Utorak, 28. svibnja 2024.

Je li uopće izvedivo izvesti nastavu za male školarce?

Neki su nastavnici zabrinuti da će pola učenika doći u školu na nastavu, a da će ih pola ostati kod kuće. To bi onda značilo da i dalje treba održavati online nastavu

- Oglas -

Na jučerašnjoj sjednici Vlade premijer Plenković predstavio je tri faze popuštanja mjera uvedenih zbog sprječavanja širenja koronavirusa. Prva faza koja počinje u ponedjeljak, 27. travnja, kada će se otvoriti muzeji, galerije, knjižnice… Druga faza, od 4. svibnja, kada će biti dopušten rad kozmetičarima, pedikerima, frizerima, a za škole je bitna ova treća faza jer bi se tada trebala početi održavati razredna nastava od 1. do 4. razreda osnovne škole.

No, ključno je pitanje mogu li škole organizirati korona nastavu? To još uvijek nije poznato. Većina učenika nastavu će završiti online, a među njima su i maturanti.

Jedini koji bi se do kraja školske godine mogli vratiti u škole su oni najmlađi. Kako i pod kojim uvjetima organizirati nastavu, brine mnoge ravnatelje škola. Neki su nastavnici zabrinuti da će pola učenika doći u školu na nastavu, a da će ih pola ostati kod kuće. To bi onda značilo da i dalje treba održavati online nastavu. Tu je i problem kadra, kako ga uspostaviti.

- Oglas -

Što je sa socijalnom distancom? Ako na nastavu dođe deset učenika, tu već ne postoji propisana udaljenost od dva metra. Kako objasniti najmlađima da moraju držati razmak od dva metra, da ne smiju na igralište i na odmore, da paze na higijenu? Mnogi nastavnici su složni da to tako neće moći.

Ipak, konačnu odluku hoće li poslati djecu u školu ili ne donijet će roditelji. Roditelji smatraju da nije dobro zamišljeno. Neki pak kažu da ne dolazi u obzir odlazak u školu, nastava će se i dalje pratiti od kuće, ali o tome je prerano razmišljati.

Preporuke za povratak u školske klupe propisat će Stožer za civilnu zaštitu.

Ministrica Divjak je poručila da sve ovisi o provedbi prvih dviju faza popuštanja mjera. Uvjerena je da će svi roditelji vidjeti da su u školama osigurani uvjeti za učenike razredne nastave, a ako to ne bude tako ostavit će se rezervne mogućnosti.

Što je s državnom maturom? Kao što smo već pisali, obvezni dio državne mature pisat će se od 8. do 29. lipnja, također pod posebnim epidemiološkim uvjetima. Maturanti pred kojima je stresno razdoblje imaju puno pitanja, nitko im ne daje točne odgovore, a neki imaju i zamjerke.

- Oglas -

Zašto se ne sluša maturante? Neki misle da je bitnije da se pišu izborni predmeti kako bi fakulteti vidjeli imaju li znanja za ono što ih zanima i što misle studirati, ili da se gledaju samo ocjene u srednjoj školi. Također neki smatraju da bi trebali znati kako će izgledati esej iz Hrvatskog jezika i koja će biti tema eseja.

Završni ispiti u strukovnim školama, iz Ministarstva kažu da će se odvijati od sredine svibnja, kao i praktična nastava u malim grupama.

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti