13.1 C
Zagreb
Srijeda, 21. travnja 2021.

Alemka Markotić o borbi protiv koronavirusa: ‘Možda ćemo se za godinu dana puno normalnije nositi sa svime’

Hrvatska je spremna na cijepljenje, ali to ovisi o dinamici isporuke, odgovorila je na pitanje možemo li ovim tempom cijepljenja do 1. lipnja cijepiti 50% odrasle populacije. Naglašava da je bitno da se i svi koji dolaze u Hrvatsku cijepe u drugim zemljama. Virus se širi velikom brzinom i ne poznaje granice

Preporučujemo

Komentirajući rezultate istraživanja o učinkovitosti cjepiva, koje je provedeno u Klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”, ravnateljica Alemka Markotić u Dnevniku HRT-a rekla je da su to i dalje preliminarna istraživanja jer se drugom dozom treba cijepiti još oko 200 ljudi, ali prvi rezultati upućuju na to da se s drugom dozom dobiva veća količina antitijela koja štite.

– Zanimljivo je da su žene stvorile veću razinu antitijela od muškaraca. Vidjeli smo da je za one koji su preboljeli COVID dovoljna jedna doza. Druga doza nije dala neko povišenje razine antitijela pa ako se rezultati potvrde i u drugim istraživanjima, vjerojatno ćemo onima koji su preboljeli COVID-19 moći dati još jednu dozu. Kod djelatnika koji su bolest preboljeli u listopadu, studenom i prosincu razina antitijela se održavala. Istraživanje se provelo na Pfizerovom cjepivu, a vjerujemo da će slične rezultate dati i istraživanje na cjepivu AstraZenece – rekla je Alemka Markotić.

U znanosti se, kazala je, uvijek pričekaju slična istraživanja, a vjerojatno je da će se strategija cijepljenja mijenjati u smislu da oni koji su preboljeli COVID-19 dobiju jednu dozu. Kazala je da je i dalje niska procijepljenost pa je teško zaključiti štite li i koliko postojeća cjepiva od mutiranih sojeva koronavirusa.

– Južnoafrički soj nije toliko raširen u Europi, a to je soj za koji se pretpostavlja da bi od njega cjepiva nešto slabije štitila. Za sada se mogu napraviti neutralizacijski testovi in vitro u pokusima u laboratorijima gdje se može steći neko saznanje koliko postojeća cjepiva štite. To bi bilo jedino realno procijeniti kada bi se “mutanti” proširili u Izraelu, gdje je cijepljeno više od 50% stanovništva. Europske zemlje su zaključile da je značajno pala smrtnost u domovima i među starijom populacijom – ističe ravnateljica.

Naglasila je da je iznimno bitno učiniti sve kako bismo spriječili širenje virusa te ponovno pozvala na poštovanje epidemioloških mjera.

Hrvatska je spremna na cijepljenje, ali to ovisi o dinamici isporuke, odgovorila je na pitanje možemo li ovim tempom cijepljenja do 1. lipnja cijepiti 50% odrasle populacije. Naglašava da je bitno da se i svi koji dolaze u Hrvatsku cijepe u drugim zemljama. Virus se širi velikom brzinom i ne poznaje granice.

– Procijepljenost od 50% predstavljala bi ozbiljnu zaštitu – rekla je Alemka Markotić.

Komentirajući činjenicu da nema slučaja gripe, rekla je da kada dominira jedan virus manja je dominacija drugih.

– Gripa je tu, ali mjerama kojima se štitimo od COVID-a štitimo se i od gripe. Nema migracije stanovništva i to je usporilo gripu posvuda. S masovnim cijepljenjem i promišljanjem da se u novu verziju cjepiva treba ugraditi i “mutante” idemo prema dobroj kontroli pandemije i možda bismo se iduće godine u ovo doba mogli puno normalnije nositi sa svime – kazala je Alemka Markotić u Dnevniku.

Najnovije objave