Utorak, 21. svibnja 2024.

Limena glazba Goričan obilježava 120 godina djelovanja

Svetu misu vodio je župnik Josip Drvoderić, a ona je bila posvećena pokojnom kapelniku Leonardu Gudlinu koji je prije 20 godina završio svoj životni hod, ali i svim pokojnim glazbenicima koji su kroz 120 godina svirali u Limenoj glazbi Goričan

- Oglas -

Prošle je subote svetom misom za sve pokojne glazbenike u Crkvi sv. Leonarda u Goričanu te procesijom i polaganjem vijenaca na groblju započelo obilježavanje 120 godina djelovanja Limene glazbe Goričan, tzv. Goričkih bandista.

Svetu misu vodio je župnik Josip Drvoderić, a ona je bila posvećena pokojnom kapelniku Leonardu Gudlinu koji je prije 20 godina završio svoj životni hod, ali i svim pokojnim glazbenicima koji su kroz 120 godina svirali u Limenoj glazbi Goričan.

– Limena glazba je utkana u našu tradiciju, uvijek je bila prisutna na svim svečanostima, svadbama, sprovodima… Glazba je dirnula u naše srce, to je činjenica. Limena glazba je identitet Goričana, a sve vezano uz limenu glazbu nalazi se u zapisnicima DVD-a Goričan, čuvajte ih – rekao je prof. Stjepan Hranjec i naglasio kako je Limena glazba Goričan osnovana još davne 1902. godine u sklopu DVD-a Goričan zahvaljujući učitelju Sučiću.

- Oglas -
Sveta misa u Goričanu
Sveta misa u Goričanu // Foto: Tomislav Gudlin

Nakon toga je osnovana puhačka sekcija koju vodio Pavao Hranjec, kapelnik i dirigent limene glazbe, a sastojala se od 46 članova, zainteresiranih mještana, koji su ubrzo stekli popularnost ne samo u Goričanu već i u okolnim mjestima. Uz Pavla Hranjeca kao kapelnici Limene glazbe Goričan koji su desetljećima vodili glazbu bili su i Mato Barić i Leonard Gudlin.

Povorka prisutnih mještana na misi u pratnji Limene glazbe uputila se na groblje do glavnog križa gdje je položen vijenac te su zapaljeni lampaši za sve pokojne članove glazbe.

Ispred sadašnjih članova Limene glazbe Goričan prisutnima se obratio Zlatko Matić Laki koji je zahvalio svima, a posebno župniku Josipu Drvoderiću, profesoru Stjepanu Hranjecu, DVD-u Goričan, načelniku Općine Goričan Emanuelu Sinkoviću, predsjedniku Općinskog vijeća Petru Baksi, Cehovskom društvu, Caritas Betaniji, Crkvenom zboru sv. Leonarda, rodbini pokojnika i naravno svim članovima Limene glazbe Goričan te Puhačkom orkestru Goričan.

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti