Srijeda, 22. ožujka 2023.

Malena Nika prva je beba rođena u 2023. godini u koprivničkom rodilištu

Zadnji porod u 2022. godini bio je porod dječaka blizanaca, čija je majka Filipinka. No, iako ohrabruju podaci o rođenima u novogodišnjoj noći, ukupne brojke su zabrinjavajuće

Preporučujemo

Koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić i njegova zamjenica Ksenija Ostriž tradicionalno su na Novu godinu prigodno darivali rodilje i njihovu djecu te odjel rodilišta Opće bolnice dr. Tomislav Bardek. Prva novorođena beba u 2023. godini je malena Nika.

U bolnici su ih dočekali ravnatelj dr. Mato Devčić, njegova zamjenica Biljana Marković, voditelj odjela ginekologije dr. Ivica Stanišić, glavna sestra bolnice Ružica Evačić, pomoćnik ravnatelja dr. Željko Odobašić i primalja Jasminka Mrculin. Ispred Grada Koprivnice ovom posjetu je prisustvovao i pročelnik Dario Jembrek.

– Što se tiče 2022. godine imali smo 682 poroda. Nažalost, to je 91 porod manje nego prethodne godine. Nešto je više djece, s obzirom na to da smo imali devet blizanačkih trudnoća, odnosno rodilo se 691 dijete. Kada govorimo o ovim negativnim brojkama nismo iznimka, sva okolna rodilišta općih bolnica također bilježe pad broja poroda. Ove godine imamo prvorođeno dijete, u 5 sati rodila se malena Nika, teška 3,4 kilograma. Majka i dijete su dobro. Zadnji porod u 2022. godini bio je porod dječaka blizanaca, čija je majka Filipinka – kazao je dr. Ivica Stanišić, voditelj odjela za ginekologiju te istaknuo kako se nada da će 2023. godina biti bolja.

Ravnatelj dr. Mato Devčić prilikom susret osvrnuo se na opće stanje u koprivničkoj bolnici.

– Evo, kao što možete vidjeti, bolnica je stalno u radovima, unaprjeđujemo sustav. Završavamo veliki projekt energetske obnove centralne zgrade vrijedan 32 milijuna kuna i vjerujem da će bolnica, odnosno pacijenti, imati koristi od ovog projekta – kazao je ravnatelj Devčić te zahvalio gradonačelniku Jašiću i zamjenici Ostriž na posjetu bolnici.

Gradonačelnik Jakšić prilikom posjeta osvrnuo se na negativan trend broja rođene djece u Koprivnici.

– Da bi se pokrenuo pozitivan trend nije dovoljno osigurati gradilište, stipendiju ili povoljniji stan, to je proces za koji je i demografska znanost u Hrvatskoj dokazala da traje u ciklusu od 30 do 40 godina. Na nama je da iz godine u godinu pojačavamo paket mjera i pogodnosti kako bi promijenili trend te se vratili u vremena kad su brojke bile znatno bolje. Nije jednostavno i to nije utakmica koju može dobiti sam Grad Koprivnica ili Koprivničko-križevačka županija, a mislim da ni sama Hrvatska – kazao je gradonačelnik Jakšić.

Grad Koprivnica za sve mališane u rodilištu pripremio je prigodne bodiće, dok je za odjel rodilišta pripremljen paket ručnika i bodića. Također, mali poklon pripremljen je i za prvu djevojčicu rođenu u 2023. godini.

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti