6.9 C
Zagreb
Nedjelja, 18. travnja 2021.

Ministrica poljoprivrede u Koprivničko-križevačkoj županiji: ‘Vjerujem da ćemo hrvatsko selo vratiti na mjesto koje mu pripada’

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković posjetila je Visoko gospodarsko učilište u Križevcima, održala radni sastanak sa županom Darkom Korenom i bila na otvorenju moderne sirane OPG-a Imbrišić u Kozarevcu

Preporučujemo

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković u sklopu službenog posjeta Koprivničko-križevačkoj županiji u pratnji župana Darka Korena i delegacija posjetila je u ponedjeljak Visoko gospodarsko učilište u Križevcima, i to kako bi se upoznala s djelatnošću i planovima ove obrazovne institucije koja je lani obilježila 160 godina rada.

Ministrica je pohvalila rad Visokog gospodarskog učilišta te njegovu dugogodišnju tradiciju obrazovanja u poljoprivredi, ujedno naglasivši odličnu suradnju Ministarstva s obrazovnim institucijama i jedinicama lokalne i područne samouprave na području županije.

Također je kazala kako će se riješiti problem ovlaštenja Agrokemijskog laboratorija, raspravljalo se i o nacrtu Zakona o sjemenu, odnosno mogućnostima podizanja proizvodnje na temelju vlastitog sjemena povrća koja je trenutno na niskim razinama.

Ministrica je naglasila kako će sa zadovoljstvom produbiti suradnju s učilištem kako bi čuvanje sjemena obogatili komercijalizacijom određenih sorti, a dala je i podršku podizanju interesa mladih za bavljenje poljoprivredom kroz aktivne mjere Ministarstva.

Nakon obilaska Visokog gospodarskog učilišta u Križevcima, ministrica poljoprivrede u prostorima županijske uprave sastala se sa županom Darkom Korenom, saborskim zastupnikom i gradonačelnikom Koprivnice Mišelom Jakšićem, predsjednikom Županijske skupštine Željkom Pintarom, zamjenikom župana Ratimirom Ljubićem, županijskim pročelnicima te ravnateljem Opće bolnice Koprivnica Matom Devčićem. U pratnji ministrice bili su državni tajnik Zdravko Tušek, glavna savjetnica Franka Vojnović te savjetnik ravnateljice HAPIH-a Franjo Poljak.

Glavne teme sastanka bile su stanje poljoprivrede na prostoru županije, izgradnja distributivnih centara te informacije o aktualnim izmjenama zakona o elementarnim nepogodama i poljoprivrednom zemljištu i utjecaju istih na obaveze županija.

Kao što je pojasnio župan na sastanku, primarna poljoprivredna proizvodnja na prostoru županije ima trend kretanja nacionalne poljoprivredne proizvodnje s deficitom u odnosu na okrupnjavanje poljoprivrednih površina i uz nedostatak osnovne infrastrukture za jačanje tržišne pozicije poljoprivrednih proizvođača. Županija je u sektor primarne poljoprivredne proizvodnje u posljednje četiri godine investirala 9,6 milijuna kuna, dok je ove godine u proračunu osigurala 2,7 milijuna za potpore male vrijednosti te 800 tisuća za sajmove i donacije udrugama, priopćili su iz ureda župana Korena.

Sa svrhom jačanja tržišne konkurencije poljoprivrednog sektora i provedbe kratkih lanaca opskrbe plan je da se izgrade distributivni centri za voće, povrće i meso vrijedni 200 milijuna kuna, očekuje se izrada projektno-tehničke dokumentacije te poziv za korištenje sredstava iz EU izvora.

Župan je kazao kako je ministrica u posjetu Koprivničko-križevačkoj županiji dobila širu sliku poljoprivrede na ovom području, od obrazovnih institucija s dugogodišnjom tradicijom do perspektivne proizvodnje obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva.

“Naglasak našeg sastanka bio je na temama prezentacije poljoprivredne proizvodnje i izgradnji distributivnih centara, koji su dio strateškog projekta gradnje 13 takvih objekata na području Hrvatske. U razgovoru s ministricom opet smo naglasili važnost povezivanje poljoprivredne proizvodnje s prehrambenom industrijom. Podravka je spremna koristiti primarnu poljoprivrednu proizvodnju za svoje potrebe, ne samo na prostoru županije nego puno šire. Na sastanku s predsjednicom uprave Martinom Dalić zaključili smo kako ćemo bez aktivne uloge države u smislu subvencioniranja proizvodnje teško ostvariti cilj koji smo si zadali”, naglasio je Koren te ministrici zahvalio na dolasku, suradnji i konstruktivnom sastanku.

Ministrica je županu uzvratila zahvale na organizaciji današnjeg posjeta dodavši kako su se dotaknuli i aktualne problematike u mljekarstvu i svinjogojstvu te su pozdravljene njihove intervencije, s obzirom na to da su se ti sektori suočili s brojnim poremećajima, ne samo što se tiče pandemije koronavirusa, nego i tržišta.

“Cilj je pomoći proizvođačima, posebno manjima i u udaljenim područjima, a što se tiče distribucijskih centara, uskoro ćemo pokrenuti javni poziv kako bismo odredili buduće lokacije. U sljedećih nekoliko godina izgradit ćemo neophodnu skladišnu distribucijsku infrastrukturu, a danas smo imali čast uručiti i tri ugovora u sklopu Programa ruralnog razvoja. Smatramo da poljoprivredi značajno može pomoći ulaganje u obnovljive izvore energije, a uručili smo i dva ugovora za početak nepoljoprivrednih djelatnosti na poljoprivrednom gospodarstvu jer to doprinosu interesu mladih za bavljenje poljoprivredom. Kako bi dodatno potaknuli taj interes, planiramo povećati potpore za mlade poljoprivrednike”, istaknula je ministrica.

Nakon sastanka Milenku Dulikraviću, Alenu Horvatu i Zoranu Pavuniću ministrica Marija Vučković je uručila 900.000 kuna vrijedne ugovore iz Programa ruralnog razvoja, a zatim se krenulo u obilazak OPG-a Imbrišić u Kozarevcu na području općine Kloštar Podravski gdje su svečano otvoreni novi prostori sirane Imbrišić.

Uvodnu riječ dobrodošlice i zahvalu je uputio domaćin Franjo Imbrišić koji je ministrici i gostima predstavio obiteljsko gospodarstvo, način organizacije rada i glavne djelatnosti koje gospodarstvo obavlja te objasnio tehnološke procese u pripremi nagrađivanih mliječnih proizvoda koji svakodnevno iz moderne obiteljske sirane dolaze do stolova potrošača, priopćili su iz ureda župana.

Načelnik Siniša Pavlović zahvalio je ministrici i županu na dolasku te uz čestitku obitelji Imbrišić istaknuo kako Općina Kloštar Podravski, na čijem području djeluje preko 370 obiteljskih gospodarstava, maksimalno podupire lokalne proizvođače i domaću proizvodnju.

Naglasio je važnost suradnje koju lokalna zajednica ostvaruje s Koprivničko-križevačkom županijom i državom kroz razne natječaje te dodao kako “put do uspjeha nije bio lagan, no svi članovi OPG Imbrišić svjesni su da konkurentnost i kvaliteta koje imaju i temeljem koje su prepoznati, zahtijevaju kontinuirani rad i investicije što je obitelj u konačnici otvaranje sirane zorno i pokazala”.

Župan Koren se pridružio čestitkama i istaknuo kako je obitelj Imbrišić jedna od najuspješnijih i najnagrađivanijih OPG-ova na području županije.

“Vi ste najbolji primjer kako bi trebala izgledati mlada hrvatska obitelj koja se bavi poljoprivredom. Vrijedan mladi bračni par s prinovom, koji je odlučio svoj životni put i egzistenciju ostvariti na uspješnom OPG-u te nastaviti tradiciju koju su započeli najstariji članovi obitelji. Niste se nikada žalili, nego ste uvijek hrabro gledali prema naprijed. Otvaranjem ovakvog modernog postrojenja dokaz je da se u ovom sektoru može napredovati i najvažnije, od svog rada živjeti. Neka nam sve mlade hrvatske obitelji koje su se odlučile baviti poljoprivredom izgledaju ovako, od srca vam želim puno uspjeha i da se što prije vidimo na sajmovima kako smo to činili i ranijih godina”, kazao je župan.

Ministrica Marija Vučković zahvalila je na gostoprimstvu te istaknula kako će se i dalje intenzivno ulagati u hrvatsku poljoprivredu i mlade proizvođače.

“Vi ste uzorno i sjajno gospodarstvo koje je puno koraka napravilo bez da ste tražili pomoć. Napravili ste diversifikaciju djelatnosti, uložili ste velika vlastita sredstva i na kraju stvorili konkurentno obiteljsko gospodarstvo koje može biti na ponos čitavog ovog kraja. Ministarstvo poljoprivrede radi na programiranju novih mjera i osiguranju potpora kako bi očvrsnuli našu proizvodnu bazu jer samo tako ćemo povećati konkurentnost i produktivnost kako bi opstali na tržištu. Hvala načelniku i županu koji, svaki u svom sektoru, podržavaju male obiteljske proizvođače, vjerujem kako će se upravo ta suradnja između proizvođača, lokalne i regionalne samouprave te ministarstva podići hrvatsko selo i vratiti ga na mjesto gdje i pripada te da će hrvatski potrošači i dalje tražiti kvalitetne domaće proizvode, kakve proizvodi i OPG Imbrišić na čemu im od srca čestitam”, zaključila je ministrica.

Najnovije objave