Srijeda, 28. veljače 2024.

Od subote zabrana prodaje jednokratne plastike u Europskoj uniji

Iako je plastika prikladan, prilagodljiv, koristan i ekonomično vrijedan materijal, potrebno je osigurati bolje gospodarenje, recikliranje i ponovno korištenje

- Oglas -

Europska unija donijela je Direktivu o plastici za jednokratnu upotrebu prije dvije godine i od 3. srpnja ona se potpuno izbacuje iz uporabe.

Od ove subote više u dućanima nećete moći pronaći plastični pribor za jelo, tanjure, slamke, štapiće za uši, štapiće za miješanje napitaka, štapiće koji se pričvršćuju na balone, spremnike za hranu izrađene od stiropora i jednokratne proizvode od oksorazgradive plastike, piše Green.hr.

Odabrani proizvodi više se ne bi smjeli nalaziti na policama u trgovinama diljem Europske unije, ne samo Hrvatske.

- Oglas -

Međutim, ne bi trebalo biti razloga za strah jer srećom za njih postoje ekološki prihvatljivije alternative.

Zabranom ovih jednokratnih plastičnih proizvoda na području Europske unije očekuje se da će se spriječiti stvaranje štete u okolišu u vrijednosti višoj od 22 milijarde eura do 2030. godine.

Iako je plastika prikladan, prilagodljiv, koristan i ekonomično vrijedan materijal, potrebno je osigurati bolje gospodarenje, recikliranje i ponovno korištenje. Kada se nalazi u otpadu, ekonomski utjecaj plastičnih masa ne obuhvaća samo izgubljenu ekonomsku vrijednost materijala nego i troškove čišćenja i gubitak za turizam, ribarstvo i transport.

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti