Petak, 12. travnja 2024.

Ministar Božinović: ‘Trebamo ukloniti barijere kod zapošljavanja osoba s invaliditetom’

Ministarstvo unutarnjih poslova do sada je već zaposlilo 38 osoba s invaliditetom, a od petka je otvoren natječaj za prijem nova 123 vježbenika

- Oglas -

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kazao je u ponedjeljak da treba raditi na uklanjanju barijera kod zapošljavanja osoba s invaliditetom nakon što je MUP raspisao natječaj za vježbenike na koji i one mogu konkurirati te je pozvao sve poslodavce da učine isto.

Ministarstvo unutarnjih poslova do sada je već zaposlilo 38 osoba s invaliditetom, a od petka je otvoren natječaj za prijem nova 123 vježbenika, i to 15 u Upravi za imigraciju, državljanstvo i upravne polove i 108 u policijskim upravama.

“MUP svojom dužnošću smatra da moramo raditi na uklanjanju barijera, prije svega stvoriti uvjete za zapošljavanje naših sugrađana osoba s invaliditetom, jer oni nailaze na bojne poteškoće i probleme kad govorimo o zapošljavanju”, izjavio je Božinović.

- Oglas -

Osobe s invaliditetom također su dobrodošle što se tiče prijave na natječaj i kasnijeg zapošljavanja, istaknuo je resorni ministar, dodavši da će MUP nastaviti provoditi slične projekte dok god na razini društva zapošljavanje osoba s invaliditetom ne postane samorazumljivo.

“Pozivamo sve institucije, firme i poslodavce u Hrvatskoj da slijede naš primjer jer smo uvjereni da je ovo vrijedna društvena inicijativa, ljudi koji ulaze u naš sustav itekako su vrijedan doprinos”, rekao je.

Saborska zastupnica HDZ-a Ljubica Lukačić napomenula je da su osobe s invaliditetom godinama na Zavodu za zapošljavanje jer ne mogu ostvariti vježbenički staž.

“Što veći broj osoba s invaliditetom zaposlimo, to će nam manje trpjeti socijala. Osobe s invaliditetom ne žele biti socijalna skupina jer one to nisu, oni su članovi ovog društva koji radom prehranjuju svoje obitelji”, rekla je Lukačić.

Zamjenica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Mira Pekeč Knežević kazala je da mnoge osobe s invaliditetom mogu biti produktivni radnici, imaju kvalifikacije i stručnu spremu, ali im nedostaje jedna godina pripravništva da bi ispunile sve uvjete za rad u državnoj službi.

- Oglas -

“One su često bile obeshrabrene time što se nisu mogle zapošljavati u državnim tijelima, smatrale su da su natječaji netransparentni, da su to sustavi koji nisu naklonjeni zapošljavanju osoba s invaliditetom”, naglasila je Pekeč Knežević.

Dopredsjednica izvršnog odbora Hrvatskog paraolimpijskog odbora Ana Sršen javni natječaj MUP-a vidi kao priliku za izgradnju inkluzivnog društva koje se ravnopravno odnosi prema svim građanima.

“Vrijeme je da promijenimo paradigmu u društvu da rad nije za osobe s invaliditetom”, istaknula je.

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti