Subota, 4. prosinca 2021.

Krunoslav Capak: Među novim slučajevima zaraze 78,8 posto necijepljenih

Capak je najavio da se od ponedjeljak kreće s revizijom smrtnih slučajeva kako bi se razdvojili smrtni slučajevi od i s covidom

Preporučujemo

U Hrvatskoj je protekli tjedan zabilježen 11-postotni porast novozaraženih, a njih 78,8 posto nije bilo cijepljeno niti jednom dozom cjepiva protiv Covida-19, izvijestio je u petak ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak.

“Udio pozitivnih slučajeva u ukupno testiranima u petak je 15 posto. Najmanja incidencija je u Istarskoj, a najviša u Požeško-slavonskoj županiji. U proteklom tjednu 72 posto hospitaliziranih nije cijepljeno niti jednom dozom, među umrlima taj postotak iznosi 77,4 posto, a među novozaraženima 78,8 posto”, istaknuo je Capak.

U ponedjeljak kreće revizija smrtnih slučajeva

Najavio je i da se od ponedjeljak kreće s revizijom smrtnih slučajeva kako bi se razdvojili smrtni slučajevi od i s covidom.

“Sve prijave smrti bit će upućene u HZJZ i tamo će se za nejasne slučajeve odlučiti je li smrt covid ili je neki drugi uzrok”, rekao je Capak.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić rekla je da svjedočimo porastu broja inficiranih na istoku Europe, kao i povećanom broju slučajeva s teškim kliničkim oblikom među necijepljenima.

“Gotovo u potpunosti prevladava delta varijanta, a Europski centar za sprječavanje i kontrolu bolesti (ECDC) naglašava da treba biti vrlo oprezan s naglim relaksiranjem mjera”, istaknula je Markotić.

Iako se govori o prosjeku procijepljenosti 79,2 posto u EU, to se odnosi na odrasle koji su cijepljeni jednom dozom.

“Tu je još uvijek veliki bazen djece. ECDC navodi da bi minimalno moralo biti cijepljeno 75 posto ukupne populacije u Europi da bismo mogli držati pod kontrolom daljnje širenje virusa”, rekla je Markotić.

U studenome vrlo vjerojatno Pfizerovo cjepivo i za djecu od 5 do 11 godina

Na tom je tragu najavila i da će Europska agencija za lijekove (EMA) vrlo vjerojatno u studenome odobriti Pfizerovo cjepivo za djecu od 5 do 11 godina.

Posebno je istaknula upozorenje ECDC-a da ekstremne odluke o lockdownu i popuštanju mjera nisu najbolje rješenje.

“Za zemlje koje su imale jake lockdowne i sad idu u jaka popuštanja, te neke ekstremne odluke nisu najbolje”, rekla je Markotić.

Najavila je i da će EMA idući tjedan donijeti odluku o cijepljenju trećom dozom Pfizerova cjepiva, a preporuka će se vjerojatno odnositi na imunokompromitirane, starije te zdravstvene radnike.

Najnovije objave