Petak, 24. ožujka 2023.

Ministar Beroš: ‘Nije točno da svaki treći mladi liječnik odlazi iz Hrvatske’

Ministar zdravstva Vili Beroš ustvrdio je da se liječničke udruge bore samo za materijalna prava i da im u fokusu nije interes pacijenata

Preporučujemo

Pet hrvatskih liječničkih udruga predstavilo je u petak program prosvjeda pod geslom ‘S.O.S. za hrvatsko zdravstvo’, koji će održati, danas, u subotu na Markovu trgu, uz poruku da su prisiljeni na prosvjed zbog lošeg stanja u zdravstvu i ignoriranja njihovih zahtjeva.

Prosvjednici će se okupiti na Trgu dr. Franje Tuđmana u 10.45 sati te u povorci krenuti Ilicom do Trga bana Jelačića, odakle će ići na Trg svetog Marka. Planirani dolazak na Markov trg je u 11.30 sati, a sam prosvjed započinje u 12.05 sati.

Luetić: Prosvjed nije uperen protiv nikoga, već za bolje uvjete liječnika i bolji zdravstveni sustav

Na prosvjedu će se prisutnima obratiti predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata Renata Čulinović-Čaić, predsjednica Koordinacije hrvatskih liječnika obiteljske medicine Nataša Ban Toskić, predsjednica Hrvatskog udruženja bolničkih liječnika Ivana Šmit, predsjednik Hrvatske liječničke komore Krešimir Luetić i Marin Smilović iz Inicijative mladih liječnika Hrvatske.

Iz liječničkih udruga poručuju kako su prisiljeni na sutrašnji prosvjed.

“Prosvjed nije uperen protiv nikoga, već je to prosvjed za bolje uvjete liječnika, za bolji zdravstveni sustav i u konačnosti za pacijente. Pozivamo dužnosnike političkih stranaka da sutra ne dođu na Markov trg kako se prosvjed ne bi politizirao”, rekao je Krešimir Luetić.

“Govorili smo o tome da je hrvatska nedovoljno pokrivena liječničkim timovima i ordinacijama, o mladim liječnicima koji odlaze u inozemstvo i prekovremenim satima kojima se narušava kvaliteta naše usluge. Govorili smo o sve starijem pučanstvu i sve bolesnijim ljudima koji zahtijevaju brojne intervencije”, kazala je Renata Čulinović-Čaić.

No, Ministarstvo zdravstva nije počelo rješavati brojne probleme već da se bavilo lošim izgovorima.

“Nastojali su nas uvući u svađe, a građane nahuškati protiv nas”, tvrdi Čulinović-Čaić.

Marin Smilović istaknuo je da mladi liječnici žele ostati u Hrvatskoj, ali ih zdravstveni sustav tjera na odlazak.

Ivana Šmit osvrnula se na pilot projekt sistematskih pregleda koje će ministar Beroš danas predstaviti javnosti, rekavši kako je u vezi toga bila osnovana radna skupina u kojoj su sudjelovali i predstavnici obiteljskih liječnika.

“Nažalost, sve što je na sastancima dogovarano nije poštivano, a ministarstvo je izašlo s planom koji nije bilo dogovoren na radnoj skupštini”, kaže Šmit.

Deset činjenica o slomu hrvatskog javnozdravstvenog sustava

Predstavnici liječničkih udruga istaknuli su i deset činjenica koje govore o slomu hrvatskog javnozdravstvenog sustava.

Navode da svaki treći mladi liječnik napušta zemlju, mnogi odmah nakon završetka fakulteta, u više od 50 općina na kopnu i otocima nema liječnika primarne zdravstvene zaštite, u sve više hrvatskih bolnica nedostaje i liječnika specijalista i liječnika obiteljske medicine, a u zdravstvenom sustavu trenutno nedostaje 2000 liječnika i 4000 medicinskih sestara.

Također, svaki treći liječnik u sustavu stariji je od 50 godina, pacijenti na pojedine pretrage čekaju i po 600 dana, liječnici dnevno prime od 80 do 100 pacijenata i mogu im se posvetiti tek nekoliko minuta, liječnici se dnevno administracijom bave više od 60 posto vremena, liječnike se tjera da krše zakone i odrađuju suludi broj prekovremenih sati, a mladi liječnici su u posebno teškoj situaciji, jer ih vežu ‘robovlasnički’ ugovori.

Beroš: Nije točno da svaki treći mladi liječnik odlazi iz Hrvatske

Ministar zdravstva Vili Beroš u petak je, dan uoči liječničkog prosvjeda, opovrgnuo navode liječničkih udruga koje organiziraju taj prosvjed, da svaki treći mladi liječnik odlazi iz Hrvatske te ustvrdio da se liječničke udruge bore samo za materijalna prava i da im u fokusu nije interes pacijenata.

“Čuo sam da svaki treći mladi liječnik odlazi iz Hrvatske, to nije istina. Nastojat ćemo doći do pravih podataka i vidjeti kako stvari stoje”, rekao je ministar na konferenciji za novinare na kojoj je predstavio pilot-projekt preventivnih programa.

Naime, predstavnici liječničkih udruga koje organiziraju prosvjed u petak su, govoreći o slomu hrvatskog javnozdravstvenog sustava, naveli da svaki treći mladi liječnik napušta Hrvatsku, mnogi odmah nakon završetka fakulteta.

Već sada ga, kaže ministar, brinu konstatacije koje bi mogli iznijeti prosvjednici, a koje nisu točne.

Dodao je kako ne negira da postoje problemi u sustavu, ali o njima, kaže, treba razgovarati.

“No, za dogovor je potrebna dobra volja, a ne razgovor s figom u džepu, potrebno je ponuditi održiva rješenja”, poručio je upozorivši na iskreni manjak želje i volje da se stvari riješe pregovorima i razgovorom.

U petak su prihvaćeni u Saboru i ključni zakoni za provedbu zdravstvene reforme, a Beroš je istaknuo da ne zna što je koncept za unaprjeđenje zdravstvenog sustava ako to nije reforma.

“Da li govorimo samo o materijalnim pravima? Mi ovdje govorimo o brizi za pacijente”, istaknuo je te upitao hoće li se prosvjedovati protiv poboljšanja zdravstvenog sustava, protiv uvođenja reda, protiv inspekcija koje detektiraju da liječnici rade istovremeno u javnozdravstvenim ustanovama i privatno.

Napomenuo je da su u srijedu počeli kolektivni pregovori za zdravstvo i zdravstveno osiguranje, u kojima sudjeluje i Hrvatski liječnički sindikat, jedan od organizatora sutrašnjeg prosvjeda.

Beroš je stoga upitao kako taj sindikat može pregovarati u dobroj vjeri za stolom i istovremeno prosvjedovati na drugim mjestima te ponovio da Liječnička komora, kojoj je Vlada dala javne ovlasti, razmišlja isključivo o materijalnim pravima.

“Niz je tu elemenata koji će izaći na vidjelo. Činjenica je da ‘kuća gori, a mi dolijevamo benzin na vatru’. Mislim da nije utemeljeno, ali vjerujem da će to prepoznati građani i pacijenti”, poručio je Beroš.

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti