Utorak, 31. siječnja 2023.

Održani 3. Dani Zlate Brzeske, Franjo Vrbanić: ‘Naša je Zlata bila predana očuvanju kulturne baštine i tradicije ovog kraja’

Zlata Brzeska iz Velikog Bukovca bila je autorica poezije i proze, a za života je izdala tri knjige. Osim što je pisala, izrađivala je ručne radove, umjetnička djela od konca, loščinja i slame i aktivno je sudjelovala u društvenom životu, pomagala udrugama, sudjelovala u humanitarnim akcijama

Preporučujemo

U Osnovnoj školi Veliki Bukovec u petak je održan drugi dio manifestacije 3. Dani Zlate Brzeske u organizaciji Udruge za očuvanje prirodne i kulturne baštine, kulturu i umjetnost te promidžbu seoskog turizma Vendi iz Đelekovca, čija je Zlata Brzeska bila članica.

Pokrovitelji manifestacije su i ove godine bili općine Veliki Bukovec, Mali Bukovec i Đelekovec, a suorganizatori osnovne škole Veliki Bukovec i Donja Dubrava, Udruga žena Veliki Bukovec i Društvo žena Đelekovec, dok je medijski pokrovitelj bio Radio Ludbreg.

Dani Zlate Brzeske u Velikom Bukovcu

Zlata Brzeska iz Velikog Bukovca bila je autorica poezije i proze, a za života je izdala tri knjige. Osim što je pisala, izrađivala je ručne radove, umjetnička djela od konca, loščinja i slame i aktivno je sudjelovala u društvenom životu, pomagala udrugama, sudjelovala u humanitarnim akcijama.

Preminula je 9. rujna 2018. godine, a njoj u čast od 2019. održava se trodnevna manifestacija Dani Zlate Brzeske.

Nakon što je u četvrtak u Donjoj Dubravi održana književno-likovna-foto kreativna radionica, dan kasnije u Velikom Bukovcu upriličeno je proglašenje najuspješnijih sudionika natječaja osnovnoškolaca podravsko-međimurskoga kraja ‘Zavičaj uz rijeku Dravu’.

“Naša je Zlata bila predana očuvanju kulturne baštine i tradicije ovog kraja i ova je manifestacija naš skroman način da se prisjetimo svih divnih trenutaka koje smo proveli s njom, ali i svega što je učinila za naš kraj. Ove je godine situacija bitno drugačija nego prethodne dvije, ali smo svejedno odlučili da se nađemo, uz poštivanje svih mjera i uvjeta u ovakvoj epidemiološkoj situaciji”, rekao je Franjo Vrbanić, načelnik Općine Veliki Bukovec.

Dodao je kako su odlučili proglašenje najuspješnijih održati u njihovoj osnovnoj školi jer je ipak škola najviše dala u ovom trećem izdanju Dana naše Zlate.

“Čestitam svima koji su se prijavili, a posebno onima koji su nagrađeni te mentorima učenika. Nadam se da će se ova tradicija nastaviti i da ćemo se moći naći i sljedeće godine, ali u mnogo boljim okolnostima. Hvala svima koji se trude, rade s mladima, čuvaju pisanu riječ i uče mlade da je knjiga jako bitan dio života”, naglasio je Vrbanić.

Ukupno je na ovogodišnji natječaj pristigao 41 učenički rad, i to 27 pjesma na kajkavskom, šest pjesama na književnom i osam proznih radova. Svi su radovi objavljeni u Zborniku radova, a autori najboljih literarnih radova su Ema Bajkovac i Ana Kos iz OŠ Martijanec, Ivan Jakopčin iz OŠ Sveti Đurđ, Kristina Kadija iz OŠ Mihovil Pavlek Miškina Đelekovec, Melani Šarec iz OŠ Veliki Bukovec, Lea Vrhoci iz OŠ Fran Koncelak Drnje te Zara Lu Sakač, Ilona Gavez i Dea Busija OŠ Ludbreg.

Dodjeljivanje nagrade na Danima Zlate Brzeske

Čestitavši svim sudionicima i njihovim mentorima, ravnateljica OŠ Veliki Bukovec Željka Marković-Bilić istaknula je kako se nada da će se sljedeća manifestacija Dani Zlate Brzeske održati u novoj dvorani, u novom dijelu škole.

“Dragi učenici, bilo je prekrasno čuti o temama o kojima ste pisali – od onih tema koje vas svaki dan zaokupljaju, kao što su prijateljstvo i ljubav, preko promišljanja o čovjeku i njegovom značaju u svijetu, a pogotovo vi koji ste pisali o onome što su vam pričali vaši roditelji, bake i djedovi. To je lijepo čuti, to znači da se priče nastavljaju, da ih slušate, da imate sluh čuti i zapamtiti sve ono što se reklo. Čuli smo različite varijante kajkavskog jezika i to je prekrasno, to je danas manje-više gradski jezik, međutim naglasci u pojedinim dijelovima su tu. Nastavite tako i dalje, rekla je ravnateljica Željka Marković-Bilić.

Manifestacija je nastavljena u subotu u Malom Bukovcu predstavljanjem knjige suvenira ‘Moj zavičaj – Mali Bukovec/Veliki Bukovec u pjesmi i slici’ te izložbom dijela radova autora zastupljenih u knjizi, dok je u nedjelju elektroničkim putem održana kreativna radionica na temu ‘Žena’, članova Udruge Vendi i gostiju.

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti