Petak, 25. lipnja 2021.

Krunoslav Capak: Stožer je protiv zatvaranja škola

To je stav i nacionalnog Povjerenstva koje vodi ministar Fuchs i moja zamjenica, tako da za osnovne škole ta mjera ne dolazi u obzir

Preporučujemo

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak rekao je u nedjelju da je, unatoč strožim mjerama, nacionalni Stožer civilne zaštite protiv zatvaranja škola osim ako za to ne postoji prijeka potreba.

– To je stav i nacionalnog Povjerenstva koje vodi ministar Fuchs i moja zamjenica, tako da za osnovne škole u ovom trenutku ta mjera ne dolazi u obzir, ali možda za neke srednje škole ili dijelove srednjih škola da bude kombinacija nastave B i C. No, o tome odlučuje ministar Fuchs, a ne nacionalni Stožer – kazao je Capak za Dnevnik Nove TV.

Nacionalni je stožer, kaže, uzeo strategiju da kontinuirano razgovara o mjerama.

– Ako uočimo izvor ili žarišta odmah reagiramo i na nacionalnoj razini se donose mjere, ali uz mogućnost da županijski stožeri i lokalni stožeri donesu strože mjere na svojoj lokaciji prema svojoj situaciji – rekao je Capak.

Dodao je kako na nacionalnoj razini mjerama nisu dotakli sport ni škole.

– Ako se pokaže da negdje imamo takav problem onda ćemo razgovarati o tome s nadležnim resorima. To se kontinuirano promatra i ako bude potrebe razgovarat ćemo s Ministarstvom turizma i športa, s ministrom Fuchsom – rekao je Capak.

Također, rekao je kako se za sada se neće skraćivati vrijeme samoizolacije sa sadašnjih 10 dana.

– Već smo skratili vrijeme samoizolacije na 10 dana, oni koji nemaju simptome mogu izaći i mogu na radno mjesto. Mislimo da je trenutno vrijeme izolacije dobro balansirano s ovih 10 dana, kad 99 posto nije zarazan deseti dan može na radno mjesto, a to nam je važno za recimo zdravstvene djelatnike. Za one koji su sedam dana pod simptomima, to treba biti spoj kliničke slike i PCR testa – naglasio je Capak.

Najnovije objave