Nedjelja, 19. svibnja 2024.

Ova ljuta hrana dobra je za zdravlje, ali oprezno s količinom

Uz obilje vitamina i minerala, češnjak također sadrži jedinstvene sumporne spojeve. Među njima se ističe alicin koji, zajedno s vitaminom C, uništava štetne mikrobe te pridonosi ravnoteži krvnog tlaka i masnoća u krvi

- Oglas -

Prirodno ljute namirnice izvanredno su ljekovite – zahvaljujući tvarima koje im daju prodoran miris i okus. Primjerice, luk je, zajedno s češnjakom, dobro ostaviti da nakon rezanja malo ”odstoji”.

Te su namirnice riznica vitamina, minerala te ljekovitih spojeva poput flavonoida.

Hren – jetra, žuč i gušterača

- Oglas -

Hren je bogat glukozinolatima, sumpornim spojevima za koje su mnoge znanstvene studije pokazale da u organizmu pokreću procese uništenja stanica raka. Pun je i vitamina C i B skupine, kao i minerala- kalija, kalcija, željeza, magnezija, fosfora, silicija.

U narodnoj medicini hren se od davnina koristi kao prirodni antibiotik za jačanje imuniteta te liječenje kašlja, plućnih bolesti i općenito infekcija.

Potiče rad jetre, žuči i gušterače, pomaže kod upala mokraćnog sustava, a ublažuje i bol kod reume i artritisa, tvrde nutricionisti.

Češnjak – krvni tlak i masnoća u krvi

Uz obilje vitamina i minerala, češnjak također sadrži jedinstvene sumporne spojeve. Među njima se ističe alicin koji, zajedno s vitaminom C, uništava štetne mikrobe te pridonosi ravnoteži krvnog tlaka i masnoća u krvi. Treba ga uvijek upotrebljavati dok je svjež, nasjeckan, ili protisnut, jer se tako pojačavaju njegova ljekovita svojstva.

- Oglas -

Naime, kada je češnjak netaknut, sumporni spoj allin i enzim aliinaza odvojeni su u stanicama, a pri rezanju češnjaka stanice “pucaju” pa aliin i aliinaza mogu doći u dodir i na taj način stvoriti spoj alicin. Stoga se preporučuje ostaviti češnjak da odstoji najmanje pet minuta, a najbolje deset minuta nakon rezanja, a prije konzumiranja ili pripremanja. Upravo je toliko vremena potrebno da nastane ljekoviti spoj alicin.

Luk – hemoroidi, reuma i borac protiv raka

Luk je, baš kao i češnjak, poželjno ostaviti da radi stvaranja alicina nakratko odstoji nakon rezanja. I ovo je povrće riznica vitamina, minerala te ljekovitih spojeva poput flavonoida.

Stimulira i regulira mnoge funkcije unutrašnjih organa, održava ravnotežu crijevne flore, djeluje kao antibiotik kod raznih bakterijskih upala, uravnotežuje masnoće u krvi i krvni tlak, smanjuje rizik od osteoporoze, djelotvoran je u liječenju hemoroida i reumatskih tegoba, a znanstvena istraživanja potvrđuju veliku ljekovitost luka i kao antikancerogene namirnice, pa se smatra i odličnom namirnicom u borbi protiv raka.

Đumbir – proljev, prehlada i kašalj

Sadrži snažne protuupalne spojeve zvane gingeroli. U kliničkim studijama dokazano je da su pacijenti s artritisom imali manje bolova, a veću pokretljivost kada su redovito konzumirali đumbir.

Budući da potiče cirkulaciju i metabolizam, đumbir smanjuje i bolove u mišićima nakon napora te uravnotežuje probavu – preporučuje se protiv mučnine i proljeva, ali i zatvora odnosno opstipacije.

Sadrži jedinstvenu kombinaciju vitamina, minerala i takozvanih fitokemikalija pa je i odličan prirodni lijek za prehladu i kašalj.

Čili papričice – mršavljenje i borci protiv raka

Prebogate su vitaminom C, ali i antioksidansima karotenoidima, kao što su beta-karoten i kapsaicin – koji papričicama daje ljutinu, a ima protuupalna svojstva i ublažava bolove te pomaže sagorijevanju suvišne masti u tijelu, a time potiču mršavljenje.

Kapsaicin štiti i srčanožilni sustav tako što snizuje razinu kolesterola i triglicerida u krvi, a povećava sposobnost tijela da otapa fibrin, tvar koja sudjeluje u stvaranju krvnih ugrušaka. Sve više istraživanja pokazuje da kapsaicin smanjuje i rizik od raka.

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti