Nedjelja, 29. siječnja 2023.

Milanović o preletima borbenih aviona iznad Zagreba: ‘To je seljačko ponašanje’

Preleti borbenih aviona jamac su građanima da saveznici i partneri stoje uz nas i da nam pružaju potporu, priopćilo je Ministarstvo obrane

Preporučujemo

Nema mira u hrvatskom političkom vrhu. Predsjednik i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović jučer je zabranio prelete borbenih zrakoplova iznad Zagreba i drugih gradova, a danas je to i javno komentirao.

– Do incidenta je došlo tako da je premijer otišao na nosač aviona, i tamo se osobno dogovarao s nekim admiralom, koji je peti u redu zapovijedanja u Francuskoj, pred načelnikom Glavnog stožera i pred svojim kućnim ljubimcem ministrom i naravno da je to onda načelnik Glavnog stožera, koji je vojnik, odobrio – rekao je Milanović, a prenosi Index.

Svečana sjednica povodom Dana grada Koprivnice
Zoran Milanović // Foto: Arhiva

Ključan je cijeloj priči bio – tajming.

– Onda su avioni preletjeli u vrijeme kad je premijer imao pressicu. Takve stvari neću dopuštati, a o motivima za takvo seljačko ponašanje, zaključite sami. Saveznici su dobrodošli, ali ne iznad centra Zagreba. Amerikanci su se odmah javili, da vide što će – dodo je predsjednik.

O svemu se oglasilo i Ministarstvo obrane Republike Hrvatske. Evo njihovog priopćenja kojeg potpisuje ministar Mario Banožić.

“Zajednička obuka s pripadnicima francuske ratne mornarice u kojoj su sudjelovale snage HRZ i snage s francuskog nosača zrakoplova “Charles de Gaulle” dio je bilateralne suradnje planirane Godišnjim planom međunarodne obrambene suradnje. Obuka je provedena na temelju zapovijedi načelnika Glavnog stožera admirala Roberta Hranja, a u skladu s planom obuke.

Načelnika Glavnog stožera admirala Hranja, koga se traži da zabrani hrvatskim vojnicima sudjelovanje u preletima nad zračnim prostorom, dovodi se u apsurdnu situaciju.

Dva francuska borbena aviona Rafale iznad Zagreba
Foto: MORH / T. Brandt

Nakon nedavnog pada bespilotne letjelice u Zagrebu i dok traje ruska agresija na Ukrajinu, koja je prijetnja miru u cijeloj Europi, zajedničko odvraćanje i obrana poruka su sigurnosti za građane i nikako ne predstavljaju njihovo uznemiravanje.

Preleti borbenih aviona jamac su građanima da saveznici i partneri stoje uz nas i da nam pružaju potporu.

Navedena obuka kao i najavljena obuka s Oružanim snagama SAD-a dio su planiranih obučnih aktivnosti za koje je Vlada na sjednici 27. 01. donijela Odluku.

(Odluka o prelasku granice Republike Hrvatske Oružanih snaga država saveznica i Oružanih snaga RH radi sudjelovanja na zajedničkim obukama i vježbama u 2022. godini.)

Na tu Odluku Vlade prethodnu suglasnost dao je Predsjednik Republike te je bio uključen i podupirao navedene aktivnosti.

Sukladno toj Odluci i danas se održavaju zajedničke obučne aktivnosti HRZ-a s pripadnicima francuske ratne mornarice kao i s pripadnicima Oružanih snaga SAD-a.

Napominjemo kako je člankom 103. Zakona o obrani propisano da je tijelo nadležno za vojno zrakoplovstvo Ministarstvo obrane”, stoji u priopćenju MORH-a.

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti