Nedjelja, 1. listopada 2023.

Ministar Ćorić: ‘Gorivo će od utorka biti znatno jeftinije’

Istaknuo je da je cijena plina, nažalost, orijentirana na tržištu i na nju se ne može značajnije utjecati te da Vlada mora obratiti pozornost na dostatnost u količinama

- Advertisement -

Ministar gospodarstva Tomislav Ćorić gostovao je u središnjem Dnevniku HRT-a, a govorio je o opskrbi plinom, vlastitoj proizvodnji plina, porastu cijena, ali i Vladinim mjerama.

Zbog rata u Ukrajini, svi se okreću vlastitoj proizvodnji plina, to je napravila i Hrvatska.

“Vidjeli ste i sami, hrvatska proizvodnja plina raste, rasti će i sljedećih nekoliko godina. Naš cilj na samom početku mandata je bio da afirmiramo domaću proizvodnju i povećamo samodostatnost, kako što se tiče plina, tako i električne energije. Ovi koraci koji su prikazani u prilogu pokazuju da idemo u tom smjeru. Hrvatska ni u kakvim uvjetima neće patiti od nedostatka plina”, rekao je ministar Ćorić.

- Advertisement -

Sada zadovoljavamo oko 30 posto svojih potreba. Koliko će to rasti s godinama. Ministar je istaknuo kako bi se naredne godine trebalo donijet ne samo na nalazištima INA-e, nego i nekih drugih kompanija povećanje proizvodnje u odnosu na trenutnu proizvodnju za 30-ak posto.

“Vjerujem da možemo doći do 40% pokrivanja domaćih potreba. S druge strane, alternativni dobavni pravac, LNG na otoku Krku je apsolutno jamstvo da naše gospodarstvo, naši građani neće ostati bez plina bez obzira na razvoj događanja na istoku Europe. I tu je Hrvatska u specifičnoj situaciji u odnosu na najveći broj europskih zemalja, puno, puno bolje nego većina njih”, rekao je.

Što se tiče sigurnosti vezanoj o LNG terminalu na Krku s obzirom na to da su zakupci strane tvrtke, Ćorić kaže da su zakupci neke domaće i neke strane tvrtke, ali događanja najgoreg scenarija značilo bi zapravo prestanak trgovanja na Baumgartenu kao referentnom tržištu i zapravo, nestanak plina u Europi.

“Ne vjerujemo da će se to dogoditi, ali kada bi se i dogodilo, naš alternativni pravac dozvoljava, uz našu proizvodnju, da zadovoljimo najveći dio naših potreba”, kaže Ćorić.

Istaknuo je da je cijena plina, nažalost, orijentirana na tržištu i na nju se ne može značajnije utjecati te da Vlada mora obratiti pozornost na količinu, odnosno dostatnost u količinama. To se izgradnjom LNG terminala na Krku osiguralo za dugi, dugi niz godina.

- Advertisement -

Komentirao je ukidanje se zelene naknade i kada će se početi primjenjivati.

“Svakog utorka imamo nove cijene goriva, one se računaju kao prosjek pet dana prošlog tjedna. Ovaj tjedan je vis-a-vis cijena bio dobar u odnosu na prošli, cijene su pale na referentnim tržištima. Pored toga, koraci Vlade, odnosno naši koraci smanjenja dijela trošarina, s druge strane, ograničavanje marži i s treće strane, ukidanje zelene naknade, dovesti će do toga da ćemo od utorka znatno jeftinije točiti naše rezervoare. Dakle, što se tiče dizela, nešto iznad 12 kuna, što se tiče benzina, odnosno, eurosuper, ispod 12 kuna, što se tiče plavog dizela nešto malo iznad 8 kuna. Dakle, značajno smanjenje u odnosu na prošli tjedan”, rekao je te dodao da se zelena naknada ukida odmah.

Uredba koja je stupila na snagu zapravo je stupila na snagu danom objave u Narodnim novinama i odmah ćemo to i osjetiti.

“Sljedeći utorak će zapravo ovisiti o ovom tjednu koji nas čeka. Nadamo se da će cijene stagnirati na ovoj razini, da neće doći do značajnijeg povećanja. U svakom slučaju, od utorka je situacija puno relaksiranija. Tome smo se i nadali, u tom smjeru je Vlada donosila mjere”, kaže Ćorić.

Što se tiče poskupljenja hrane i zaliha žitarice, ministar kaže kako je Ukrajina žitnica Europe, ali treba imati na umu činjenicu da je hrvatska proizvodnja relativno velika i  zadovoljava potrebe građana.

“Naše robne zalihe su relativno izdašne i ne vjerujemo da će doći do kakvih problema u opskrbi na teritoriju Hrvatske. To mi u ovom trenutku ne očekujemo”, zaključio je.

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti