Četvrtak, 28. rujna 2023.

Komemoracija na Spomen području Danica

Važno je sjetiti se ovoga dana jer to je dan kada je jedan zločinački režim pokazao svoje pravo lice

- Advertisement -

Danas, 15. travnja je održana komemoracija na Spomen području Danica u povodu 80 godina od uspostave logora Danica. Položeni su vijenci i zapaljene svijeće u spomen na žrtve.

Spomen područje Danica je djelo arhitekta Lenka Pleštine, koje je na današnji dan 2019. godine proglašeno Kulturnim dobrom Republike Hrvatske. Ususret obljetnici na Danici su postavljene nove ploče s imenima svih logoraša, kojih je prema dostupnim informacijama 4348.

Mišel Jakšić, gradonačelnik  istaknuo je da se radi na uređenju područja nekadašnjeg prostora logora Danica.

- Advertisement -

Drago mi je i ponosan sam što smo napravili veliki iskorak u uređivanju ovoga prostora. S ravnateljem našeg Muzeja i uz komunikaciju s Ministarstvom kulture rade se određeni planovi za daljnje formiranje jednog još adekvatnijeg spomen područja. Koprivnica se diči svojom otvorenošću, radom s nacionalnim manjinama. U zajedničkim naporima s Ministarstvom kulture i uz pomoć europskih fondova možemo napraviti i nove iskorake na ovome spomen području – kazao je Mišel Jakšić, gradonačelnik.

Komemoracija logor Danica

Doktor Ognjen Kraus koordinator je židovskih općina u Hrvatskoj, a istaknuo je da se je u prošlosti, kod osnivanja logora, jako dobro znalo što se radi.

Spomen područje Danica osnovano je na današnji dan prije 80 dana, pet dana nakon osnutka Nezavisne Države Hrvatske. Sve je bilo izuzetno dobro organizirano i znalo se što se radi – kazao je Ognjen Kraus i dodao da se i danas veličaju zločini ustaškog režima, a vladajući ništa ne rade, već samo govore i osuđuju te naveo primjer ispada koji se dogodio u Splitu.

Komemoracija logor Danica

- Advertisement -

Nekadašnji predsjednik Stjepan Mesić došao je na komemoraciju kao izaslanik predsjednika Zorana Milanovića.

Važno je sjetiti se ovoga dana jer to je dan kada je jedan zločinački režim pokazao svoje pravo lice. NDH, koja nije bila ni hrvatska, niti država, niti nezavisna, proglašena je svega nekoliko dana prije. Nakon toga otvara se ovaj logor koji je služio samo za ubijanje, transport onih za koje je režim odlučio da moraju nestati – kazao je Stjepan Mesić.

Komemoracija logor Danica

Prigodnim programom žrtava su se prisjetili i mladi članovi Povijesnog društva Koprivnica, njihovo izlaganje bilo je posebno emotivno.

U sklopu obilježavanja obljetnice u Galeriji Mijo Kovačić održana je panel diskusija o logoru Danica, priopćili su iz Grada Koprivnice.

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti