Subota, 16. listopada 2021.

Općina Mali Bukovec drugu je godinu zaredom dobila peticu za transparentnost proračuna

Nakon dviju trojki iz 2015., odnosno 2016., proračunska je transparentnost 2017. ocijenjena jedinicom, ali 2018. zabilježen je velik skok na četvorku

Preporučujemo

Među 15 općina u Varaždinskoj županiji koje je Institut za javne financije ocijenio peticom za transparentnost je i općina Mali Bukovec.

Institut je objavio analizu proračunske transparentnosti županija, gradova i općina za razdoblje od studenog 2019. do travnja 2020., a Općina Mali Bukovec drugu je godinu zaredom dobila najvišu ocjenu.

Nakon dviju trojki iz 2015., odnosno 2016., proračunska je transparentnost 2017. ocijenjena jedinicom, ali godinu kasnije zabilježen je velik skok na četvorku.

“Prošle i ove godine dobili smo čistu peticu i sve nas u Općini to iznimno veseli jer nastojimo što bolje informirati naše građane o tome kako i na što trošimo proračunska sredstva. Ova je ocjena dokaz da smo u tome uspjeli”, rekao je načelnik Darko Marković.

Institut već duži niz godina analizira proračunsku transparentnost svih hrvatskih županija, gradova i općina, koja podrazumijeva uvid u potpune, točne, pravovremene i razumljive proračunske informacije.

Analiza je pokazala da se prosječna proračunska transparentnost lokalnih jedinica iz godine u godinu poboljšava.

U šest ciklusa istraživanja, porasla je s 1,8 na 4,1, no taj vrlo dobar prosjek i dalje prikriva popriličnu raznolikost razine proračunske transparentnosti. Prosječna transparentnost može se ocijeniti vrlo dobrom, pa i izvrsnom, jer prosjeci su županija 4,9, gradova 4,5 i općina 4.

No, velike su razlike u broju objavljenih dokumenata – posebice među općinama – od nule do petice. Velike su razlike i u izvrsnosti – svih pet dokumenata objavljuje 90 posto županija, ali samo 70 posto gradova i 50 posto općina.

“Građani su ti koji pune općinski proračun i želja nam je da u svakom trenutku imaju uvid u sve ono što planiramo, odnosno realiziramo zahvaljujući tim sredstvima. Projekata je puno, nastojimo svim našim stanovnicima život učiniti što boljim, kvalitetnijim i ugodnijim i oni imaju pravo u svemu tome sudjelovati svojim prijedlozima, ali i primjedbama. Sve je, dakle, transparentno, a transparentni ćemo biti i dalje”, zaključio je načelnik Marković.

Najnovije objave