Ponedjeljak, 25. listopada 2021.

Krunoslav Capak o fotografiji koja je zapalila internet: Žao mi je što je fotografija postala važnija vijesti od dolaska cjepiva

Vidim da je to bila prilika da se u javnom prostoru oglase osobe koje nemaju što reći o svojem djelovanju, ali imaju o svemu drugome, rekao je

Preporučujemo

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak u subotu ujutro dočekao je prvih 9750 doza cjepiva protiv koronavirusa tvrtke Pfizer-BioNTech.

No, fotografija Krunoslava Capaka kako sjedi na jednoj od kutija u kojima je stiglo cjepivo potaknula je raspravu na društvenim mrežama.

U priopćenju se o fotografiji oglasio i sam Capak.

“Kao čovjek koji se, kao i veliki broj građana naše zemlje, iskreno obradovao prispijeću toliko iščekivanog spasonosnog cjepiva, ne bih želio da jedna fotografija zasjeni veličinu trenutka kada je u Hrvatsku rano jutros napokon stigla prva pošiljka cjepiva protiv bolesti Covida-19. Sa suradnicima sam dočekao isporuku u ranim jutarnjim satima, spremili smo cjepivo u za to predviđene komore, a potom, s velikim olakšanjem, zabilježili nekoliko fotografija.

Na jednoj o njih, među mnogima koje su postale dostupne javnosti, sjeo sam na kutiju u kojoj u tom trenutku nije više bilo cjepiva, već je ono bilo spremljeno te sam prstom pokazao u etiketu na kutiji s jedinom misli: ‘Evo, konačno je stiglo! Tu je!’.

Žao mi je što je u medijima ova fotografija postala važnija od vijesti da je cjepivo stiglo u Hrvatsku, kao i od pregršt drugih fotografija koje svjedoče o tom, možemo slobodno reći, povijesnom trenutku. Isto tako, vidim da je to bila prilika da se u javnom prostoru oglase osobe koje nemaju što reći o svojem djelovanju, ali imaju o svemu drugome i svima ostalima.

Radi najvećeg broja hrvatskih građana s kojima dijelim sreću i zadovoljstvo što nam je stiglo cjepivo, želim naglasiti da ova fotografija, koja je nezasluženo isplivala na površinu, ne nosi nikakvu drugu poruku osim one koju sam u tome trenutku iskreno osjećao. Svim onim čitateljima i građanima kojima je možda ova fotografija i njena interpretacija u medijima ostavila pogrešan dojam iskreno se ispričavam”, stoji u priopćenju.

Najnovije objave