Četvrtak, 22. veljače 2024.

Papa Ivan Pavao I. proglašen blaženim

Dva njegova prethodnika, Ivan XXIII. i Pavao VI. te nasljednik Ivan Pavao II. već su proglašeni svetima

- Oglas -

Papa Franjo predsjedao je u nedjelju, 4. rujna na prostoru ispred Bazilike sv. Petra u Vatikanu euharistijskim slavljem tijekom kojeg je proglasio blaženim slugu Božjega papu Ivana Pavla I., svjetovnog imena Albino Luciani (1912.-1978.).

S Papom su koncelebrirali mnogobrojni kardinali, biskupi i svećenici a na misi beatifikacije na Trgu sv. Petra u Vatikanu kojom je predsjedao Papa sudjelovalo je mnoštvo vjernika. Molbu za beatifikaciju pročitao je biskup Belluno-Feltrea mons. Renato Marangoni, u čijoj se biskupiji postupak za proglašenje blaženim iznimno vodio.

Naime u pravilu se kauza za proglašenje blaženim i svetim vodi u biskupiji u kojoj je kandidat za blaženika i sveca umro, no u ovom se slučaju postupak iznimno vodio u rodnoj biskupiji pokojnog pape Lucianija. Nakon što je biskup Marangoni pročitao molbu za beatifikaciju s kratkim životopisom Ivana Pavla I., papa Franjo izgovorio je formulu koja izražava prijedlog za čašćenje novog blaženika u cijeloj Crkvi.

- Oglas -

Na Trg je tijekom beatifikacije donesen relikvijar ali ne s komadićem odjeće ili dijelom tijela novog blaženika, kao što se uvijek čini u takvim svečanostima, nego s vlastoručnim spisom pape Lucianija o trima teološkim krepostima. Riječ je o shemi razmišljanja na jednoj stranici manjeg formata koje je Luciani izdiktirao 1956. godine.

Na početku svečanog misnog slavlja na Trgu svetog Petra otkriven je portret novog blaženika, pape Lucianija čiji je autor kineski umjetnik Yan Zhang.

Uoči beatifikacije, u subotu, 3. rujna u Bazilici sv. Ivana Lateranskog u organizaciji Rimske biskupije održano je molitveno bdjenje kojim je predsjedao kardinal Angelo De Donati. Na bdjenju su sudjelovali također vjernici iz biskupija s talijanskog Sjevera Belluno Feltre, Vittorio Veneto i Venecija sa svojim biskupima i svećenicima.

Beatifikacijom Ivana Pavla I. upotpunjen je niz od četvorice papa od Drugoga vatikanskog sabora koji su uzdignuti na čast oltara. Dva njegova prethodnika, Ivan XXIII. i Pavao VI. te nasljednik Ivan Pavao II. već su proglašeni svetima.

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti