Petak, 1. prosinca 2023.

Krunoslav Capak: U trgovinama nećemo isprobavati odjeću

Capak je poručio da ćemo se zbog koronavirusa, nakon popuštanja mjera morati priviknuti na nova pravila ponašanja u trgovinama i ugostiteljskim objektima

- Advertisement -

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak u četvrtak je poručio da ćemo se zbog koronavirusa i nakon popuštanja mjera morati priviknuti na nova pravila ponašanja, u trgovinama nećemo isprobavati odjeću, a u ugostiteljskim objektima morat ćemo držati distancu.

“Sasvim sigurno vam ne bi bilo ugodno da probate neki odjevni predmet nakon što ga je probao netko drugi za kojeg ne znate je li inficiran s koronavirusom ili nije, a osim toga to je i epidemiološki neprihvatljivo. Dakle, mi moramo smisliti funkcioniranje tih trgovina na način da oni prodaju tu robu, ali da se taj rizik svede na nulu ili na blizu nuli, a to će biti moguće jedino na način da se prodaje isključivo zapakirana roba. Naravno, onda imate mogućnost da ju kod kuće probate, a nakon toga ju vratite ako vam ne odgovara ili na neki drugi način zamijenite”, objasnio je Capak večeras za RTL televiziju način kupnje odjeće u trgovinama.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo poručio je kako nije rizik za prijenos koronavirusa kad nam priđe ugostitelj na jedan metar ili više i s nama ne komunicira duže od par sekundi dok nam ne preda što smo naručili. Zbog toga, kaže Capak, ne treba razmišljati da će u ugostiteljskim objektima biti tone pleksiglasa nego se treba naučiti živjeti i raditi na način da se održava socijalna distanca.

- Advertisement -

“Ako vam na jednu određenu udaljenost od jedan metar ili više od jedan metar dođe ugostitelj i s vama ne komunicira duže od par sekundi dok vam ne preda to što ste naručili ili što vam je namijenio to se ne smatra bliskim kontaktom i na taj način se koronavirusna infekcija ne prenosi”, rekao je Capak.

U slučaju da je netko zaražen koronavirusom i da se duže boravilo u istoj prostoriji, ide se u samoizolaciju bez obzira što nije bilo bliskog kontakta.

“Ovisi o tome kakva je priroda toga kontakta. Dakle, to ovisi o vještini epidemiologa na koji način će uzeti anamnezu i otkriti one koji su stvarno bili na jedan metar na duže od 15 minuta. A druga je stvar ako je to ista prostorija s više ljudi kroz neko duže vrijeme, na primjer, sat vremena, dva sata, u tom slučaju opet svi idu u samoizolaciju bez obzira jesu li bili u takvom bliskom kontaku”, objasnio je Capak.

Rekao je i kako zasad nema informacije da će presice Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu na bilo koji način prestati. Zasad se nastavljaju svaki dan u 14 sati.

“Moram priznati da sam se na određeni način naviknuo tom načinu života, da funkcioniram samo prijepodne na poslu, a nakon toga se spremam za presicu i onda obavljamo razgovore koji su bitni za donošenje odluka i preporuka i nakon toga se ponovno vraćam na posao gdje to podijelim sa kolegama i radimo do sljedećeg dana ono što trebamo napraviti”, rekao je.

- Advertisement -

Međutim, Capak kaže i kako mu presice neće nedostajati, jer je i prije njih i ove situacije bio zadovoljan sa svojim poslom.

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti