Nedjelja, 25. veljače 2024.

Lijep dar Općine Mali Bukovec uoči Božića: roditeljima novorođenih podijeljene novčane naknade, a studentima božićnice za 2023.

Načelnik Marković najavio je kako su pred Općinom Mali Bukovec velike investicije u narednom razdoblju

- Oglas -

Općina Mali Bukovec među rijetkim je općinama u Republici Hrvatskoj u čijem sastavu Općinskog vijeća prevladava ženski spol i od devetero vijećnika pet je žena, no ne vode brigu samo o ravnopravnosti spolova, već i o djeci i mladima.

Tako su prošle subote načelnik Darko Marković i predsjednik Općinskog vijeća Zlatko Golec podijelili novčane naknade roditeljima novorođene djece, ali i jednokratne novčane naknade – božićnice, svojim studentima.

– Ove godine je Općinsko vijeće donijelo jednoglasnu odluku da se naknada za novorođene s 2.500,00 poveća na 3.000,00 kuna za svaku bebu. Sa zadovoljstvom mogu reći da nakon nekoliko godina „stagnacije”, kada smo imali do 11 novorođenih, ove ih godine imamo 15 i to nam je jako drago. Posebice stoga što su nas pogodili podaci iz posljednjeg Popisa stanovništva prema kojima nas u općini ima oko 400 stanovnika manje i zato je svaka novorođena beba veliki uspjeh za naše roditelje, a svakako i za Općinu Mali Bukovec – istaknuo je načelnik Marković.

- Oglas -

Prema posljednjem Popisu stanovništva, u Općini Mali Bukovec živi 15 posto manje ljudi, a najgora je situacija u naselju Sveti Petar gdje je 26 posto manje stanovnika.

– Mislim da je u popisu došlo do neke pogreške, da možda nije adekvatno proveden, ali ako je to stvarno stanje, onda je to jako velika tragedija za našu općinu jer 407 stanovnika manje u 10 godina je strašno – kazao je Marković.

Naknadama za novorođene Općina Mali Bukovec pokušava roditelje potaknuti da se odluče imati djecu, no nisu to jedine mjere koje provode. Iz općinskog se proračuna za djecu izdvajaju velika sredstva; od sufinanciranja dječjeg vrtića s više od 70 posto, do osnovnoškolskog obrazovanja za koje svake godine izdvajaju po pola milijuna kuna za radne bilježnice, školsku kuhinju, prijevoz, za poklone tijekom godine, obnavljanje fonda školske knjižnice, sufinanciranje sportskih udruga koje koriste školsku dvoranu.

– Jako puno sredstava izdvajamo za mlade, djecu i njihove roditelje i možemo se pohvaliti dobrim pronatalitetnim politikama, ali nam možda ipak nedostaje nešto još veće od toga, a to može jedino doći sa strane države, o čemu se počelo sve više govoriti, pogotovo nakon Popisa stanovništva. Nadam se da će se hrvatska vlada zbog tih rezultata odlučiti na mnogo drastičnije mjere u pogledu demografske obnove, poput Mađarske, odnosno drugih država koje imaju jako dobre pronatalitetne politike – rekao je načelnik.

Studenti u Općini Mali Bukovec
Studenti u Općini Mali Bukovec // Foto: Općina Mali Bukovec

Marković je dodao kako su pred Općinom Mali Bukovec velike investicije u narednom razdoblju.

- Oglas -

– To su investicije vezane uz geotermalne projekte, a naša je želja da kroz prihode od tih investicija osiguramo još veće potpore za demografsku obnovu te se nadam da ćemo kroz realizaciju tako velikih projekata od 2024. ili 2025. godine moći puno izdašnije pomagati naše roditelje, kako bi se lakše odlučili da imaju djecu. Mi se kao mala općina uključujemo koliko možemo ali velike nade polažemo u energetske projekte koje osmišljavamo: od solarne elektrane snage 50 MW, do geotermalne elektrane od 10-12 MW. To bi nas moglo lansirati među bogatije općine, što bi nam omogućilo puno bolju pronatalitetnu politiku – naglasio je Marković.

Kazao je i kako se nada da će iduće godine riješiti još jedan od velikih projekata, a to je izgradnja jaslica koje doista nedostaju.

– To nam je prioritet. U prvom krugu natječaja nismo prošli zbog tehničkih razloga, ali Ministarstvo znanosti i obrazovanja najavilo je novi natječaj i vjerujem da ćemo na njemu proći – rekao je načelnik.

Među roditeljima kojima su uručene naknade za novorođene je Sandra Jeren, majka kojoj je maleni Borna drugo dijete. Kazala je da joj jednokratna novčana potpora Općine mnogo znači te da će novac staviti na štednju, pa će ga iskoristiti prema potrebama djece.

Osim o najmlađima, Općina Mali Bukovec brine i o studentima, a ove godine nagrađuje njih 29, što je nešto manje nego inače.

– Nismo radili razliku između redovnih i izvanrednih studenata i svima dajemo jednokratnu novčanu potporu koju smo povećali na 1.300,00 kuna. Uvjet je bila upisana godina, pa čak i ako je student bio upisan prošle akademske godine, završio je studij, a nije još zaposlen, dobio je jednokratnu potporu od Općine Mali Bukovec. Nismo željeli nikoga zakinuti – rekao je Marković.

Bruno Kovaček student je 3. godine na Sveučilištu Sjever, a nagrada će mu, naglasio je, jako dobro doći.

– Ne želim od roditelja tražiti i uzimati novce, a vlastitih prihoda nemam. Potrošit ću nagradu uglavnom na hranu, a možda ću se malo i počastiti za Božić – rekao je Bruno.

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti