Četvrtak, 7. prosinca 2023.

Od ponedjeljka će moći raditi i kafići bez terasa

Uz poštivanje distance među stolovima i gostima te poštivanje strogih mjera higijene

- Advertisement -

S početkom idućeg tjedna s radom mogu početi ugostiteljski objekti, a moći će raditi i oni s terasama i bez njih, i to od 6 do 23 sata, pri čemu će im stolovi morati biti udaljeni 1,5 metara te će se trebati pridržavati mjera zaštite posjetitelja i zaposlenika i najviših higijenskih standarda, predviđaju preporuke HZJZ-a.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) je, naime, u četvrtak u okviru postupnog ublažavanja restrikcija vezanih za koronavirus objavio preporuke za rad ugostiteljskih objekata.

Vladinim planom za pokretanje gospodarskih i drugih djelatnosti u okolnostima epidemije koronavirusa u trećoj je fazi, koja počinje 11. svibnja, predviđeno je i popuštanje restrikcija za ugostiteljske objekte.

- Advertisement -

HZJZ u preporukama ističe da je radi sprječavanja širenja infekcije tijekom boravka u ugostiteljskim objektima s terasama i bez njih te u ugostiteljskim objektima u smještajnim kapacitetima potrebno osigurati fizički razmak među posjetiteljima te između posjetitelja i zaposlenika.

Prema preporukama, radno vrijeme ugostiteljskih objekata moguće je od 6 do 23 sata.

Preporučuje se da se stolovi do dolaska gostiju drže praznima, a pribor servira kada gosti sjednu.

Preporučuje se jelovnike istaknuti na ulazu ili drugom vidljivom mjestu na odgovarajući način u plastificiranom obliku, odnosno preporučuje se ukloniti klasične oblike jelovnika. Moguće je posjetiteljima dati usmenu preporuku ili na koji drugi prihvatljivi način iskazati ponudu hrane i pića, ističu iz HZJZ-a.

Preporučuje se i ograničavanje broja posjetitelja. To se može postići tako da se na raspolaganje stavi onaj broj stolova koji je moguće postaviti tako da su stolovi međusobno udaljeni 1,5 metar.

- Advertisement -

Ulazak gostiju regulira se tako da sljedeći posjetitelj ili skupina posjetitelja može ući tek kad prethodna skupina posjetitelja napusti prostor objekta.

Fizički razmak između pojedinih grupa posjetitelja mora biti najmanje 1,5 metar.

Za stolovima mogu sjediti organizirane skupine gostiju, pri čemu među pojedinim skupinama gostiju u objektu razmak mora biti najmanje 1,5 metar. Primjerice, članovi jedne obitelji sjede udaljeni 1,5 metar od druge skupine gostiju, čak i ako se radi o dugačkim stolovima koji su namijenjeni za sjedenje više osoba, objašnjavaju iz HZJZ-a.

Posjetitelji također mogu u ugostiteljskom objektu naručiti obrok ili napitak koji će uzeti sa sobom i konzumirati na terasi, odnosno na otvorenome, a kod naručivanja se mora poštovati razmak od 1,5 metra.

Za šankom je moguće naručiti i preuzeti hranu ili napitak bez zadržavanja, a moguće je i posluživanje stajaćih gostiju ako se drže fizičkog razmaka, bez visokih stolova, uz konzumaciju iz ruke.

Kod posluživanja na vanjskim prostorima preporučuje se da se odredi jedan zaposlenik koji poslužuje unaprijed točno određeni broj stolova kako bi se što više smanjilo miješanje zaposlenika i gostiju. Između naplaćivanja usluge i posluživanja pojedinih posjetitelja zaposlenik objekta mora dezinficirati ruke, precizira se u uputama.

Posebna pravila predviđena su i za ugostiteljske objekte u smještajnim kapacitetima i ostale koji imaju buffet način posluživanja pa se tako preporučuje fizički razmak od 1,5 metara tijekom boravka, a naročito tijekom posluživanja obroka na buffet način, osim ako se radi o članovima iste obitelji.

Svima treba stalno biti na raspolaganju dezinfekcijsko sredstvo kojim će periodički dezinficirati ruke, treba poticati beskontaktno plaćanje bankovnim karticama, ugostitelji se trebaju pridržavati najviših higijenskih standarda, a nakon odlaska svake skupine gostiju stol, stolice i druge površine koje su gosti dodirivali potrebno je prebrisati dezinficijensom, odnosno ukloniti stolnjake čak i ako nisu vidno zaprljani.

Zabranjuje se posluživanje grickalica u zdjelicama po stolovima, na stolovima se ne ostavljaju posudice za sol/papar/ulje/ocat/druge začine već se donose nove, prethodno oprane ili dezinficirane posudice za svaku skupinu novih gostiju.

Na ulazu u objekt posjetiteljima treba biti osiguran dispenzer s dezinfekcijskim sredstvom za ruke i jasno istaknuta obavijest o obvezi dezinfekcije ruku. Također, na ulazu treba biti jasno istaknuta obavijest o obvezi održavanja razmaka od minimalno 1,5 metar između posjetitelja te između posjetitelja i osoblja.

Prilagođeno epidemiološkoj situaciji trenutno se preporučuje da klimatizacijski uređaji budu izvan uporabe te da se prostor prozračuje provjetravanjem, navodi se u preporukama.

Također se preporučuje osiguranje nadzora nad zdravstvenim stanjem osoblja. Osoblje tako treba prije dolaska na posao izmjeriti tjelesnu temperaturu i ako je ona viša od 37,2 stupnja Celzijevih, ako se osoba osjeća bolesno ili ima bilo koje znakove bolesti, treba se javiti nadređenom i ne dolaziti na posao, dok se telefonski ne javi liječniku obiteljske medicine.

Zatvorene prostore u kojima borave gosti treba redovito prozračivati.

Također se preporučuje nošenje maski za lice u zatvorenom prostoru. Poželjno je da zaposlenici nose i jednokratne zaštitne rukavice.

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti