Nedjelja, 4. lipnja 2023.

Svjetski je dan osoba s Downovim sindromom, budimo im uvijek podrška

Simbol Dana sindroma Down su rasparene šarene čarape jer predstavljaju različitost, a nošenjem šarenih čarapa pokazuje se podrška borbi osoba s Down sindromom kako bi se što bolje integrirali u društvo

Down Syndrome International (DSI) službeno je odredio 21. ožujak kao Svjetski dan osoba s Downovim sindromom (WDSD). Ovaj datum je izabran kako bi označio jedinstvenost Downova sindroma u potrostručenju (trisomiji) 21. kromosoma.

Svjetski dan syndroma Down (WDSD) prvi put je obilježen u Singapuru 2006. godine, a mnoge organizacije širom svijeta pridružit će se ovoj proslavi kroz razne događaje i aktivnosti, tako da se današnji datum obilježava u cijelom svijetu.

Djeca s Downovim sindromom su izrazito emotivna i topla, unose vedrinu u sredinu u kojoj se nalaze, vrlo su tolerantna, blage naravi i potiču naklonost onih koji s njima dolaze u kontakt. Zrače ljubavlju i veseljem pa su stoga i dobila naziv “djeca suncokreti””. Međutim kao i svi i osoba s Downovim sindromom izražava i negativne emocije.

Ime Down potječe od imena engleskog liječnika Johna Langdona Downa koji je 1866. prvi opisao sindrom, gotovo 100 godina prije nego što je pronađen uzrok poremećaju. Uzrok Downova sindroma otkrio je 1959. godine francuski genetičar Jerome Lejeune uočivši da je na 21. paru kromosoma jedan kromosom viška, tj. umjesto dva prisutna su tri kromosoma.

Postoji preko pedeset karakterističnih obilježja Downova sindroma, a njihov intenzitet se razlikuje od osobe do osobe. Bez obzira koliko je oboljenja ili poremećaja prisutno, djeca i mladi s Downom trebaju posebnu pažnju tijekom odrastanja, različite medicinske i rehabilitacijske postupke (edukacijsko-rehabilitacijski i logopedski tretman, fizikalne terapije) te posebne metode učenja.

Danas su mogućnosti i prilike za oboljele od Downovog sindroma daleko veće nego što je to bilo u prošlosti. Osobe s Downovim sindromom mogu voditi normalan život, obrazovati se, raditi, baviti se sportom, sklapati veze, imati djecu i voditi samostalan život, međutim u sve moraju uložiti dodatni napor i suočiti se s dodatnim izazovima, piše Elbi medikal.

Cilj obilježavanja Svjetskog dana Down sindroma je podizanje svijesti i razumijevanje Down sindroma, kao i pitanja vezanih uz mobiliziranje podrške i priznavanje dostojanstva te prava i dobrobiti za osobe s Downovim sindromom.

Simbol Dana sindroma Down su rasparene šarene čarape jer predstavljaju različitost, a nošenjem šarenih čarapa pokazuje se podrška borbi osoba s Downovim sindromom kako bi se što bolje integrirali u društvo.

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti