Utorak, 16. srpnja 2024.

Naše heroine, medicinske sestre u najtežim trenucima uvijek su nam spremne pomoći

U Hrvatskoj ih ima oko 40.000, nedostaje ih od 8 do 12 tisuća i potreba je sve veća

- Oglas -

Medicinske sestre diljem svijeta slave Međunarodni dan sestrinstva, koji se obilježava na dan rođenja Florence Nightingale, začetnice modernog sestrinstva kao priznate profesije.

Za medicinske sestre i tehničare ovo je bilo izuzetno zahtjevno razdoblje, koje još uvijek nije završilo. U Hrvatskoj ih ima oko 40.000, nedostaje ih od 8 do 12 tisuća i potreba je sve veća.

“U pandemiji bolesti koronavirusa dale su veliki obol, radile su u iznimno teškim uvjetima i pristupile svim svojim zadaćama vrlo hrabro i marljivo”, rekla je za Dobro jutro, Hrvatska Tanja Lupieri, predsjednica Hrvatske udruge medicinskih sestara.

- Oglas -

Luperi je istaknula kako je vrlo važno to što nemaju smrtnih slučajeva, a to zato što su dobili dovoljno zaštitnih sredstava.

Medicinske sestre su prve bile u kontaktu s pacijentima, boravile su s njima, satima su bile u zaštitnoj opremi što je sigurno, ali nije nimalo lako. Najteži dio posla bio im je kada su pacijenti tražili razgovor i kontakt s ljudima, obitelji, a to im u ovoj situaciji nisu mogle omogućiti.

Umirovljena sestra i voditeljica Zbora medicinskih sestara i tehničara KBC-a Zagreb, Marija Orlić-Sumic inicijatorica je himne hrvatskog sestrinstva čiji je tekst je napisao akademik Željko Reiner.

Tekst je uglazbio hrvatski skladatelj Toni Glowatzki te se himna pjeva na svim skupovima i događanjima.

 

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti