Nedjelja, 29. siječnja 2023.

Letjelica koja se srušila u Zagrebu imala je aviobombu koja je eksplodirala

Našli smo dijelove aviobombe. Zaključili smo da je također sovjetske proizvodnje, kao i ostali elementi, te je odvezena s ovog područja. Nakon analize ćemo moći reći koji je tip i svrha. Zasad možemo reći da se radi o aviobombi koja se koristila na avionima sovjetske proizvodnje, rekao je ministar Banožić

Preporučujemo

Ministar obrane Mario Banožić u nedjelju je potvrdio da su uz vojnu letjelicu sovjetske proizvodnje, koja je u četvrtak navečer pala u Zagrebu, pronađeni dijelovi aviobombe te istaknuo da je to područje sada sigurno i nema eksplozivnih naprava.

– Istraga je ušla u završnu fazu. Na početku istrage dobili smo saznanja da se na određenim fragmentima nalaze elementi eksploziva i moralo se pristupiti opreznijem načinu vađenja letjelice i otkloniti rizik za nekakav tragičan događaj. Zato je i ispražnjen paviljon i mnogi su udaljeni s ovog područja. Pronađena je crna kutija, očekujemo da ćemo iz nje izvući podatke o letu. To ćemo komparirati s drugim krakom istrage, koji radimo s članicama NATO-a, i na osnovu odraza koji se pojavljivao u radaru rekonstruirati točno odakle je došla letjelica – rekao je Banožić, a prenosi Index.

Dijelovi srušene besposadne letjelice u Zagrebu
Dijelovi srušene besposadne letjelice u Zagrebu // Foto: Vlada RH

Dodao je kako su pronađeni dijelovi bombe.

– Pronađeni su tragovi eksploziva i tragovi koji upućuju da ovo nije bila izvidnička letjelica. Našli smo dijelove aviobombe. Zaključili smo da je također sovjetske proizvodnje, kao i ostali elementi, te je odvezena s ovog područja. Nakon analize ćemo moći reći koji je tip i svrha. Zasad možemo reći da se radi o aviobombi koja se koristila na avionima sovjetske proizvodnje. Ovo, osim lokacije, dovodi u pitanje i s čije je strane – ruske ili ukrajinske. Postoje elementi da je mogla doći s obje strane. Ovo područje je sad sigurno, nema eksplozivnih sredstava, no dečki iz Vojne policije i MUP-a će sad još pogledati je li ostalo nešto unutra. Letjelica je izvađena”, govori Banožić.

Rekao je da bombe više nema, potvrdio je da je ona eksplodirala, ali još se ne zna kada. To će se utvrditi naknadno…

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti