Utorak, 23. srpnja 2024.

Jedna od najopsežnijih vatrogasnih intervencija u povijesti Podravine: 1800 dobrovoljnih vatrogasaca iz 74 DVD-a u obrani od poplave

Vatrogasci su ponovo odradili jako velik i jako dobar posao. Zahvaljujem svakom od njih, njihovim zapovjednicima te stožeru jer su zajedno, na temelju iskustva i aktivnog sudjelovanja na terenu pametno i razborito djelovali, istaknuo je Darko Palaš predsjednik Vatrogasne zajednice Koprivničko-križevačke županije

- Oglas -

Nedavne poplave koje su zbog naglog rasta i rekordnog vodostaja rijeke Drave ugrozile područja općina Legrad, Drnje, Hlebine, Gola, Peteranec i Ferdinandovac još su jednom ukazale na važnost vatrogasnog sustava, prije svega onog dobrovoljnog, ali i profesionalnog, prvenstveno na Požarnom području Koprivnica koje je ovom poplavom bilo najviše pogođeno.

“Vatrogasci su ponovo odradili jako velik i jako dobar posao. Zahvaljujem svakom od njih, njihovim zapovjednicima te stožeru jer su zajedno, na temelju iskustva i aktivnog sudjelovanja na terenu pametno i razborito djelovali te na kraju nije bilo ljudskih žrtava niti ozljeda, a materijalna šteta na objektima, poljoprivrednim površinama i ostaloj infrastrukturi bila je minimalna, s obzirom na okolnosti”, kazao je Darko Palaš predsjednik Vatrogasne zajednice Koprivničko-križevačke županije.

Angažiranje pripadnika vatrogasnih postrojbi najbližih DVD-a Torčec i Sigetec započelo je u nedjelju, 6. kolovoza, u 11.30 sati, a zatim i svih ostalih DVD-a s Požarnog područja Koprivnica na izgradnji ‘zečjih’ nasipa oko kuća i cijelog izdvojenog naselja u Dravskoj ulici u Drnju.

- Oglas -
Vatrogasci
Foto: Vatrogasna zajednica Koprivničko-križevačke županije

Također, angažirane su i Hrvatske vode, Vodogradnja Varaždin te Bistra Đurđevac na prikupljanju pijeska i vreća za pijesak istog dana, a završetak aktivnosti vatrogasnih snaga s područja Koprivničko-križevačke županije proglašen je 11. kolovoza u 9 sati, dok će samostalne akcije saniranja posljedica poplave i ispumpavanja podrumskih prostora izvršavati domicilne vatrogasne postrojbe s područja općina.

Brojke koje se zbrajaju nakon završetka aktivnosti angažiranja vatrogasnih snaga zaista su impresivne te pokazuju svu snagu, važnost i pouzdanost (lokalnog) vatrogasnog sustava.

“Iako su podaci još uvijek neslužbeni, možemo istaknuti da je na poplavama angažirano 1800 dobrovoljnih vatrogasaca s 486 vozila iz čak 74 dobrovoljna vatrogasna društva. Na intervencijama su sudjelovale i sve županijske javne vatrogasne postrojbe te 370 civila koji su se samostalno uključili u pomaganje vatrogascima”, rekao je Zvonimir Habijan županijski vatrogasni zapovjednik.

Slavko Tucaković glavni vatrogasni zapovjednik uključio se u rad stožera te je donio zapovijed za izvanrednu dislokaciju dodatnih vatrogasnih snaga, i to 57 vatrogasaca s 15 vozila iz Vatrogasne zajednice Varaždinske županije te 48 vatrogasaca s 12 vozila iz Vatrogasne zajednice Krapinsko-zagorske županije.

Potrebno je naglasiti i kako je 160 pripadnika Hrvatske vojske bilo angažirano na području Gabajeve Grede.

- Oglas -

Ukupno je utrošeno čak 156.000 vreća i 70-ak kamiona pijeska.

Vatrogasci
Foto: Vatrogasna zajednica Koprivničko-križevačke županije

“Zahvaljujemo kolegama iz VZŽ Varaždinske i Krapinsko-zagorske na pomoći u ljudstvu te VZŽ Zagrebačkoj na pomoći u opremi”, rekao je zapovjednik Habijan.

Kao i svaka intervencija, i ova je sa sobom donijela novo iskustvo i znanje.

“Prema situaciji na terenu u tim danima mogu pohvaliti sve vatrogasne snage, i to za dobro sektoriranje Drnja i Šoderice i dobru organizaciju vatrogasaca na terenu. Pozitivno je i to što su se privatne osobe angažirale prilikom punjenja i prijevoza vreća s pijeskom. Ono što bi također istaknuo je i da je uvedena i potvrda za opravdanje zbog izostanka s posla koju je Županija izdavala poimenično na zahtjev svakog na poplavi angažiranog vatrogasca”,  zaključio je Habijan.

Neslužbeni troškovi angažiranih vatrogasnih snaga Koprivničko–križevačke županije za vrijeme poplave od 6. do 10. kolovoza na temelju dostavljenih računa, uključujući troškove za gorivo angažiranih vatrogasnih vozila i rad motornih pumpi na terenu kao i troškovi utrošenih radnih sati vatrogasaca upisanih u UVI aplikaciju HVZ-a iznose oko 485.000 eura.

 

Jezero Šoderica iz zraka
Jezero Šoderica iz zraka
Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti