Srijeda, 17. kolovoza 2022.

OBRAT U SLUČAJU Komisija na Rebru odobrila prekid trudnoće Mireli Čavajdi

Ranije je Mirela Čavajda tražila od četiri bolnice u Zagrebu prekid trudnoće, no odbijena je, zbog čega je i podnijela žalbu

Preporučujemo

Drugostupanjsko etičko povjerenstvo u KBC-u Rebro dalo je u srijedu pozitivno mišljenje o prekidu trudnoće Mireli Čavajdi, kojoj su liječnici ranije odbili obaviti prekid trudnoće u 26. tjednu, iako je bebi otkriven zloćudni tumor na mozgu, pišu 24sata.

Još nije poznato u kojoj bi od četiri bolnice u Zagrebu trebala obaviti zahvat.

Ranije je Mirela Čavajda tražila od četiri bolnice u Zagrebu prekid trudnoće, no odbijena je, zbog čega je i podnijela žalbu.

U Sloveniji je ta odluka prošla i drugostupanjsku komisiju koja je donijela pozitivnu odluku oko prekida trudnoće.

– Analiza je zahtijevala detaljnu evaluaciju, ključan je bio nalaz magneta mozga. Pokazao je značajno promijenjene okolnosti, neću o tome u detalje. To je bio razlog na osnovu kojeg je drugostupanjska komisija ocijenila da su ispunjeni razlozi za medicinski prekid trudnoće – rekao je ministar Vili Beroš.

Ministar zdravstva Vili Beroš
Ministar zdravstva Vili Beroš // Foto: Vlada RH

– Komisija je odobrila prekid trudnoće, stanje je iznimno teško – rekao je ministar i dodao da Zakon ne regulira daljnje postupanje.

Beroš je rekao da je njegova preporuka da se obrati i dogovori sa stručnjacima o načinu prekida trudnoće.

– Ako se odluči na neki zahvat koji se ovdje ne provodi, bit će joj omogućeno liječenje u inozemstvu. Bit će joj plaćeno – rekao je Beroš.

– Kontrolno snimanje s odmakom ukazalo je na to o čemu se radi što nije moglo biti utvrđeno na prvom pregledu magnetske rezonance kao ni UZV-om. Dodatna obrada ukazala je na realno stanje stvari, iako smo se svi nadali da to neće biti tako. Mislim da bi imala priliku i da nije izašla u medije – kaže i doda je da je samo djelomično vidio nalaz inspekcije u bolnicama.

- Advertisement -

Najnovije objave