Srijeda, 19. siječnja 2022.

Varaždin pristupio mreži gradova i regija Europske biciklističke federacije

Članovi mreže su gradovi s već razvijenom infrastrukturom i kulturom te politikama usmjerenim prema daljnjem razvoju biciklizma poput Kopenhagena i Stockholma

Preporučujemo

Grad Varaždin je početkom 2022. godine i formalno postao članom mreže gradova i regija za bicikliste Europske biciklističke federacije (Cities & Regions for Cyclist network – European Cyclist´s Federation), izvijestio je Ured gradonačelnika.

Gradsko vijeće Grada Varaždina je na sedmoj sjednici početkom prosinca prošle godine donijelo odluku, a uplatom godišnje članarine u iznosu tisuću eura, članstvo je i formalno potvrđeno.

Europska biciklistička federacija osnovana je 1983. godine, a danas ima pola milijuna aktivnih članova u 38 zemalja. C&R ECF je neprofitna mreža gradova i regija za bicikliste sa sjedištem u Bruxellesu koja okuplja lokalne i regionalne uprave iz dvadesetak europskih zemalja radeći na promicanju bicikla kao načina prijevoza i slobodnog vremena, i razmjenu znanja o biciklističkim politikama.

Ciljevi su joj razmjena znanja, rješenja i strategija te promicanje političkih inicijativa i praktičnog rada na terenu. Uz to mreža svojim aktivnostima nastoji inspirirati i katalizirati gradove da poduzmu akcije u promicanju biciklizma učeći jedni od drugih i izbjegavajući dilemu da moraju sami smišljati metode koje se već koriste u drugim sredinama. Jedan od prioritetnih ciljeva je i stavljanje biciklizma u središte praksi urbanog planiranja, čime se pokreće i podržava promjena političkog razmišljanja.

Članovi mreže su gradovi s već razvijenom infrastrukturom i kulturom te politikama usmjerenim prema daljnjem razvoju biciklizma poput Kopenhagena i Stockholma te Lisabona, Valencije, Luxemburga, Nanta, Beča, Bologne, Atene, Praga, Izmira te drugih gradova u dvadesetak zemalja Europe. Istaknuti član je i Ljubljana u kojoj će se ove godine održati konferencija Velo-city, a kao novi član mreže, Varaždin je najavio sudjelovanje svojih predstavnika.

Varaždin će članstvom u C&R ECF mreži biciklističkih gradova, kao prvi član iz Republike Hrvatske, biti u prilici iskoristiti podatke i informacije o biciklističkoj politici, infrastrukturi, i kampanjama koje već provode drugi gradovi te tako unaprijediti vlastiti razvoj urbane mobilnosti pri čemu je biciklizam jedan od načina s najviše potencijala.

Gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj članstvo Varaždina u takvoj uglednoj organizaciji smatra novom prilikom za razvoj grada:

– Učlanjenjem u mrežu C&R ECF napravljen je tek jedan korak prema cilju koji smo si zadali, a to je značajno poboljšanje biciklističke infrastrukture i ukupno jačanje svih aspekata biciklizma u gradu. Varaždin je tradicionalno biciklistički grad, no postojeća infrastruktura nije zadovoljavajuća. Pred nama je još mnogo posla i izazova kako unaprijediti uvjete bicikliranja. Surađivat ćemo s klubovima i udrugama građana angažiranih na zaštiti okoliša koje su već same počele provoditi određene projekte. Siguran sam da će ćemo kao članovi navedene mreže biti u prilici doći do novih saznanja i rješenja kako bi se uvjeti bicikliranja u Varaždinu značajno unaprijedili. – ocijenio je Bosilj.

- Advertisement -

Najnovije objave