Petak, 29. rujna 2023.

Ivon Fabijanec održao orguljaški koncert u Legradu

Na koncertu su izvedena djela hrvatskih i stranih orguljaških majstora i skladatelja J. Vrhovskog, F. Dugana, L. Ebnera, J. S. Bacha, M. Lešćana i drugih

- Advertisement -

Na blagdan svetog Augustina, u petak, 28. kolovoza, u Legradskoj župnoj crkvi Presvetog Trojstva, poznatoj kao ‘podravska katedrala’ održan je orguljaški koncert župnog orguljaša, Ivona Fabijanca ‘U čast svetog Augustina’.

“Ovaj koncert dio je male proslave spomendana svetog Augustina kojem je od prije godinu dana posvećena kapela u župnoj kući u Legradu u kojoj posljednjih dvadeset godina žive legradski župnici i đelekovečki upravitelji župe. Ovim koncertom želimo odati slavu ponajprije nebeskom glazbeniku, našem nebeskom Ocu kojeg slavimo kao nerazdjeljivo Trojstvo. Mi ljudi dio smo njegove božanske simfonije. Toliki skladatelji kroz čitavu ljudsku povijest, od onih primitivnih početaka glazbe pa sve do velebnih djela Beethovena, Bacha ili Mozarta, nastojali su nam prenijeti univerzalnim jezikom glazbe poruku o božanskom koje spaja, možda ne uvijek o božanskom, ali ipak o onom što nas nadilazi i želi nas učiniti boljim ljudima, ma kakvi god mi bili”, rekao je župnik Silvio Košćak.

Zalaganjem župnika Silvia obnavlja se crkveno pjevanje, liturgijska pjesma te župni zbor ‘Schola Ss. Trinitatis’, a obnovljene su i župne orgulje A. F. Heferera iz 1933. godine s 18 registara, dva manuala i pedalom koje zajedno s ostalim crkvenim inventarom čine zaštićeno kulturno dobro.

- Advertisement -

Na koncertu su izvedena djela hrvatskih i stranih orguljaških majstora i skladatelja J. Vrhovskog, F. Dugana, L. Ebnera, J. S. Bacha, M. Lešćana i drugih, kao i ona manje poznatih anonimnih skladatelja koji su djelovali na koprivničkom području.

S obzirom na veličinu i tehničke mogućnosti, orgulje pružaju široki dijapazon pri odabiru repertoara i izvan liturgijske uporabe što je ovim koncertom i potvrđeno.

Svoje prve orguljaške korake Ivon Fabijanec počeo je kod koprivničke orguljašice mag.art. Natalije Imbrišak pod čijim mentorstvom je osvojio drugu nagradu na regionalnom natjecanju učenika i studenata orgulja.

Ivon je maturirao 2013. godine na Glazbenoj školi u Varaždinu, a za vrijeme studija teologije sudjelovao je u pripremanju nosača zvuka zagrebačkih bogoslova ‘U tebe se uzdam, Gospodine’ kao voditelj i orguljaš Okteta zagrebačkih bogoslova.

Nakon završenog studija teologije, glazbeno obrazovanje nastavio je na Institutu za crkvenu glazbu gdje je izučavao orgulje u klasi izv. prof. art. Elizabete Zalović, hrvatske orguljašice.

- Advertisement -

Danas djeluje kao orguljaš i zborovođa u svetištu Majke Božje Močilske u Koprivnici, svetištu Predragocjene Krvi Kristove u Ludbregu te župi Presvetog Trojstva u Legradu.

Ovaj je koncert bio prigoda uvjeriti se kakvo se glazbeno blago nalazi u Legradskoj župnoj crkvi, a koje pod prstima mladog glazbenika stvara melodijske linije koje oživljuju transcendentalna iskustva.

Zahvalna i oduševljena publika pozdravila je ovakve inicijative sa željom da se zvuci Legradskih orgulja čuju i u budućnosti.

Tekst i foto: Antonija Košćak

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti