Nedjelja, 26. ožujka 2023.

Koprivnička bolnica dobila novi uređaj za mamografiju vrijedan 186 tisuća eura

Trenutno je lista čekanja za mamografiju sedam dana, no nakon početka rada novog uređaja u potpunosti bi se trebala dokinuti

Preporučujemo

U prostorima Opće bolnice ‘Dr. Tomislav Bardek’ u Koprivnici održao je svečano predstavljanje uređaja za mamografiju najnovije generacije vrijednog oko 186 tisuća eura, koji je i službeno započeo s radom.

Kao što je pojasnio ravnatelj koprivničke bolnice Mato Devčić, riječ je o uređaju za mamografiju s tomosintezom koji će unaprijediti dijagnostiku i rano otkrivanje tumora dojke, a u potpunosti je financiran sredstvima Ministarstva zdravstva.

Također je pojasnio kako je stari mamograf punih 11 godina ispunjavao svoju zadaću, a godišnje se obavljalo oko tri tisuće pretraga od čega se dio odnosio na provođenje Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke te dio na redovnu dijagnostiku.

– Trenutno je lista čekanja za mamografiju sedam dana, no nakon početka rada novog uređaja u potpunosti bi se trebala dokinuti. Sudjelovanje naše ustanove u Nacionalnom preventivnom programu nastavlja se zahvaljujući novom mamografu, a suvremenu dijagnostiku zahtijevaju i ostali programu koje provodimo. Zahvaljujem Ministarstvu zdravstva, ali i našem osnivaču Županiji na kontinuiranoj podršci u realizaciji svih programa i aktivnosti, a glavni nam je cilj pružiti građanima kvalitetne zdravstvene usluge – naglasio je ravnatelj Devčić te govorio i o planovima za 2023. godinu koji se odnose se na četiri ključna projekta.

To su dovršetak energetske obnove centralne bolničke zgrade, izgradnju Regionalnog centra za palijativnu medicinu i liječenje boli, rekonstrukciju i dogradnju bolničke ljekarne te projekt Edukacijsko-drenažnog centra.

Zadovoljstvo početkom rada novog uređaja izrazio je i župan Darko Koren, dodavši:

– Ništa ne znače ni zgrade ni oprema ako nemamo kvalitetne i kompetentne ljude koji svime upravljaju. Nastojimo se i s tom problematikom uhvatiti u koštac malim koracima koji, uvjeren sam, ipak doprinose rješavanju najvažnijeg problema hrvatskog zdravstva, a to je nedostatak stručnog kadra. Upravo zato sufinanciramo kamate na stambene kredite liječnika kako bi taj najveći problem pokušali umanjiti. Treba istaknuti da je u bolnički sustav u posljednjih 15 godina uloženo blizu 30 milijuna eura, kako se trenutno odvijaju projekti čija se vrijednost penje do 10 milijuna eura, a planira se i Centar za palijativu također vrijedan oko 10 milijuna eura te brojni drugi projekti. Sve su to ogromni koraci koji su itekako doprinijeli kvaliteti zdravstvenog sustava. Zahvaljujem ravnatelju bolnice i ravnateljima županijskih zdravstvenih ustanova te svim djelatnicima na marljivom radu i entuzijazmu kako bi naši stanovnici imali najbolju medicinsku uslugu“, poručio je župan te zahvalio resornom ministarstvu što prati potrebe bolnice i ostalih zdravstvenih ustanova.

Čestitkama se pridružio i državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Silvio Bašić koji je kazao kako je ova investicija primjer najkvalitetnijeg ulaganja u zdravstvo, ujedno pojasnivši kako se Nacionalnim programom ranog otkrivanja karcinoma dojke godišnje pregleda oko 150 tisuća žena, dok je dosad detektirano malo manje od sedam tisuća oboljenja.

– Preventivni programi koje provodimo spašavaju živote i zahvaljujući njima, kao i napretku u liječenju i kvalitetnoj opremi, smrtnost od karcinoma dojke u Hrvatskoj pala je za 20 posto. Prva smo zemlja u Europskoj uniji koja je pokrenula program ranog otkrivanje raka pluća koji već sada pokazuje značajne rezultate te ćemo i nadalje ulagati u prevenciju i rano otkrivanje malignih bolesti. Pohvaljujem Upravu i djelatnike koprivničke bolnice, ali i Županiju kao osnivača, jer zgrade i oprema ne znače ništa bez educiranih i visokomotiviranih kadrova. U ovoj je ustanovi potrebno istaknuti kvalitetno upravljanje i dugoročno planiranje, što se prvenstveno vidi kroz projekt Centra za palijativnu skrb koji je primjer suradnje Vlade Republike Hrvatske i lokalne zajednice u brizi za građane. Pohvaljujem vas i na digitalizaciji bolničkog sustava te ulaganje u edukaciju te vam želim mnogo uspjeha u daljnjem radu – dodao je državni tajnik Bašić.

Spomenimo da su svečanom otvorenju prisustvovali i zamjenik župana Ratimir Ljubić, županijski pročelnici Melita Ivančić, Maja Blažek i Darko Masnec, ujedno i predsjednik Upravnog vijeća Bolnice, zamjenica ravnatelja Biljana Marković, pomoćnik ravnatelja za kvalitetu zdravstvene zaštite i nadzor Željko Odobašić, pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo i glavna sestra bolnice Ružica Evačić, ravnateljice županijskih zdravstvenih ustanova Draženka Vadla, Mirjana Hanžeković i Zlatica Kučko Gudelj, djelatnici Bolnice te vlč. Davor Šumandl, dušebrižnik Bolnice, koji je i blagoslovio novi uređaj.

Više fotografija možete pogledati OVDJE.

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti