Četvrtak, 28. rujna 2023.

Otkrili smo tko je bacio kišobran na teren na finalu u kojem je Podravka osvojila Ligu prvaka

U jednom je trenutku netko bacio kišobran s tribine na teren. Prekinuta je igra. Pokazalo se kasnije, kišobran na terenu kao da je bio prijelomni trenutak jer su se suci popravili, a Podravkašice su u finišu utakmice stavile u brzinu više, napravile potrebnu razliku i zasluženo podigle pehar u zrak

- Advertisement -

Rukometni klub Podravka 11. svibnja 1996. godine popeo se na sam vrh Europe. U grotlu koprivničke srednjoškolske dvorane osvojena je Liga prvaka. Tih ponosnih dana prisjetili smo se ponovno u televizijskoj snimci koja je u nedjelju emitirana na HRT 2.

Trener je bio Josip Šojat, pomoćni trener Ivan Pal, a u finalu Lige prvaka Podravka je u dvije utakmice bila bolja od austrijskog Hypa Nö.

Za Podravku su igrale Valentina Cozma, Božica Gregurić, Samira Hasagić, Andreja Hrg, Dijana Ivandija, Kristina Jambrović, Tatjana Jukić, Ljerka Krajnović, Irina Maljko, Vlatka Mihoci, Renata Pavlačić, Snježana Petika, Željana Štević i Mariana Tîrca.

- Advertisement -

U finalu u Beču Hypo je pobijedio 17:13, ali je u Koprivnici bilo 25:20 za Podravku. Kakvo je to slavlje bilo. Nikad viđeno, nikad ponovljeno!

No, ima jedan posebno zanimljiv detalj s uzvratne utakmice finala. Do kraja je bilo nešto manje od 12 minuta.

Kapetanici Snježani Petiki suci su svirali prekršaj u napadu, a gošćama očiti nisu na Vlatki Mihoci u protunapadu. Hypo je zabio gol za 20:19. Krcatom tribinom se orilo “cigani, cigani”, navijači su bili revoltirani suđenjem. Veliki pehar bio je sve bliže povratku u Beč.

U tom je trenutku netko bacio kišobran s tribine na teren. Prekinuta je igra na jedno vrijeme. Delegat i suci raspravljali su oko zapisničkog stola. Pokazalo se kasnije, kišobran na terenu kao da je bio prijelomni trenutak jer su se suci popravili, a Podravkašice su u finišu utakmice stavile u brzinu više, napravile potrebnu razliku i zasluženo podigle pehar u zrak.

Tko je bacio kišobran na teren? Pitali su se to više od dva desetljeća brojni ljubitelji rukometa i navijači Podravke. To je očito znao samo uski krug ljudi, ali mi smo sada uspjeli dobiti i službenu potvrdu o “bacaču kišobrana”.

- Advertisement -

Vjerovali ili ne, to je Koprivničanac Damir Felak, aktualni saborski zastupnik HDZ-a.

– Haha, istina je, bio sam to ja. Sada mogu priznati nakon gotovo 24 godine. Bilo je to u afektu, čisti revolt, cijela dvorana pa tako i ja nismo bili zadovoljni suđenjem. Nisam gađao suce, valjda sam ih samo htio zastrašiti. Haha. Ne znam je li kišobran na parketu presudio da Podravka osvoji Ligu prvaka, ali činjenica je da su nakon toga suci krenuli suditi kako treba, a proigrale su i naše cure – otkrio je za Klikaj.hr Felak, koji je tada imao 31 godinu i, kako kaže, bio je vatreni navijač Podravke s kojom je išao i na neka gostovanja po Europi.

Prisjeća se i kako mu je netko na tribini do njega tada dobacio da što to radi, da će suci prekinuti utakmicu.

– Ja sam rekao da nema veze. Ionako je bio nepovoljan rezultat i smatrao sam da ako se nastavi onakvo suđenje neće biti dobro. Nasreću, sve je dobro završilo. Ponavljam, ne znam je li taj detalj presudio pobjednika, ali drago mi je da sam u svemu tome sudjelovao – sa smiješkom nam je ispričao Felak.

Saborski zastupnik HDZ-a Damir Felak
Saborski zastupnik HDZ-a Damir Felak // Foto: Luka Krušec
- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti