Četvrtak, 8. prosinca 2022.

Noć knjige u koprivničkoj knjižnici i čitaonici Fran Galović

Ove godine Noć knjige propitkuje slobodu i knjigu kao prostor slobode u čitavoj lepezi njezinih mogućih interpretacija – od cenzure i autocenzure do kritičkog mišljenja i pjesničke slobode

Preporučujemo

Koprivnička knjižnica Fran Galović će i ovu jedanaestu Noć knjige obilježiti s nekoliko različitih programa za sugrađane svih dobi i različitih interesa.

Noć knjige nacionalna je manifestacija koja se organizira povodom Svjetskog dana knjige i autorskih prava (23. travnja) i Dana hrvatske knjige (22. travnja) kako bi se još jednom, zajedničkim snagama, pažnja skrenula na knjigu i čitanje, njihovu vrijednost i značenje za pojedinca i svijet.

Ove godine Noć knjige propitkuje slobodu i knjigu kao prostor slobode u čitavoj lepezi njezinih mogućih interpretacija – od cenzure i autocenzure do kritičkog mišljenja i pjesničke slobode.

Sloboda likovnog izražavanja

Noć knjige u koprivničkoj knjižnici počinje Comic strip kreativnom radionicom. Profesorica likovne kulture Iva Bolfek održat će radionicu za djecu viših razreda osnovne škole. Polaznici radionice upoznat se s poviješću stripa, vrstama, elementima, junacima i autorima nakon čega će imati priliku samostalno osmisliti priču i kreirati strip junaka.

Radionica će se održati u petak, 22. travnja, u 17 sati u Makerspaceu, a prijave se zaprimaju na mail djecji@knjiznica-koprivnica.hr ili pozivom na (048) 622-363/105.

Putovanje kao izraz slobode

Također, u petak će Predrag Matijanić iz Valpova, aktivist za prava i obveze biciklista i autor više biciklističkih putopisa sa sjevera Europe (od Normandije u Francuskoj, preko Belgije, Nizozemske, Danske i Švedske) u 18 sati na Stručno-znanstvenom odjelu koprivničke knjižnice i čitaonice Fran Galović održati putopisno predavanje o putovanju biciklom sjeverom Europe pod nazivom ‘Nordlandia – putopisno predavanje o ciklomobilnosti (i još ‘100 čuda’) na sjeveru Europe’.

Uz mnoštvo fotografija prikazat će atrakcije, iskustva iz prometne sigurnosti i mnogo drugih zanimljivosti koje je doživio biciklirajući.

Sloboda govora

U subotu, 23. travnja, koprivnička knjižnica priprema iznenađenje za sve one koji ju prate u virtualnom prostoru.

Sloboda čitanja

Za djecu predškolske dobi od 3 godine nadalje u ponedjeljak 25. travnja, u 17 sati u Makerspaceu održat će se pričaonica koju će voditi odgojiteljica Brankica Indir.

Sloboda kritičkog mišljenja i izražavanja

Također, u ponedjeljak 25. travnja s početkom u 18 sati na Stručno-znanstvenom odjelu knjižnice i čitaonice Fran Galović Koprivnica, u skladu sa središnjom temom ovogodišnje Noći knjige, održat će se Dijalog o slobodi koji će voditi profesor sa Sveučilišta Sjever, koprivnički novinar Željko Krušelj i bivši profesor Sveučilišta Sjever Boris Beck.

Ovaj dijalog između dva profesora koji su možda svjetonazorski različiti, ali su vrlo inkluzivni i puni argumenata te širokog spektra razumijevanja općepolitičkih, filozofskih i socioloških pitanja zasigurno će potaknuti posjetitelje na promišljanje i diskusiju o ovoj vrlo važnoj temi.

Sloboda maštanja

Uz Noć knjige, Bibliobusna služba knjižnice i čitaonice Fran Galović u suradnji s Osnovnom školom Koprivnički Ivanec u ponedjeljak 25. travnja u 19 sati organizira kreativnu radionicu s temom svijeta Harryja Pottera za učenike od 4. do 8. razreda.

Uz druženje u bibliobusu, učenici će se razvrstati u domove škole u Hogwartsu, izraditi tematski straničnik, čarobni štapić i čarobni napitak, imat će priliku sudjelovati u fotografiranju s rekvizitima iz svijeta Harryja Pottera i u kvizu znanja sa simboličnim nagradama.

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti