Četvrtak, 7. srpnja 2022.

Pet krovnih liječničkih organizacija od Vlade traži hitno donošenje šest mjera

Ako se odmah ne poduzmu nužne mjere, hrvatsko zdravstvo ide prema situaciji gdje za sve oboljele od covid-19 neće biti dovoljno specijaliziranih liječnika

Preporučujemo

Pet krovnih liječničkih organizacija je zbog pogoršanja epidemiološke situacije zatražilo u četvrtak od Vlade i nacionalnog Stožera civilne zaštite da žurno donese šest ključnih epidemioloških mjera kako bi se usporilo širenje zaraze i spriječio kolaps bolničkog sustava.

Zbog izrazitog i rapidnog pogoršanja epidemiološke situacije u Hrvatskoj i velikog pritiska na zdravstveni sustav te prijetećeg preopterećenja bolnica i narušavanja njihovih sposobnosti za liječenje covid, ali i ne-covid bolesnika, zahtjev su uputili Hrvatska liječnička komora, Hrvatski liječnički zbor, Hrvatski liječnički sindikat, HUBOL i KOHOM.

Od Vlade i nacionalnog Stožera civilne zaštite zatražili su žurno uvođenje obveznih covid potvrda za rad kod svih poslodavaca (javni, državni i privatni), uvođenje obveznih covid potvrda za ulazak u zatvorene javne prostore (javna uprava, javna poduzeća, trgovački centri, kina, kazališta, restorani, kafići…). Zatim da se privremeno, tijekom sljedeća dva tjedna, ograniči broj osoba na svim okupljanjima u zatvorenim prostorima na 50, uz obvezne covid potvrde.

Pet krovnih liječničkih organizacija traži produženje online nastave za učenike predmetne nastave osnovnih škola, učenike srednjih škola i studente na fakultetima (privremeno, tijekom sljedeća dva tjedna) te nastavak održavanja razredne nastave po modelu A.

Traže postupno odgađanje elektivnih programa u bolnicama te organiziranje rada na punktovima za cijepljenje u svim većim gradovima u modelu rada 7 dana/12 sati.

Ciljevi koje pet liječničkih organizacija smatra da je moguće postići ovim mjerama su zadržavanje funkcionalnog zdravstvenog sustava i sprječavanje njegova kolapsa.

Naime, upozoravaju, trend rasta hospitalizacija i pacijenata u jedinicama intenzivnog liječenja neminovno vodi do situacije u kojoj oboljeli od covida, kao ni drugi pacijenti, više neće moći dobiti zdravstvenu skrb na razini dosadašnje kvalitete i dostupnosti.

Suočeni smo u Hrvatskoj s iznimno žestokim valom epidemije. U posljednja dva tjedna broj pacijenata u bolnicama i broj pacijenata na respiratorima narastao je za čak 72 posto, upozorili su.

Ako se odmah ne poduzmu nužne mjere, hrvatsko zdravstvo ide prema situaciji gdje za sve oboljele od covid-19 neće biti dovoljno specijaliziranih liječnika za liječenje najteže oboljelih.

Uz kontinuirani nastavak cijepljenja, ove mjere su nužne kako bi se usporilo širenje zaraze, spriječio kolaps bolničkog sustava i osigurala dostupnost zdravstvene skrbi svim hrvatskim građanima, zaključuju.

- Advertisement -

Najnovije objave