Srijeda, 4. listopada 2023.

NK Rudar Glogovac: Velika nam je želja novi travnjak i osnovati školu nogometa

Glogovčani su sezonu završili na odličnom trećem mjestu u Drugoj ŽNL koprivničko-križevačkoj. To im je dosad najbolji uspjeh u dugogodišnjoj povijesti, ali na tome ne misle stati

- Advertisement -

Nogometaši Rudara iz Glogovca natjecanje u Drugoj ŽNL koprivničko-križevačkoj završili su na odličnom trećem mjestu. Odlukom Hrvatskog nogometnog saveza, sezona je prekinuta na polovici, pa je njihov učinak u 13 utakmica sedam pobjeda i po tri remija i poraza. Uz 24 osvojena boda imali su gol-razliku 30:21.

Neigranje utakmica u proljetnom dijelu Glogovčani su iskoristili za dodatno poboljšanje infrastrukture na objektu kojeg koriste, poput izgradnje sanitarnog čvora, ali i za poboljšanje nogometnog terena.

Rudar je inače osnovan 1981. godine i od tada su imali puno uspona i padova. Novija klupska povijest kreće nakon tragične nesreće na radu kada je preminuo dugogodišnji predsjednik Ivan Janžek Skansi.

- Advertisement -

Imali su tada jako dobru momčad, bili u vrhu Druge ŽNL, no Skansi je držao klub i financijski i logistički te se nakon njegove tragične smrti Rudar našao u velikim problemima. Momčad se osipala i krenula je borba za preživljavanje.

Tadašnja nova uprava u sastavu predsjednik Ivo Bašić, predsjednik skupštine Darko Gačan i trener Davor Lovreković radili su sve da klub stabiliziraju i spase.

Iako su te godine ispali iz Druge ŽNL, što je u jednu ruku bilo za očekivati, uspjeli su klub postaviti na zdrave temelje, vratiti dosta domaćih igrača i pokrenuti stabilizaciju kluba.

Objekt NK Rudara iz Glogovca
Lijepo uređeni klupski objekt s natkrivenom terasom // Foto: Zvonimir Markač

Ipak, nakon nekoliko godina, dolazi do zasićenja i krize vodstva te se klub ponovno nalazi u burnom razdoblju. Ovaj puta su tu krizu uspjeli prevladati tako da se stvorila nova uprava s kombinacijom iskusnijih ljudi, koji su tada bili u upravi, i mladosti, odnosno aktivnih igrača.

Klub dobiva novo vodstvo u sastavu predsjednik Marko Martinović, zamjenik predsjednika Matija Bračko, blagajnik Zoran Terek, tajnik Darko Mrzlečki te predsjednik skupštine Bojan Gačan.

- Advertisement -

Na tom novom valu pokreću se brojne radne akcije s ciljem podizanja kvalitete infrastrukture pa se tako u razdoblju od oko šest godina obnavljaju u potpunosti domaća i gostujuća svlačionica, obnavlja i oprema se sudačka svlačionica, gradi se i u potpunosti oprema prostorija za druženje, gradi se spremište za radnu opremu, pečenjara, velike mreže iza golova, radi se aktivno na terenu i još podosta toga.

Sve ovo je odrađeno vlastoručno, uz pomoć ljudi iz uprave te vjernih navijača kluba, dok su donacije materijala dobili jednim dijelom od općine, naravno u skladu s mogućnostima jer se Rudar ipak nalazi u relativno maloj općini Koprivnički Bregi, te ostatkom donacijama uprave, sponzora i navijača.

Aktivno se radi i na igračkom kadru te su se više godina borili za povratak u Drugu ŽNL. Iako se radilo o tada najnižem rangu, konkurencija za vrh je bila jako dobra. Prije Glogovčana su u Drugu ŽNL ulazili Fugaplast Gola, Prugovac i Lipa Hlebine. Nakon četiri godine u samom vrhu ljestvice, uspjeli su i oni osvojiti prvenstvo.

– Momčad nam se tada bazirala isključivo na domaćim igračima koji su odradili lavovski posao i na tome im i ovim putem zahvaljujemo. Nakon ulaska u Drugu ŽNL slijedi nam grčevita borba za opstanak i ponovno rad na stabilizaciji kluba. Uspjeli smo prvu godinu opstati, iako je borba trajala do posljednjeg kola. Zatim s ciljanim i kvalitetnim pojačanjima dižemo razinu kvalitete igre i gradimo si put prema vrhu ljestvice. I, tako dolazimo do ove godine kada osvajamo treće mjesto na ljestvici što je najbolji uspjeh u dugogodišnjoj povijesti našeg kluba – istaknuo je vratar, bivši predsjednik i aktualni član uprave Marko Martinović.

Marko Martinović i Matija Bračko
Marko Martinović i Matija Bračko, bivši i aktualni predsjednik NK Rudara iz Glogovca // Foto: Zvonimir Markač

Njegov nasljednik Matija Bračko ističe da im je jako žao što se prvenstvo prekinulo na ovaj način.

– S još nekoliko kvalitetnih pojačanja na zimu dodatno smo pojačali momčad te smatramo da bi u najmanju ruku zadržali ovo mjesto na ljestvici, a možda i još dodatno iznenadili sve. No, ipak bih naglasio da smatram da naš najveći uspjeh nije ovo treće mjesto, nego činjenica da smo uspjeli pozicionirati klub kao centralno mjesto druženja svih mještana općine, kao i okolnih naselja. S ponosnom možemo reći da su naše utakmice, bilo domaće ili gostujuće, vrlo posjećene te se stvorila jedna jako zdrava atmosfera oko kluba koja gura i nas i klub da budemo još bolji – poručio je Bračko.

Planovi za budućnost, kažu u Rudaru, nastavak je rada na infrastrukturi i kontinuirana borba za sam vrh lige, a njihova velika želja je osnovati školu nogometa i napraviti novi travnjak.

– Na mladima svijet ostaje te bez kvalitetne škole nogometa smatramo da niti jedan klub nema budućnosti. Nadamo se da ćemo u bližoj budućnosti u dogovoru s još nekoliko okolnih klubova uspjeti i taj projekt pokrenuti – zaključio je predsjednik Bračko.

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti