Četvrtak, 1. lipnja 2023.

Pivovara Lepi Dečki napravila novi iskorak, kreću s proizvodnjom punjenja limenki piva na dušik

Od proizvodnje pokraj Starog Hrasta u Čakovcu, Lepi Dečki su u proljeće 2020. godine krenuli u veću priču kupnjom pogona u Mihovljanu koji se prostire na gotovo 6000 kvadrata

Velika gospodarska uspješnica našeg kraja, pivovara Međimurski Lepi Dečki proslavila je svojih prvih pet godina, pišu Međimurske novine.

Od proizvodnje pokraj Starog Hrasta u Čakovcu, Lepi Dečki su u proljeće 2020. godine krenuli u veću priču kupnjom pogona u Mihovljanu koji se prostire na gotovo 6000 kvadrata.

– U ovih pet godina došli smo od male pivovare gdje smo kuhali prvo međimursko pivo u Daruvaru, do našeg prvog pogona koji je startao 5. svibnja 2017. kraj Starog Hrasta gdje smo imali kapacitet nekih 6 tisuća litara, prisjetio se početaka vlasnik Danijel Radek.

Prvo Međimursko pivo nastalo je krajem kolovoza 2016. godine u Daruvarskoj pivovari, dok je Ka-El svoj prvi test i recept probao u pivovari kraj Kućan Marofa. Danas godišnje proizvedu preko pola milijuna litara piva.

Nova zero waste proizvodnja

Od noviteta u Pivovari se mogu pohvaliti novim odobrenim europskim projektom naziva Proširenje i jačanje proizvodnih kapaciteta Pivovare Međimurski Lepi Dečki čime će se proširiti proizvodni kapacitet za još 400.000 tisuća litara.

Stiže nova linija za punjenje boca i limenki kao i oprema za proizvodnju koja stremi proizvodnji zero waste i carbon neutral. Kako nam objašnjava vlasnik Danijel Radek, cilj je za idućih nekoliko godina da pivovara postane karbonski neutralna proizvodnja.

– To je sasvim nov i moderan pristup koji je tek nedavno započeo u Americi. Sve veći zaokret prema plasiranju proizvoda u najboljoj ambalaži, a to je limenka, kao i punjenje na dušik, odnosno nitro, povećavaju kvalitetu i zadržavaju svježinu piva, rekao je Radek.

Upravo će im to dati i novi zaokret na tržištu. Tik prije pandemije imali su dogovoreni proboj na španjolsko, portugalsko i talijansko tržište što je pandemija zaustavila. No, hrabro su krenuli dalje i uz prošireni kapacitet i novu liniju za punjenje vjeruju da će biti dovoljno piva da ponovno pokrenu i izvoz. Za sad sigurno čeka izvoz u Bugarsku, Italiju i Španjolsku, a već postoje kontakti za Francusku i Austriju.

– U Hrvatskoj smo prisutni od Žabnika do Dubrovnika, od Istre do Slavonije i sad je vrijeme za proboj na europsko tržište. Strani kupci preferiraju craft-pivo u limenci, takvo pivo daje najbolji okus, čuva svježinu i kvalitetu piva i upravo je takva ambalaža budućnost. Naravno, ne smijemo zaboraviti i manje logističke izazove, kao i ekološki pristup takvom pakiranju, aluminij se ipak lakše reciklira od stakla, nastavlja Radek.

U timu i novi, ruski pivar Dimitrii

Povećana proizvodnja iziskuje i više radne snage. Tako danas broje 10 zaposlenih. Među novom ekipom je i pivar Dimitrii Bukhgolts iz Jaroslava koji je sa svojom suprugom prihvatio posao kod Lepih Dečki i već osmislio svoje prve recepture piva. Jedno je trenutno u testnoj fazi pa će ga pivopije moći probati oko 15. siječnja.

– Bilo mi je to interentno kad mi se javio jer je radio u jednoj progresivnoj pivovari u Moskvi, odradio je preko tristotinjak stilova piva u proteklim trima godinama. Nova energija uvijek dobro dođe, nastavlja Radek.

Osim piva Lepi Dečki bacili su se i u proizvodnju gina, votke, pivskog likera i rakija od pive.

– Posebnost gina i votke je što ima slatkoću žitarice koja se ne može predestilirati i baš daje jedan poseban okus. Rakija od piva je skup proizvod, u pravilu se radi od najhmeljenijeg piva Regoča. Destilira se polako pa se arome hmelja zadrže u rakiji, kaže Radek.

Novost u pivovari je Pub koji je otvoren dvaju mjeseci. Svaki tjedan u mjesec dana manjim serijama izbacili su novih sedam piva. Serija piva zove se Puzzle, a svaka ima drugi naziv po vrstama hmelja, nadalje nova su piva Hoptonaut, Črni u novoj varijanti i Međimursko zimsko rebrendirano.

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti