Subota, 21. svibnja 2022.

Mladen Kešer (SDP): ‘Žalosno je da oporba u Županijskoj skupštini prvi put u povijesti nema potpredsjednika’

HDZ i Mreža župana Korena imali su većinu od 20 glasova. Osim njihovih, dobili su i potporu Rajnove liste i liste HSS-a, dva Mostova glasa, koji to vjerojatno više neće biti, i Darka Fištrovića (SDP), načelnika Općine Gornja Rijeka

Preporučujemo

U ponedjeljak je konstituirana Županijska skupština Koprivničko-križevačke županije na kojoj je za predsjednika izabran Damir Felak (HDZ), a za potpredsjednike Zdravko Matotan i Mrežin Vjekoslav Maletić.

HDZ i Mreža župana Korena imali su većinu od 20 glasova. Osim njihovih, dobili su i potporu Rajnove liste i liste HSS-a, dva Mostova glasa, koji to vjerojatno više neće biti, i Darka Fištrovića (SDP), načelnika Općine Gornja Rijeka. Više o svemu pročitajte OVDJE.

Na konstituirajuću sjednicu i sve ono što se događalo u koprivničkom Domu mladih osvrnuo se u utorak i Mladen Kešer, predsjednik županijskog SDP-a.

Njegovo priopćenje prenosimo u cijelosti…

“Prilikom jučerašnjeg konstituiranja Županijske skupštine Koprivničko-križevačke županije bili smo svjedocima izigravanja demokracije, nametanja volje većine protivno odredbama Poslovnika i Statuta Koprivničko-križevačke županije.

Naime, župan Koren je osnovao veliku koaliciju koju čini sedam stranaka, i to HDZ, MREŽA, HSS, MOST, HSU, HNS i MARIO RAJN i izabrali su oba potpredsjednika iz reda većine, svjesno ignorirajući odredbe Statuta i Poslovnika te, ujedno, kršeći prisegu koju su položili svi vijećnici. A sve to opravdavajući se rečeničnom formulacijom “u pravilu”.

Svaka čast gospođi Verici Rupčić koja je predsjednica županijskog Povjerenstva za ravnopravnost spolova i koja je ujedno vijećnica većine, ali interesantno je da niti ona sama nije podržala prijedlog za potpredsjednicu, čime se postavlja pitanje kako mislimo postati ravnopravno i zdravo društvo ukoliko ćemo pripadnicama ljepšeg spola onemogućiti da se bave politikom, i to onemogućuje upravo žena koja je predsjednica županijskog Povjerenstva za ravnopravnost spolova.

Kvote od najmanje 40% zastupljenosti podzastupljenog spola na izbornim listama se u Hrvatskoj primjenjuje od lokalnih izbora održanih 2017. godine. Možda je HDZ imao na svojim listama 40% kandidatkinja, ali one ili ostaju na dnu lista kako ne bi imale mogućnost da uđu u Županijsku skupštinu ili ih se jednostavno marginalizira. Umjesto župana Korena i dožupana Ljubića mogli su kao zamjenu u skupštinu staviti žene. Još više zabrinjava činjenica da su još dva načelnika HDZ-a i ravnatelj bolnice Devčić stavili mandate u mirovanje i pazite, opet u skupštinu kao zamjenu za njih nisu postavili žene.

Mislim da je ovo postalo zabrinjavajuće i degutantno i da bi se s time trebalo pozabaviti državno Povjerenstvo za ravnopravnost spolova.

Većina koja je jučer podržala konstituiranje Županijske skupštine čini 20 od 37 članova, a zanimljiv je podatak da su u toj većini samo dvije žene, dok je u oporbi koja broji 17 članova – sedam žena. Baš iz tog razloga SDP je predlagao da barem jedan od dva potpredsjednika bude žena, ali taj prijedlog nije prošao jer su poziciju prvog potpredsjednika obećali gospodinu Zdravku Matotanu iz Mosta, koji je svejedno podržao župana Korena i HDZ iako su njegovi vladajući (Petrov i Grmoja) jasno rekli da ukoliko to učine da će iznevjeriti njihovo povjerenje, kao i povjerenje birača koji su dali glas Mostu.

Pokojnog gradonačelnika Zagreba Milana Bandića više nema na političkoj sceni, ali njegove metode prikupljanja „žetončića“ dobro su usvojili učenici, kako na državnoj razini premijer Plenković, tako i na lokalnim razinama načelnici, gradonačelnici i župani.

Također, čestitamo Damiru Felaku na izboru za predsjednika Županijske skupštine te se nadamo da ubuduće neće „silovati“ Statut i Poslovnik, već će konstruktivno voditi sjednice Županijske skupštine Koprivničko-križevačke županije i ČVRSTO se držati Statuta i Poslovnika, a ne kao jučer, pasti odmah na prvom testu.

Osim toga, suvišno je komentirati HSS koji se nakon sjednice deklarirao kao oporba, a ostao je suzdržan prilikom glasovanja o prijedlogu oporbe za potpredsjednicu.

SDP će svakako biti konstruktivna oporba u Županijskoj skupštini Koprivničko križevačke županije i sve dobre odluke i projekte ćemo podržati, ali nas žalosti što prvi puta u povijesti oporba nema potpredsjednika iz svojih redova te smatramo da se time guši demokracija na županijskoj političkoj sceni”, istaknuo je Kešer.

- Advertisement -

Najnovije objave