Ponedjeljak, 11. prosinca 2023.

Izaslanstvo Indonezije posjetilo Varaždinsku županiju i Varaždin, župan Stričak i gradonačelnik Bosilj upoznali ih s posebnostima ovoga kraja

Boravimo u Hrvatskoj kako bismo uspostavili dijalog između našeg parlamenta i Sabora, ali i lokalnih vlasti kao što su Varaždinska županija i Varaždin koji imaju veliki, rekao je voditelj izaslanstva Sukamta Mantamiharja

- Advertisement -

Izaslanstvo Parlamenta Indonezije je u sklopu boravka u Hrvatskoj, a na poziv Hrvatskoga sabora, posjetilo Varaždinsku županiju i Varaždin, a za njih je u Županijskoj palači priređeni prijem gdje su im domaćini bili župan Anđelko Stričak i gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj.

Indonezijsko izaslanstvo predvodili su voditelj izaslanstva Parlamenta Indonezije Sukamta Mantamiharja, potpredsjednik Odbora za međuparlamentarnu suradnju i veleposlanica Indonezije u Hrvatskoj NJ.E. Suwartini Wirta.

Župan Anđelko Stričak izrazio je zadovoljstvo posjetom izaslanstva Indonezije.

- Advertisement -

“Dolazak parlamentarnog izaslanstva Indonezije najbolje govori o tome kakav ugled naša domovina ima u svijetu. Govori nam zapravo o tome da važne države prepoznaju napore aktualne Vlade premijera Plenkovića, odnosno prepoznati su ulazak u eurozonu i Schengen. Moram istaknuti kako rijetko prođe tjedan ili dva da netko od veleposlanika akreditiranih u Hrvatskoj ne posjeti Varaždin ili Varaždinsku županiju, a teme su uvijek raznovrsne od gospodarstva, zaštite okoliša pa sve do obrazovanja. To nam svima mora biti na ponos te sam siguran da će takvi posjeti i takva vrsta suradnje biti od obostrane koristi. Na FOI-u studiraju studenti iz Indonezije, bilo je i razmjene između studenata i profesora, a nadam se da će oni svojim primjerom otvoriti put gospodarstvenicima”, rekao je župan Stričak.

Izaslanstvo Indonezije posjetilo Varaždinsku županiju
Izvor fotografije: Varaždinska županija

Varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj naglasio je kako se na prijemu razgovaralo o potencijalnoj suradnji između Varaždinske županije i Grada Varaždina s Indonezijom.

“Gosti iz parlamenta Indonezije vide veliki prostor za suradnju na području turizma i edukacije – naime imamo Sveučilište Sjever, imamo sastavnice zagrebačkog sveučilišta i dosta je interesantno da se međusobno povežu naša i sveučilišta iz Indonezije. Također, ne trebamo zaboraviti da je Indonezija zemlja s više od 200 milijuna stanovnika i da je to ogromno potencijalno turističko tržište. Pokazali su veliku zainteresiranost i vjerujem da ćemo uspostaviti suradnju na tom području”, rekao je Bosilj.

Sukamta Mantamiharja, voditelj izaslanstva, potpredsjednik Odbora za međuparlamentarnu suradnju oduševljen je srdačnom dobrodošlicom, ali i svime viđenim.

“Boravimo u Hrvatskoj kako bismo uspostavili dijalog između našeg parlamenta i Sabora, ali i lokalnih vlasti kao što su Varaždinska županija i Varaždin koji imaju veliki potencijal i zbog toga želimo dodatno osnažiti veze između naše dvije zemlje. Suradnja u području turizma moguća je u bliskoj budućnosti, posebno kada govorimo o našim turističkim područjima kao što je Bali. Suradnja u ovom području omogućit će interakciju između naših građana, a samim time bolje ćemo i razumjeti jedni druge”, zaključio je Mantamiharja.

- Advertisement -
Izaslanstvo Indonezije posjetilo Varaždinsku županiju
Izvor fotografije: Varaždinska županija

Nakon prijema kojem su prisustvovali i zamjenica župana Silvija Zagorec, rektor Sveučilišta Sjever Marin Milković, Izabela Oletić Tušek, voditeljica ureda za međunarodnu suradnju FOI-a, pročelnici Slađana Miočić i Darko Majhen, Mladen Jakopović, ravnatelj JURA-e i Tea Solomun iz Turističke zajednice grada Varaždina uvaženi su gosti u pratnji direktora Turističke zajednice Varaždinske županije razgledali Centar za posjetitelje u Županijskoj palači, a prošetali su i užim gradskim središtem upoznavši se pritom s povijesnim znamenitostima Varaždina.

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti