-3.1 C
Zagreb
Nedjelja, 7. ožujka 2021.

Krunoslav Capak: Nismo zadovoljni s isporukom cjepiva, to je daleko od onoga što smo dogovarali

Uspjet ćemo cijepiti sve koji su dobili prvu dozu, dodao je, ali morat ćemo obustaviti nova cjepiva jer nemamo nova cjepiva, rekao je

Preporučujemo

Ravnatelj Hrvatskog zavoda javno zdravstvo Krunoslav Capak izjavio je u petak kako nije zadovoljan s dinamikom isporuke cjepiva protiv Covida-19 Hrvatskoj te je zbog dolaska manje količine cjepiva najavio restrukturiranje plana cijepljenja.

“Nismo zadovoljni s isporukom, to je daleko od onoga što smo dogovarali. Dodatno nam se otežava situacija jer su nam na početku dali veće količine koje su kasnije smanjene “, izjavio je Capak na konferenciji za novinare nacionalnog Stožera civilne zaštite.

Uspjet ćemo cijepiti sve koji su dobili prvu dozu, dodao je, ali morat ćemo obustaviti nova cjepiva jer nemamo nova cjepiva da počnemo cijepljenje s Pfizerom cjepivom.

Pfizer je, kaže, smanjio isporku za 30 posto u idućih mjesec dana.

Izvijestio je da je Moderna također odstupila od količine doza, dolazak cjepiva kasni tjedan dana, a obećano je da će iza 1. veljače isporučiti 11.000 doza cjepiva.

“U situaciji smo da moramo restrukturirati plan cijepljenja, u ovom trenutku nemamo Pfizerovog cjepiva da proširujemo broj cijepljenih, nego čuvamo za drugo cijepljenje”, rekao je Capak.

Registracija AstraZenecinog cjepiva očekuje se 29. siječnja te je obećana brza distribucija, a očekuju se i dodatne količine od EU koje su obećane nakon potresa.

Capak kaže kako veća procijepljenost opće populacije ovisi o isporuci cjepiva, no uz veće količine AstraZenecinog cjepiva i uz sve ostale tvrdi kako je moguće da do ljeta imamo veliku procijepljenost opće populacije.

Ravnatelj HZJZ-a reko je kako u Hrvatskoj trenutno imamo puno povoljniju epidemiološku situaciju, ali i prijeteći dolazak novih sojeva virusa te Sisačko-moslavačku županiju koja je teško stradala pa sve to treba imati u vidu kada se razgovara o popuštanju mjera.

Naveo je kako Hrvatska u odnosu na prošli tjedan bilježi 21 posto manje novozaraženih. Najvišu incidenciju ima Sisačko-moslavačka županija sa stopom od 428 zaraženih na 100.000 a najnižu Istarska sa 114,5 novooboljelih.

Udio pozitivnih među ukupno testiranima iznosi 12,3 posto te smo na 19. mjestu u EU. Dosad je cijepljeno 64.951 osoba a u Sisačko-moslavačkoj županiji njih  5863.

Najnovije objave