Subota, 18. svibnja 2024.

Nekadašnji vojni kompleks iz doba Austro-Ugarske u Optujskoj dobit će novi sjaj

Projektom je predviđeno da objekti izgrađeni u doba Austro-Ugarske postanu mjesto na kojem će se održavati događanja s ciljem promocije konjaništva, ali i izložbe, koncerti, predstave, seminari, turniri i druge kulturno-umjetničke, obrazovne i sportske manifestacije

- Oglas -

Jahaonica, zgrada zapovjedništva i povijesne staje u nekadašnjem austrougarskom vojnom konjičkom kompleksu u Optujskoj ulici u Varaždinu ponovno će ‘oživjeti’.

Župan Anđelko Stričak potpisao je u petak Županijskoj palači osam ugovora za izradu projektno-tehničke dokumentacije koja je preduvjet kako bi taj vrijedan povijesni kompleks dobio novi sjaj, i to u sklopu projekta ‘Revitalizacija austrougarskog vojnog konjičkog kompleksa u svrhu očuvanja kulturne i povijesne baštine Varaždinske županije’.

“Projektom je predviđeno da objekti izgrađeni u doba Austro-Ugarske postanu mjesto na kojem će se održavati događanja s ciljem promocije konjaništva, ali i izložbe, koncerti, predstave, seminari, turniri i druge kulturno-umjetničke, obrazovne i sportske manifestacije. Zgrada jahaonice bit će, naime, pretvorena u multifunkcionalni prostor javne namjene. Posebna zanimljivost će biti ‘Županijski vremeplov’, centar u kojem će se posjetitelji moći upoznati s poviješću Varaždinske županije ispričane na drugi način, iz perspektive vojske, vojnika i konjaništva”, rekao je župan Anđelko Stričak.

- Oglas -
Anđelko Stričak i predstavnici tvrtki
Izvor fotografije: Varaždinska županija

‘Županijski vremeplov’ biti će smješten u zgradi zapovjedništva, povijesne staje, odnosno gospodarska zgrada prenamjenom će dobiti nove sadržaje, tako da će se u jednom dijelu koristiti za privremeni smještaj konja i kočija za potrebe Husarske garde Varaždinske županije. Postojeće staje u sjevernom dijelu bi se uklonile, dok bi se nove izgradile na zapadnom dijelu, čime bi se dobio veći otvoreni prostor za održavanje različitih događanja na otvorenome.

Procijenjena vrijednost izrade dokumentacije bila 410.213,02 eura, no nakon provedenih postupaka javne nabave postignuta je manja cijena, pa će za izradu glavnog, idejnog, izvedbenog projekta, niza elaborata, snimaka i druge dokumentacije biti izdvojeno 279.619,49 eura.

Župan Stričak je ugovor za izradu idejnog projekta, glavnog projekta s pripadajućim elaboratima te izvedbenog projekta potpisao sa Studijem Nexar (vrijednost 177.500 eura), a s tom tvrtkom je potpisan i ugovor za izradu projekta interijera i opremanja (vrijednost 58.500 eura).

Ugovor za izradu elaborata ocjene postojećeg stanja konstrukcije potpisan je s tvrtkom Building, za izradu arhitektonske snimke postojećeg stanja s tvrtkama Complex project i Zelena gradnja, za geomehanički elaborat s Complex projectom, za geodetsku položajno-visinsku snimku s Geodetskim uredom Jurković i Terenskim izmjerama, za reviziju betonskih i čeličnih konstrukcija s tvrtkom StruDes, dok je usluga izrade projekta tehničke zaštite i videonadzora ugovorena s tvrtkom Alarm automatika.

Potpisivanju ugovora su uz pročelnika upravnog odjela za gospodarstvo i europske poslove Darka Majhena i ravnatelja JURA-e Mladena Jakopovića, prisustvovali i predstavnici tvrtki Vesna Brković, Jerko Bošković, Silvije Krsnik, Ranko Čop i Mario Jurković.

- Oglas -

Napomenimo kako je za izradu projektno-tehničke dokumentacije odobreno je 80,88-postotno sufinanciranje bespovratnim sredstvima EU u okviru Poziva za dodjelu bespovratnih sredstava ‘Priprema projektno-tehničke dokumentacije za projekte u području digitalne transformacije i zelene tranzicije’ kojeg je objavilo Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU.

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti