Petak, 2. lipnja 2023.

Ovo su najskuplji hrvatski gradovi! Nećete vjerovati tko je na prvom mjestu

Prilikom rangiranja gradova vodili su se cijenama u restoranima i trgovinama, cijenama javnog prijevoza, režija, zdravstvene zaštite i najma, kako bi dobili ukupan indeks troškova života

Stranica Numbeo, koja analizira troškove života u gradovima diljem svijeta, objavila je listu za 2023. na kojoj su se našli i hrvatski gradovi u kojima je najskuplje živjeti.

Prilikom rangiranja gradova vodili su se cijenama u restoranima i trgovinama, cijenama javnog prijevoza, režija, zdravstvene zaštite i najma, kako bi dobili ukupan indeks troškova života, prenosi Net.hr.

Prema njihovoj ljestvici najskupljih europskih gradova prvih pet mjesta na ljestvici zauzimaju švicarski Basel, Zurich, Lausanne, Zug, Bern i Ženeva. Nakon toga, slijede norveški Oslo, Stavanger, Bergen, Trondheim i Tromso.

Što se tiče regije, najskuplji grad za život je Ljubljana, na 139. mjestu. Beograd se našao na 186. mjestu, Sarajevo na 206., Podgorica na 211. mjestu, Skopje je na 221. mjestu, a Budimpešta na 176.

Ljestvica je obuhvatila i hrvatske gradove pa su se tako na listi onih najskupljih na život na prvome mjestu našli Zadar (141. mjesto na ukupnoj ljestvici), Dubrovnik (na 145. mjestu) te Zagreb (na 250. mjestu ljestvice).

Najjeftiniji europski gradovi za život su, pak, ukrajinski gradovi koji se nalaze odmah iza Prištine, a to su Harkiv, Lavov, Odese i Dnipro, dok se Kijev na ljestvici smjestio između Prištine i Niša.

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti