Utorak, 23. srpnja 2024.

Održana promocija Kajkavskog abecedarija i slikovnice Mjesto za prijateljstvo članova đurđevačke udruge Mali princ

Članovi udruge su tijekom provedbe projekta osmislili književni/jezični (slovo po slovo) i popratni likovni sadržaj (slika do slike) dviju različitih narativnih formi

- Oglas -

Proteklog je tjedna u novim prostorima đurđevačke udruge Mali princ održana svečana završna konferencija programa ‘Slovo po slovo, slika do slike’ te ujedno i promocija Kajkavskog abecedarija i slikovnice Mjesto za prijateljstvo.

Naime, riječ je o programu financiranom od strane Zaklade Hrvatska za djecu, a u odobrenom iznosu od 49.435,62 kuna.

Cilj programa je ostvarivanje i promicanje prava djece i mladih s intelektualnim teškoćama te njihova bolja vidljivost u javnosti i uključenost te stvaranje društvene dobrobiti.

- Oglas -

Članovi udruge su tijekom provedbe projekta osmislili književni/jezični (slovo po slovo) i popratni likovni sadržaj (slika do slike) dviju različitih narativnih formi.

Kajkavski abecedarij
Kajkavski abecedarij // Foto: Udruga Mali princ

Odabirom abecedarija i to kajkavskoga, stvorena je knjižica za sve predškolce i prvašiće, a koja će im olakšati put poznavanja, razumijevanja i razlikovanja slova hrvatske latinice.

“Bogatstvo je ovoga abecedarija i činjenica da čuva i širi bogatstvo kajkavskoga dijalekta, budući da su svakome slovu pridruženi pojmovi na kajkavštini s pripadajućom ilustracijom članova udruge. Na kraju abecedarija je dio sa zadacima o poznavanju slova, ali i bogatstva kajkavštine i podneblja đurđevačkoga kraja”, istaknuli su iz udruge Mali princ.

Slikovnica Mjesto za prijateljstvo također donosi lokalni, autentični pečat svojstven autorima odnosno članovima udruge.

“Mjesto radnje je Đurđevac, uže lokaliziran i u prostor udruge Mali princ što je vidljivo i iz ilustracija, a glavni lik je dječak Petar, osoba koja je drugačija i koja ima određene poteškoće. Pripovjedačkim i opisivačkim dijelom čitatelj će spoznati kako je to biti drugačiji, kojim se psihološkim, emocionalnim i društvenim preprekama takva osoba susreće te koja je važnost postojanja mjesta kao što je udruga, mjesto gdje svatko može pronaći prijatelja”, ističu i Malog princa.

- Oglas -
Slikovnica Mjesto za prijateljstvo
Slikovnica Mjesto za prijateljstvo // Foto: Udruga Mali princ

Metodologiju rada za nastanak ovog prvog autorskog materijala članova udruge objasnila je Anja Senjan, a važni suradnici pri realizaciji projekta bili su i nastavnik likovne kulture Zoran Vidaković zadužen za autentične ilustracije slikovnice te Ante Topolčić zadužen za grafičku pripremu oba materijala za tisak.

Promocija Kajkavskog abecedarij i slikovnice Mjesto za prijateljstvo
Promocija Kajkavskog abecedarij i slikovnice Mjesto za prijateljstvo // Foto: Udruga Mali princ

Podsjetimo, u Đurđevcu je nedavno otvorena Kuća podrške Mali princ, a riječ je o novouređenom prostoru u kojem će se osobama s teškoćama u razvoju i članovima udruge Mali princ pružati razne socijalne usluge, poludnevni boravak i stanovanje.

Učenici na novom igralištu
Foto: djurdjevac.hr
Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti