Utorak, 21. svibnja 2024.

Kako odabrati pravu karijeru za sebe?

Važno je da osoba koja se usmjerava na neku karijeru bude svjesna svih prednosti i mana karijere koju bira te bude dobro informirana o svemu što donosi takav karijerni put

- Oglas -

Odabir prave karijere nije odluka koja bi se trebala donijeti olako. Ona ima iznimno veliki utjecaj na osobno zadovoljstvo čovjeka tijekom njegovog radnog vijeka, na uspjeh u životu, ali i financijsku korist. Zbog toga je važno da osoba koja se usmjerava na neku karijeru bude svjesna svih prednosti i mana karijere koju bira te bude dobro informirana o svemu što donosi takav karijerni put.

Neke informacije mogu značajno olakšati i biranje karijere i sami proces zapošljavanja, i upravo ćemo se na njih osvrnuti u ovom članku.

Koje su djelatnosti uvijek dobar izbor?

Velika je prednost birati karijeru prema osobnim željama i stvarima koje vas oduvijek zanimaju. Ako se među njima nalaze i djelatnosti vezane uz internet poslovanje, tada ste u velikoj prednosti jer je njihov rast već godinama u uzlaznoj putanji.

- Oglas -

Dobar primjer za odabir karijere je turizam, segment koji svugdje u svijetu napreduje. Karijera u turizmu je vrlo obećavajuća, osobito za one koji imaju odlične komunikacijske vještine i sposobnost prilagodbe različitim stilovima komunikacije. Ovdje je znanje jezika velika prednost stoga ako baratate jezikom, karijera u raznim granama turizma može biti vrlo dobar izbor za vas.

Među rastućim djelatnostima je i prodaja, bez obzira je li riječ o robama ili uslugama. Ako odabirete karijeru u prodaji jako je bitno da ste elokventni, snalažljivi i spremni na prilagodbe tržištu. Karijera u prodaji je zahtjevna, ali može biti vrlo unosna financijski, osobito ako pokrećete vlastiti posao.

Ako vas je oduvijek zanimao marketing tada vaša karijera može biti i u tom segmentu, osobito jer je on blisko vezan uz poslovanje putem interneta i digitalnih kanala što je danas iznimno popularno i traženo. Imate li neke računalne vještine svakako ih imajte na umu prilikom odabira karijere.

Bez obzira na koju se djelatnost odlučite, važno je da ste sretni svojim izborom. Nezadovoljstvo karijerom i radnim mjestom može uzeti veliki danak na sveukupno zdravlje čovjeka, osobito ako to nezadovoljstvo sa sobom donosi veliku količinu stresa.

Odabir karijere zahtijeva promišljanje i istraživanje te ne može biti odluka koja se donosi olako. Uzmite u obzir vlastite vještine, ali i svoje interese, proučite trendove na tržištu rada i vjerujemo da ćete ubrzo pronaći pravi karijerni put koji će vam donijeti zadovoljstvo.

- Oglas -

Kako biti primijećen na tržištu rada?

Kao što smo već naveli, neki sektori su posebno procvjetali zahvaljujući internetu, stoga njih prve uzmite u obzir ako imate kvalifikacije i vještine vezane uz njih. Ipak, ponekad nije dovoljno biti kvalificiran koliko je važno biti primijećen od strane poslodavaca.

Ući u uži krug kandidata za posao nije teško koliko se čini, a najvažniji faktor za dobivanje posla je vaš životopis. Vaš životopis nije samo popis iskustava i vještina koje posjedujete, već i alat koji vam može pomoći da se istaknete na tržištu rada.

Bitno je da ste u životopisu fokusirani upravo na vještine koje su tražene kod radnog mjesta kojeg želite i da je kristalno jasno da ćete vi kao radnik biti upravo onakav zaposlenik kakvog vaš budući poslodavac treba.

Životopis vašem poslodavcu mora poslužiti kao mapa vašeg karaktera i u njemu se mora očitavati vaša želja za uspjehom i učenjem, vaš osobni stav na život i rad te vaša motiviranost. Suhoparni životopisi u kojima se nabrajaju informacije, ponekad i nevažne, neće zaintrigirati poslodavca, osobito ne u sferama turizma ili marketinga u kojima je kreativnost zaposlenika na visokoj cijeni.

Osim toga, ako želite karijeru ostvariti u nekoj dinamičnoj djelatnosti morate prihvatiti činjenicu da ćete učiti cijeli život i često se prilagođavati promjenama na tržištu. Iako zvuči naporno, to je velika prednost takvog posla jer ga čini zanimljivim i vrlo unosnim.

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti