Petak, 22. rujna 2023.

Ministrica Bedeković o slučaju u Koprivnici: Prerano je za donositi zaključke

Neki od zaposlenika koji su bili testirani prije nego što će ući u sedmodnevni režim rada unutar institucije su dobili pozitivne testove, a nisu imali nikakve simptome

- Advertisement -

Ministrica za socijalnu politiku Vesna Bedeković rekla je u četvrtak da je za zaključke o situaciji zaraze koronavirusom u koprivničkom Domu za starije i nemoćne, koje je postalo najveće žarište u zemlji, najvažnije dobiti objašnjenje i analizu epidemiologa.

Ministrica nije izravno odgovorila na pitanje čini li joj se išta sumnjivo ili zabrinjavajuće, već je ustvrdila da se koronavirus širi vrlo brzo i da je potrebno određeno vrijeme inkubacije te da iz vida ne treba ispustiti ni slučajeve poput onih u Metkoviću i Dubrovniku.

“Neki od zaposlenika u koprivničkom Domu koji su bili testirani prije nego što će ući u sedmodnevni režim rada unutar institucije su dobili pozitivne testove, a nisu imali nikakve simptome. Dakle, uvijek postoji mogućnost asimptomatskog”, rekla je Bedeković novinarima uoči sjednice Vlade.

- Advertisement -

Na komentar da Ministarstvo treba organizirati da domovi za starije budu “bunkeri” te da nije napravilo ništa, uzvratila je da se ne slaže s time.

Podsjetila je da 27. veljače zabranjen posjet svim domovima za starije i nemoćne, nakon čega je slijedila uputa o organizaciji rada u A i B timovima, a zatim i uputa o organizaciji rada na temelju sedmodnevnih smjena, s tim da zaposlenici borave zajedno sa štićenicima u domu ili da odlaze na neko drugo mjesto i vraćaju se organiziranim prijevozom.

Ministarstvo je slijedilo preporuke HZJZ-a i Nacionalnog stožera

“Resorno Ministarstvo je slijedilo upute i preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo te odluke Nacionalnog stožera civilne zaštite”, naglasila je Bedeković.

Na komentar da se upute i preporuke tumače kreativno i da se treba narediti sustav zaštite starijih i nemoćnih, odgovorila je da je svaka uputa i preporuka obvezujuća za svakoga u svakoj situaciji kada je na prvome mjestu zaštita zdravlja i sigurnosti ljudi i korisnika.

- Advertisement -

“Ako uzmete u obzir situaciju u Hrvatskoj i u nekim drugim zemljama, od oko 860 ustanova do sada smo imali proboj u osam domova. Proboju koronavirusa u domove za starije i nemoćne odolijevalo se više od mjesec i pola dana zahvaljujući uputama i preporukama te ponašanju sukladno koordinaciji s Nacionalnim stožerom”, poručila je Bedeković.

Također, rekla je da se u obzir treba uzeti i mišljenje epidemiologa da je nemoguće hermetički zatvoriti bilo koju ustanovu i tako zapriječiti ulaz virusa u bilo koju ustanovu, a jednako tako i u domove za starije i nemoćne.

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti