Srijeda, 19. lipnja 2024.

Koprivničko-križevačka županija osigurat će sve potrebne uvjete za siguran povratak učenika i profesora u škole

Unatoč izvanrednim okolnostima nastalim zbog pojave koronavirusa, sustav obrazovanja dokazao je da putem online nastave može vrlo dobro funkcionirati

- Oglas -

U prostorijama Županijske uprave, u srijedu, 29. travnja, po prvi puta je održana
videokonferencija osnivača i ravnatelja srednjih škola Koprivničko-križevačke županije.

Sastanku s ravnateljima, koji je održan elektroničkim putem zbog izvanrednih okolnosti
epidemije uzrokovane koronavirusom, a u s skladu s odlukama Nacionalnog Stožera civilne zaštite i epidemioloških preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, su prisustvovali župan Darko Koren, zamjenik župana Ratimir Ljubić te pročelnica Upravnog odjel za obrazovanje, kulturu, znanost, sport i nacionalne manjine Ana Mušlek.

Sudionici su raspravili o temama upisa u srednje škole, provođenju državne mature, kao i ostalim aktualnostima. Ravnateljima se uvodno obratio župan Darko Koren koji je uputio riječi ohrabrenja napomenuvši kako je unatoč izvanrednim okolnostima nastalim zbog pojave koronavirusa, sustav obrazovanja dokazao da putem online nastave može vrlo dobro funkcionirati.

- Oglas -

“Ovaj ćemo kolegij sigurno pamtiti zbog načina na koji se održava, no ovo je dokaz da se
može dobro funkcionirati i u izvanrednim okolnostima. Znam da vam nije lako i da je opseg
aktivnosti velik jer svjesni smo koliko je teško u ovim prilikama održavati sustav. Dajem punu podršku vašim nastojanjima da ovu specifičnu školsku godinu privedemo kraju na način da ona bude ipak korisna za učenike te nastavnike i sve djelatnike škola. Želim vam uspješan rad u nastavku, vjerujem kako ćemo zajedničkim snagama iz ove krize izaći jači”, poručio je župan Koren.

Zamjenik župana Ljubić zahvalio je ravnateljima na trudu i angažmanu kazavši kako je ova
školska godina izuzetno izazovna za sve dionike.

“Drago mi je što se uspješno uspostavili online nastavu i da ona dobro funkcionira. Po prvi puta smo se susreli s ovakvim okolnostima i znam da nije bilo lako održavati jedan sasvim drugačiji pristup nastavi, no s obzirom na educirane nastavnike i tehničke mogućnosti mogu reći kako smo zadovoljni angažmanom škola i radom učenika te kako podržavamo sve napore da ova školska godina završi regularno”, kazao je zamjenik Ljubić.

Dodao je kako će sukladno Zaključku Vlade RH najveći broj učenika ovu školsku godinu
završiti pohađanjem nastave na daljinu, a u škole bi se prvo trebali vratiti učenici razredne
nastave pri čemu je najraniji termin njihovog povratka u učionice 11. svibnja. Naime, povratak u škole je u trećoj fazi koja ovisi o provedbi prve dvije stoga, napomenuo je
zamjenik Ljubić, stoga treba pričekati i vidjeti hoće li se navedeno i realizirati.

Na sastanku je raspravljano i o temi upisa u srednje škole te je naglašeno kako se trenutno
provodi faza planiranja upisnih mjesta za upise u I. razred srednje škole za školsku godinu
2020./2021. S obzirom na nemogućnost klasične promocije upisa u srednje škole, dogovoreni su alternativni oblici promocije putem medijskih platformi koje će u narednom razdoblju provoditi škole i Županijska uprava kako bi učenici i njihovi roditelji imali sve potrebne i relevantne informacije.

- Oglas -

Što se tiče održavanje državne mature, na sastanku je istaknuto kako će se ona prema
najavama održati od 8. do 29. lipnja kada će se pisati i esej iz Hrvatskog jezika koji je bio
predviđen za 16. svibnja. Završni ispiti u strukovnim školama kao i praktična nastava u malim grupama bi se prema najavama Ministarstva znanosti i obrazovanja trebala početi odvijati od sredine svibnja.

Zamjenik Ljubić kazao je kako se u pogledu provođenja mjera zdravstvene zaštite u školama, očekuju službene upute od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja odnosno Nacionalnog Stožera civilne zaštite i HZJZ. Županijski stožer civilne zaštite, istaknuo je zamjenik Ljubić, za škole je već osigurao dezinficijens, a osigurat će i sva potrebna zaštitna sredstva u skladu s epidemiološkim protokolima koji će odrediti kakva će se zaštitna oprema koristiti u školama.

S obzirom da se za maturante bliži kraj nastave, zamjenik Ljubić je pozvao ravnatelje na
dodatan oprez te uputio molbu da se maturantima skrene pozornost na mjere kojima se radi zdravstvene sigurnosti zabranjuju veća okupljanja te nalaže poštivanje pridržavanja uputa socijalnog distanciranja.

Za idući tjedan planirana je videokonferencija s ravnateljima osnovnih škola.

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti