Utorak, 28. svibnja 2024.

Kako je pacijent zaražen koronavirusom završio na intenzivnoj koprivničke bolnice?

U takvoj situaciji svaki bi liječnik postupio isto i spašavao život. Liječnici često moraju odvagnuti rizike na temelju iskustva i znanja, no sigurno je pacijent bio u tako velikom riziku da bih ga i ja preuzela i bez zaštitne opreme, poručila je primarijus Vesna Mađarić

- Oglas -

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije izvijestio je u srijedu kako je u posljednja 24 sata zabilježena jedna novozaražena osoba koronavirusom, što daje ukupno 72 slučaja oboljenja.

“Ozdravljenih je 24, a iz KB Dubrava u koprivničku bolnicu se vratila i jedna štićenica Doma za starije i nemoćne osobe Koprivnica. Nažalost preminule su dvije osobe, štićenici Doma za starije i nemoćne Koprivnica koje su bile pozitivne na koronavirus. Ukupno je sedam preminulih, obiteljima izražavamo sućut zbog gubitka”, istaknuo je načelnik Stožera Ratimir Ljubić.

Ravnatelj koprivničke Opće bolnice Dr. Tomislav Bardek Mato Devčić kazao je kako su preminule osobe 1924. i 1932. godište, a riječ je o pacijentima s opsežnim kroničnim bolestima.

- Oglas -

Devčić se osvrnuo i na aktualnu situaciju u bolničkoj jedinici intenzivnog liječenja koja je zaprimila pacijenata koji je bio pozitivan na koronavirus te detaljno pojasnio tijek hospitalizacije i transfer u Kliniku za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević u Zagrebu, naglasivši kako je pacijent u koprivničkoj bolnici s COVID odjela prebačen na intenzivno liječenje zbog teške bakterijske upale pluća koja je uzrokovala pogoršanje zdravstvenog stanja.

“Riječ je o kroničnom bolesniku koji je više puta bio hospitaliziran. Dolaskom na COVID odjel je testiran u skladu sa svim protokolima, no nažalost nakon pogoršanja zdravstvenog stanja u vremenu kad se čekao ponovljeni nalaz, prebačen je u jedinicu intenzivnog liječenja. Tamo je proveo nekoliko sati i nakon što je pristigao pozitivan nalaz, prebačen je u Kliniku za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević. U vremenu u kojem je boravio na našem intenzivnom odjelu nije bio u kontaktu s drugim pacijentima, no zbog nepotpunog korištenja zaštitne opreme prema protokolu za COVID-19, u samoizolaciji su jedan liječnik i četiri medicinske sestre koji nisu pozitivni na koronavirus, pojasnio je ravnatelj Devčić.

Ravnatelj bolnice Mato Devčić // Foto: Luka Krušec / LuMedia
Ravnatelj bolnice Mato Devčić // Foto: Luka Krušec / LuMedia

Nakon što je pacijent prebačen u Zagreb, cijelo je krilo intenzivnog odjela temeljito očišćeno i dezinficirano.

“Odjel intenzivne radi i spreman je za korištenje u punom kapacitetu, nema govora o zatvaranju odjela“, potvrdio je ravnatelj Devčić.

Dodao je kako su s obzirom na izvanredne okolnosti nesporazumi uvijek mogući te kako oni, s obzirom na kapacitete i stručnost, neće niti u jednom trenutku ugroziti funkcioniranje sustava.

- Oglas -

Koordinatorica za COVID-19 i glavni infektolog bolnice prim. dr. Vesna Mađarić potvrdila je da je pacijent zbrinut u skladu s protokolima te kako je s obzirom na pogoršanje zdravstvenog stanja zahtijevao hitnu intervenciju i preseljenje u jedinicu intenzivnog liječenja bez obzira na nalaz testiranja.

“Pacijent je primljen s teškom bakterijskom upalom pluća i bio je životno ugrožen. Nažalost u trenutku preseljenja njegov se nalaz ponavljao i nismo znali status, a naknadno je ustanovljeno da je pozitivan. Da smo i znali rizik da je pozitivan ipak bi riskirali s preseljenjem jer je bio u životnoj opasnosti. U takvoj situaciji svaki bi liječnik postupio isto i spašavao život. Liječnici često moraju odvagnuti rizike na temelju iskustva i znanja, no sigurno je pacijent bio u tako velikom riziku da bih ga i ja preuzela i bez zaštitne opreme”, poručila je primarijus V. Mađarić.

Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije Draženka Vadla, pak, istaknula je kako je provedena opsežna epidemiološka obrada bolničkih i obiteljskih  kontakata od kojih je pet zaposlenika bolnice stavljeno u samoizolaciju.

“Ostali kontakti nisu rizični i nakon 14 dana testirat ćemo ih u skladu s protokolom. Važno je napomenuti kako pacijent za vrijeme boravka u jedinici intenzivnog liječenja bio u izolaciji te nije došlo do kontakta s drugim pacijentima”, kazala je ona.

prim. dr. Vesna Mađarić
Prim. dr. Vesna Mađarić // Foto: kckzz.hr
Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti