Subota, 25. lipnja 2022.

Ministrica Bedeković o slučaju u Koprivnici: Prerano je za donositi zaključke

Neki od zaposlenika koji su bili testirani prije nego što će ući u sedmodnevni režim rada unutar institucije su dobili pozitivne testove, a nisu imali nikakve simptome

Preporučujemo

Ministrica za socijalnu politiku Vesna Bedeković rekla je u četvrtak da je za zaključke o situaciji zaraze koronavirusom u koprivničkom Domu za starije i nemoćne, koje je postalo najveće žarište u zemlji, najvažnije dobiti objašnjenje i analizu epidemiologa.

Ministrica nije izravno odgovorila na pitanje čini li joj se išta sumnjivo ili zabrinjavajuće, već je ustvrdila da se koronavirus širi vrlo brzo i da je potrebno određeno vrijeme inkubacije te da iz vida ne treba ispustiti ni slučajeve poput onih u Metkoviću i Dubrovniku.

“Neki od zaposlenika u koprivničkom Domu koji su bili testirani prije nego što će ući u sedmodnevni režim rada unutar institucije su dobili pozitivne testove, a nisu imali nikakve simptome. Dakle, uvijek postoji mogućnost asimptomatskog”, rekla je Bedeković novinarima uoči sjednice Vlade.

Na komentar da Ministarstvo treba organizirati da domovi za starije budu “bunkeri” te da nije napravilo ništa, uzvratila je da se ne slaže s time.

Podsjetila je da 27. veljače zabranjen posjet svim domovima za starije i nemoćne, nakon čega je slijedila uputa o organizaciji rada u A i B timovima, a zatim i uputa o organizaciji rada na temelju sedmodnevnih smjena, s tim da zaposlenici borave zajedno sa štićenicima u domu ili da odlaze na neko drugo mjesto i vraćaju se organiziranim prijevozom.

Ministarstvo je slijedilo preporuke HZJZ-a i Nacionalnog stožera

“Resorno Ministarstvo je slijedilo upute i preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo te odluke Nacionalnog stožera civilne zaštite”, naglasila je Bedeković.

Na komentar da se upute i preporuke tumače kreativno i da se treba narediti sustav zaštite starijih i nemoćnih, odgovorila je da je svaka uputa i preporuka obvezujuća za svakoga u svakoj situaciji kada je na prvome mjestu zaštita zdravlja i sigurnosti ljudi i korisnika.

“Ako uzmete u obzir situaciju u Hrvatskoj i u nekim drugim zemljama, od oko 860 ustanova do sada smo imali proboj u osam domova. Proboju koronavirusa u domove za starije i nemoćne odolijevalo se više od mjesec i pola dana zahvaljujući uputama i preporukama te ponašanju sukladno koordinaciji s Nacionalnim stožerom”, poručila je Bedeković.

Također, rekla je da se u obzir treba uzeti i mišljenje epidemiologa da je nemoguće hermetički zatvoriti bilo koju ustanovu i tako zapriječiti ulaz virusa u bilo koju ustanovu, a jednako tako i u domove za starije i nemoćne.

- Advertisement -

Najnovije objave