Srijeda, 19. siječnja 2022.

Nastavniku uručen otkaz jer se odbio cijepiti i testirati protiv koronavirusa

Moja je savjest čista i ne želim pokleknuti pred ovim novim svjetskim poretkom samo zato što netko tako želi. Ako je cijena siguran posao, moj stav nije na prodaju. Nekako ćemo se već snaći. Bitno je ostati čovjek, rekao je nastavnik nakon otkaza

Preporučujemo

Nastavnik vjeronauka, diplomirani kateheta S.Č., nakon 10 godina rada u Medicinskoj školi, kao i u Komercijalnoj i trgovačkoj školi Bjelovar, dobio je otkaz, piše Bjelovarac.hr. U pozadini svega je koronavirus.

– Ne žalim zbog svoje odluke jer sam bio dosljedan u onome što sam govorio do samoga kraja. Trudio sam se sve ono što sam svojim učenicima na predavanjima govorio o moralu, vrlinama, etičnosti i savjesti, dokazati i živjeti i u praksi. Smatram da bi sve drugo bilo licemjerno s moje strane, bez obzira na trenutni ishod moje situacije. Pa je li baš svaka zapovijed za slušanje, pita li se itko je li ona moralna ili etična? Točno je, dobio sam prvu i drugu opomenu, to je argument njih u školi, no ja se isto tako pitam što sam ja to skrivio? Koronu sam prebolio i osim uobičajenih simptoma kao i kod gripe nikakve druge tegobe nisam imao. Ne pušim, ne pijem, rekreativno se bavim sportom, zaista ne znam što više hoće od mene. Cijepio se nisam, niti ne planiram. Očito je najveći problem što sam zdrav i necijepljen – kaže nastavnik.

Dodaje i kako je sada očito da se otkaz može dobiti ako se pokaže neposluh unatoč činjenici da se učestalo govori o tome kako imamo pravo izbora. To „pravo“ je najobičnija farsa. Uzmi ili ostavi, to nije nikakav izbor, već najobičnija ucjena, odnosno ultimatum, smatra.

– Argument zbog kojeg sam dobio otkaz je da se nisam pojavljivao na radnom mjestu. Ne znam kako da se pojavim na radnom mjestu ako me ne puste u školu? Dolazio sam dva ili tri dana, za to imam i svjedoke, no u školu me nisu pustili. Zar bih se trebao s nekim posvađati ili potući da bih obranio svoje pravo izbora necijepljenja ili netestiranja? Dakle, nisam se ničim ogriješio o kanonski mandat niti prekršio ijednu točku iz svog ugovora o radu. Moja je savjest čista i ne želim pokleknuti pred ovim novim svjetskim poretkom samo zato što netko tako želi. To bi bilo protiv svega što sam predavao, što osjećam i što jesam. Ako je cijena siguran posao, moj stav nije na prodaju. Ma koliko god to nekome, u današnje vrijeme, kad većina misli samo na egzistenciju, bilo čudno ili neozbiljno. Nekako ćemo se već snaći. Bitno je ostati čovjek. Ova loša i nelogična vremena će proći. Nakon svega će se podvući crta i vidjeti tko je ostao uspravan, a tko je „samo radio svoj posao i nije pitao previše“. Znam da nismo svi jednaki i znam da nismo svi za neku borbu – kategoričan je S.Č.

Pojašnjava kako je učenicima, a imao ih je 400-tinjak, uvijek dao do znanja i objasnio im svoja uvjerenja. I zbog njih je djelomice odlučio ne popustiti. Jer, tužno je gledati učenike s maskama u razredu, to za njega jednostavno nije način kako treba izgledati nastava u školi. Isto tako, cijela situacija u školi postala je usiljena i među kolegama. Jer, kaže kako je u ovim vremenima, kad preporuke za nekog ostaju samo preporuke, a za nekoga nepisana zakonska obveza, odlučio reagirati po svojoj savjesti, logici i moralu te odlučio ostati u tome dosljedan.

Ravnateljica Medicinske škole Bjelovar Biljana Balenović potvrdila je otkazivanje ugovora o radu s nastavnikom.

- Advertisement -

Najnovije objave