Petak, 27. svibnja 2022.

Jednostavne nedjeljne navike uz koje će vam ponedjeljak biti mnogo uspješniji i lakši

Važno je da izdvojimo kvalitetno vrijeme za sebe, da se malo razmazimo se i da neopterećeni obavezama uživamo

Preporučujemo

Moderni način života donosi nam brdo obaveza i stresa od ponedjeljka do petka, rasporedi su nam pretrpani pa jedva čekamo vikend za malo opuštanja, posebno ako smo sretnici pa vikendima ne radimo.

Stručnjaci otkrivaju nekoliko nedjeljnih navika koje prakticiraju organizirani i uspješni ljudi, a koje je dobro prihvatiti kako bi nam naredni tjedan, a posebno ponedjeljak bio manje stresan i što produktivniji, donose Međimurske novine.

Zdrav nedjeljni doručak

Ukoliko tijekom radnog tjedna nemate priliku uživati u doručku u krugu obitelji ili partnera, stručnjaci savjetuju da nedjeljno jutro iskoriste baš za to. Savjetuju da uložimo malo više truda u odabir zdravih namirnica kao i za pripremu jutarnjih jela za koje inače nemamo vremena. Stručnjaci napominju kako je raznovrsan i opušten doručak jedan jednostavan nedjeljni ritual uz kojeg ćemo se bolje povezati sa članovima obitelji ili sa partnerom.

Promišljanje i planiranje

U nedjeljne navike uspješnih ljudi spada i vrijeme za promišljanje o tjednu iza nas, kao i planiranje onoga što nas čeka u narednom radnom tjednu.
Stručnjaci savjetuju da uz šalicu svog omiljenog toplog napitka napravimo malu analizu tjedna koji je prošao te da promislimo čime smo bili zadovoljni, a što nam je uzrokovalo stres kako bismo se mogli bolje organizirati za dane koji nam slijede i izbjeći ponavljanje stresnih situacija.

Na primjer, ukoliko muku mučite svako jutro sa time što ćete obući za posao, savjetuje se nedjeljom napraviti plan odjevnih kombinacija za naredni tjedan.

Stručnjaci također savjetuju i metodu pozitivne vizualizacije. To je metoda u kojoj je potrebno osloboditi maštu i vizualizirati stvari koje želite ostvariti tijekom radnoga tjedna koji je pred vama, jer ako ih možete tako jasno vidjeti u mislima, možete ih i ostvariti.

Retrospekcija s druge strane pomaže da otpustimo sve negativne emocije i nerazriješene situacije iz prošlog tjedna te da svježi i neopterećeni zakoračimo u novi.

Vrijeme za opuštanje i omiljene aktivnosti

Kako bismo se nedjeljom što više opustili i napunili baterije za tjedan koji nam prethodi, stručnjaci savjetuju iskoristiti jedan dio dana za aktivnosti koje nas vesele: bilo da se radi o odlasku na kavu sa prijateljima, obiteljskoj šetnji, čitanju knjige, gledanju filmova i serija iz kreveta ili o tome da si priuštimo dugu kupku.

Važno je da izdvojimo kvalitetno vrijeme za sebe, da se malo razmazimo se i da neopterećeni obavezama uživamo.

Također, savjetuje se nedjeljom otići ranije na počinak da bismo se što bolje odmorili i naspavali, jer upravo kvalitetan san i odmor smanjuju razinu stresa i napetosti ponedjeljkom, pokazala su brojna istraživanja zdravih navika.

- Advertisement -

Najnovije objave