Četvrtak, 18. travnja 2024.

Na Uskrsni ponedjeljak oživjet će virovski običaj plesanja Vuzmenog kola

Virovsko vuzmeno kolo je ples potkrijepljen tamburaškom glazbom i pripada običaju koji se obilježavao na Uskrs i do pet narednih nedjelja zaredom

- Oglas -

Lijepo i plesno bit će i ove godine na Uskrsni ponedjeljak u središtu Virja.

Naime, Hrvatsko pjevačko društvo Ferdo Rusan oživjet će virovski običaj plesanja Vuzmenog kola. Mali i veliki folkloraši će nakon svete mise, od 10.30 sati izvesti tradicijske pjesme i plesove.

Virovsko vuzmeno kolo je ples potkrijepljen tamburaškom glazbom i pripada običaju koji se obilježavao na Uskrs i do pet narednih nedjelja zaredom.

- Oglas -

“Plesanje izvornog virovskog Vuzmenog kola seže daleko u povijest (sigurno više od 150 godina) i svake godine održava se tradicija koja se prenosi i na dječje skupine, što je najbolja garancija očuvanja folklorne i kulturne baštine.
Plesalo se na ulicama i raskrižjima. Pjesmu je vodila počimalja, odnosno djevojka s najljepšim glasom, a ostale su se priključile u ponavljanju.
Momci bi obično stajali izvan kola i čekali na poziv djevojke da se priključe kolu. Vuzmeno kolo je događaj koji je bio prava prilika za pokazati raznovrsnu svečanu garderobu odnosno nošnju”, istaknuli su iz Turističke zajednice područja Središnja Podravina.

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti