući investicijama koje su potaknute europskim fondovima. Međutim, važno je istaknuti da uspjeh projekata često ovisi o kvaliteti pripreme dokumentacije i projektnog tima. Ako osoba koja priprema dokumentaciju nije dovoljno stručna ili iskusna, to može ograničiti pristup fondovima i njihovu iskoristivost.

Mirko Habijanec
Mirko Habijanec // Foto: Krešo Puklavec

Kako komentirate situaciju s porastom cijena građevinskog materijala? Je li porast cijena građevinskog materijala uistinu posljedica spekulacija uvoznih tvrtki?

Porast cijena građevinskog materijala definitivno je uvjetovan spekulacijama uvoznih tvrtki. Uzmimo za primjer projekte poput aglomeracija i cjevovoda, gdje je cijena materijala porasla između 30 i 70 posto. Problem leži u dugoročnosti tih projekata, koji se protežu kroz tri ili četiri godine. Natječaj za takve projekte često traje pola godine do godinu dana, što znači da smo vezani za cijenu materijala tijekom cijelog tog razdoblja.

Kada se potpiše ugovor, materijal je propisan u projektu i dostupan je svim trgovcima, koji tada određuju cijenu prema ponudi. Ova situacija često dovodi do situacija gdje trgovci iskorištavaju situaciju i podižu cijene, što dodatno opterećuje projekte i tvrtke poput naše.

Hotel Kalnik u Križevcima prolazi kroz značajnu fazu rekonstrukcije i nadogradnje s ciljem podizanja kvalitete usluge i kapaciteta. Kako komentirate ambiciozan projekt rekonstrukcije i nadogradnje hotela Kalnik, koji će, prema planovima, unaprijediti kvalitetu usluge te povećati kapacitet smještaja te kakav će utjecaj imati na lokalnu zajednicu i zaposlenike tvrtke Radnik?

Hotel Kalnik u Križevcima trenutačno prolazi kroz proces rekonstrukcije i nadogradnje. Planira se da će cijeli projekt biti završen unutar godinu dana. Dosadašnji dvije zvjezdice bit će nadograđene na četiri, što će unaprijediti kvalitetu usluge hotela. Planira se dodavanje još jednog kata, proširenje ukupne površine za oko 2500 kvadratnih metara te povećanje kapaciteta za smještaj za oko 70 osoba.

Vizualizacija hotela Kalnik u Križevcima
Vizualizacija hotela Kalnik u Križevcima // Izvor fotografije: Radnik d.d.

Ova ambiciozna investicija koštat će otprilike 10 milijuna eura bez PDV-a, pri čemu je dio sredstava osiguran iz vlastitih izvora, dok je polovica sredstava osigurana putem fondova. Uz rekonstrukciju hotela, u izgradnji je i upravna zgrada tvrtke Radnik, koja će stajati oko šest do sedam milijuna eura. Koordinirajući radove na oba projekta, osiguravamo njihovu sinergiju i efikasnost. Važno je istaknuti da smo se temeljito pripremali za ovaj projekt, svjesni da se investicija neće brzo isplatiti. Ipak, odlučili smo se za ovaj korak zbog ugleda tvrtke Radnik te poboljšanja uvjeta rada naših zaposlenika.

Iako smo mogli prodati hotel trgovcima za otvaranje trgovačkog centra, odlučili smo se za ovu investiciju radi poboljšanja kvalitete života u Križevcima te radi boljih uvjeta rada i komfora naših zaposlenika.

Kako biste opisali poslovanje vaše tvrtke u Bjelovaru i možete li nam predstaviti neke od ključnih projekata na kojima trenutačno radite u tom području?

U Bjelovaru naša tvrtka Hidroregulacija aktivno sudjeluje u nekoliko važnih projekata koji će biti od koristi za lokalnu zajednicu. Uz završetak radova na zgradi od Vodotehne te izgradnju Glazbene škole, u tijeku je i projekt sortirnice. Posebno smo ponosni na suradnju s Hrvatskim vodama, gdje radimo na važnim infrastrukturnim projektima.

Trenutačno se priprema javni natječaj za izgradnju geotermalnih toplica, što će biti značajan doprinos turističkoj ponudi grada. Upravo se radi na pripremi dokumentacije kako bi ovaj projekt bio uspješno proveden te ćemo se svakako natjecati za sudjelovanje u toj investiciji.

Mirko Habijanec
Darko Jambreković i Mirko Habijanec iz Radnika Križevci // Foto: Marko Horvat

S obzirom na nedavno održane parlamentarne izbore i proces formiranja nove Vlade Republike Hrvatske, aktualna politička tema je izbor premijera i uspostava nove vladajuće strukture. U svjetlu toga, kako biste komentirali trenutačne političke događaje i njihov utjecaj na društvo i gospodarstvo?

Ulazak predsjednika u kampanju se nije smio dogoditi, to nije bila prikladna odluka. Važno je da političari jasno odrede svoje uloge kako bi izbjegli sukob interesa. Nedostatak adekvatnih sankcija za takve postupke je evidentan, a što bi trebalo biti temeljito razmotreno i riješeno u budućnosti.

Umjesto političkih trzavica, potrebno je usredotočiti se na kontinuitet razvoja gospodarstva, povećanje plaća i poboljšanje standarda života građana. HDZ će zajedno sa svojim partnerima formirati Vladu, što je interes da se to dogodi što prije, s time da u budućnosti treba pojedine zakone dopuniti, kao i njihovu provedbu, afirmirati primjenu i kontrolu kolektivnih ugovora u najvećim granama hrvatskog gospodarstva, kao što su HUP i granske udruge sindikata predlagali (Udruga poslodavaca graditeljstva i Sindikat graditeljstva Hrvatske imaju sklopljene kolektivni ugovor više od 25 godina).

Smatram da je politička stabilnost ključna za napredak naše države. Moramo se usredotočiti na razvoj kulture rada i ne dopustiti da ulične tenzije utječu na naše gospodarstvo i državu. Andrej Plenković se ističe dosljednošću, liderstvom i ugledom, što je izuzetno važno za našu državu i njen položaj u Europi i svijetu.

Mirko Habijanec
Mirko Habijanec // Foto: Marko Horvat
Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti