Srijeda, 28. veljače 2024.

Koprivničko-križevačka devetu godinu zaredom prva u državi po broju darovanih doza krvi, župan održao prijem za darivatelje

Nakon prigodnih riječi predsjednica Trbus je darivateljima koji su krv dali 100 i više puta uručila zlatne narukvice Crvenog križa, dok im je župan uručio srebrnjake s likom svetog Marka Križevčanina

- Oglas -

Koprivničko-križevački Župan Darko Koren u utorak je u prostoru restorana Zlatan u Koprivnici, održao tradicionalni prijem za višestruke dobrovoljne darivatelje krvi s područja Koprivničko-križevačke županije.

Dan dobrovoljnih darivatelja krvi svake se godine obilježava 25. listopada u znak sjećanja na 1953. godinu kada je u Željezari Sisak održana prva akcija dobrovoljnog darivanja krvi u organizaciji Hrvatskog Crvenog križa. Ove  godine obilježava se 68. godina organiziranog dobrovoljnog darivanja krvi.

Prijem dobrovoljnih darivatelja krvi
Foto: kckzz.hr

Župan Koren zahvalio je darivateljima krvi koji svojim nesebičnim i plemenitim činom dugi niz godina iskazuju ljubav prema čovjeku, dajući dio sebe za drugoga i predano pomažući u spašavanju ljudskih života.

- Oglas -

“Ovakvi susreti ulijevaju veliko poštovanje i stvaraju osjećaj zahvalnosti koju imamo prema vama, jer  vaš doprinos zajednici u kojoj živite, ali i cjelokupnom zdravstvenom sustavu, je od iznimne važnosti. Znam da vama koji ste već toliko puta dali krv, taj čin predstavlja sasvim uobičajenu stvar, no život upravo čine male stvari, a samo jedna doza  krvi koju ste darovali može spasiti  čak tri života. Ponosni smo što je naša županija u vrhu po broju darivatelja na sto stanovnika , i to već devet godina uzastopno. To jasno govori  da ljudi iz ovog pitomom podneblja Podravine i Prigorja imaju veliko srce i spremni su pomoći kad je to najpotrebnije”, naglasio je župan.

Uzvanicima se obratila predsjednica Društva Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije Đurđica Trbus koja je zahvalila darivateljima na plemenitosti kojom su  snažno utjecali na zdravlje drugih te Županiji na svesrdnoj podršci i organizaciji svečanog prijema.

“S ponosom možemo istaknuti kako smo na prvom mjestu  u Hrvatskoj  po broju prikupljenih doza krvi.  Osobito smo ponosni na sve naše članove, a posebno na članove Kluba 100 koji trenutno broji   146 darivatelja. Živimo u izazovnom vremenu  zbog pandemije koronavirusa, no unatoč tome uspjeli smo organizirati brojne akcije darivanja. Hvala svima koji svojim plemenitim činom pomažete bližnjima jer krv je nezamjenjiv lijek. Ovogodišnji slogan Dana dobrovoljnih darivatelja  je ‘Darujte krv, očuvajte život’, budite i dalje vrijedna kap u našem krvotoku  solidarnosti i pridonosite  očuvanju života”,  istaknula je predsjednica Trbus te zahvalila organizatorima akcija, institucijama, općinama, gradovima i stručnjacima u Hrvatskom zavodu za transfuziju.

Prijem dobrovoljnih darivatelja krvi
Foto: kckzz.hr

Ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica ujedno i ravnateljica županijskog Društva Crvenog križa Adela Sočev je prisutne upoznala s rezultatima koje društva Crvenog križa u našoj županiji postižu u darivanju krvi.

“Od 2021. naša županija je prema broju davanja krvi na 100 stanovnika prva u Republici Hrvatskoj. Prošle godine sva tri gradska društva organizirala su 103 akcije pri čemu je prikupljeno 7207 doza krvi. Ako taj broj pomnožimo s tri, jer jedna doza spašava tri života,  spasili smo preko 21 tisuću života što je sjajan podatak vrijedan divljenja.  Naš prosjek u županiji je  6,24 doze na 100 stanovnika,  dakle svaki šesti stanovnik  je darivatelj i po tome smo daleko iznad nacionalnog standarda. U ovih 10 mjeseci prikupili smo 6170 doza, vjerujemo da ćemo premašiti lanjske brojke”, zaključila je ravnateljica Sočev.

- Oglas -

Prisutnima se obratila i zamjenica koprivničkog gradonačelnika Ksenija Ostriž koja uz čestitke darivateljima kazala kako županov prijem s pravom spada u najhumanija od svih okupljanja u ovoj godini.

“Rezultati su izvanredni, čestitam van na tome te zahvaljujem na doprinosu da plemenitim činom pomažete u osiguranju dovoljnog broja doza krvi.  Iznimno smo ponosni na sve vas, a veliko hvala  i volonterima  gradskih društava crvenog križa kao i županijskoj organizaciji jer velik  broj akcija koje provodite ne bi bio moguć bez velike energije i odricanja volontera”, istaknula je zamjenica gradonačelnika Ostriž.

Prijem dobrovoljnih darivatelja krvi
Foto: kckzz.hr

Nakon prigodnih riječi predsjednica Trbus je darivateljima koji su krv dali 100 i više puta uručila zlatne narukvice Crvenog križa, dok im je župan uručio srebrnjake s likom svetog Marka Križevčanina.

Posebno priznanje dobio je predsjednik Kluba 100 Stjepan Lončar, koji je jedina osoba s područja naše županije koji je darovao krv 203 puta, a župan mu je tim povodom  uručio vrijednu  fotomonografiju Koprivničko-križevačke županije.

Ove su godine priznanja dobili: Biserka Čutanec, Darko Hanžeković,  Josip Kancijan,  Miroslav Lukčin, Tomo Opica, Božidar Oršoš, Đuro Pavliček, Darko Piškorec, Vesnica Samardžić,  Kristijan Sminderovac,  Mladen Sokač, Darko Solar,  Vladimir Svržan,  Martin Strmečki,  Vladimir Štefanić i Dragutin Toplek.

Uz darivatelje krvi i svečanosti su prisustvovali i zamjenik župana Ratimir Ljubić, pročelnica Službe ureda župana Melita Ivančić, potpredsjednici Društva Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije Vjekoslav Štimac i Dubravka Jaković, ujedno i predsjednica Gradskog društva Crvenog križa Đurđevac, ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Križevci Antonija Pukec te ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Đurđevac Marina Perica, ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo KKŽ Draženka Vadla,  predstavnici županijskih zdravstvenih ustanova sa suradnicima  te voditelji  programa u društvima Crvenog križa i voditelji poslova na dobrovoljnom darivanju krvi pri gradskim društvima, stoji na službenim stranicama Koprivničko-križevačke županije.

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti